La descarbonització de València, objectiu prioritari per a la ciutat

Este 26 de novembre se celebra el Dia Mundial del Transport Sostenible per a reconéixer la seua importància en la millora del benestar social

Guardar

Autobús de la EMT al seu pas pel carrer de la Pau de València
Autobús de la EMT al seu pas pel carrer de la Pau de València

L'Assemblea General de l'ONU, en 2023, va declarar el 26 de novembre com el Dia Mundial del Transport Sostenible, reconeixent la important funció que exercixen els sistemes de transport segurs, assequibles, accessibles i sostenibles per a tots en el suport al creixement econòmic sostenible, la millora del benestar social de les persones i el foment de la cooperació internacional i del comerç entre els països. Així, un dels principals objectius és treballar en la descarbonització de les ciutats i fomentar l'ús del transport públic.

València es va convertir, fa ja uns anys, en un referent a nivell europeu per l'aposta decidida que va dur a terme amb la implantació de l'anell ciclista. Una infraestructura que, hui dia, continua creixent. De fet, l'últim tram que s'ha habilitat és el corresponent a l'avinguda del Cid, entre l'avinguda Tres Cruces i la fi del terme municipal.

Es tracta de 1.100 metres d'infraestructura ciclista que unix els barris de la Llum i la Fontsanta amb la resta de la zona oest (Nou Moles, Tres Forques i Patraix) i amb el centre de la ciutat; i, d'altra banda, connecta l'oest de València amb municipis pròxims com Xirivella, Alaquàs o Aldaia amb la finalitat d'afavorir l'ús d'este mitjà de transport amb unes adequades condicions d'accessibilitat i seguretat, i facilitar la mobilitat de pobles afectats per la DANA.

I en este punt, cal recordar que des de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de València ja es va informar que, després de l'auditoria de seguretat viària que tenia com a objectiu identificar les deficiències en les infraestructures, s'havia decidit instal·lar semàfors per a ciclistes, en aquells punts en els quals el carril transcorre per davant o per darrere de les parades d'autobús, que s'activen quan l'autobús estiga detingut en la parada o s'estiga acostant garantint, així, major seguretat en la pujada i baixada d'usuaris al transport públic de la ciutat.

Un ciclista circulant per un carril bici de la ciutat de València
Un ciclista circulant per un carril bici de la ciutat de València

Per descomptat, l'avanç en la descarbonització no s'entén sense el paper que juga el transport públic de la ciutat. En este sentit, EMT València continua avançant en la renovació de la flota amb la compra d'autobusos elèctrics o híbrids. De fet, l'Ajuntament de València ha aprovat un pla de 172 milions d'euros, fins a 2028, per a la compra de 215 nous autobusos i la renovació de les infraestructures de la companyia.

Les incorporacions es realitzaran de la manera següent. En 2025, s'adquiriran altres 41 autobusos, 45 en 2026, 39 en 2027 i 33 en 2028. Del total dels 215 nous autobusos, 145 seran estàndard i elèctrics, 66 articulats i híbrids i 4 minibusos. Pràcticament, el total de la flota serà neta en 2028 i EMT passarà dels 497 vehicles actuals a 527.

Així mateix, en els pròxims quatre anys, el Pla d'Inversions contempla 23,4 milions d'euros en l'adequació de les instal·lacions de l'Empresa Municipal de Transports per a poder incrementar el nombre de llocs de recàrrega elèctrica dels autobusos, així com la potència elèctrica i les places d'aparcament disponibles.

Finalment, explicava el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València, Jesús Carbonell, en només un any de gestió,"l'Ajuntament ha executat un 31% més de carrils bus que l'antiga corporació en huit anys, per a la millora del servei de transport públic, concretament 7,68 km de carrils bus enfront dels 5,85 dels últims dos mandats".

De fet, la setmana passada entrava en funcionament el carril exclusiu per a transport públic al carrer Sant Vicent – entre el carrer José Soto Micó i l'estació Joaquín Sorolla –. Tal com recordava el regidor, la senyalització d'estos 3,3 quilòmetres "se suma als 7,7 quilòmetres de carril reservat que el servei de Mobilitat ha implantat en tota la ciutat des de 2023. En total a València ja hi ha quasi 70 quilòmetres de carril exclusiu per al transport públic".

Carril bus exclusiu carrer Sant Vicent
Carril bus exclusiu carrer Sant Vicent

Primer ciclobarri de València

Finalment, cal destacar la posada en marxa, el mes de setembre passat, del primer ciclobarri de València amb limitació de 20 km/h en el barri de Russafa. En este ciclobarri tenen prioritat de circulació tant les bicicletes, com qualsevol altre vehicle de mobilitat personal. És important destacar que en cap cas impedix la circulació dels vehicles motoritzats per l'interior del barri, però han de circular a la limitació establida: 20 km/h.

A més, per a evitar la circulació de vehicles per l'interior del barri per a buscar aparcament, l'Ajuntament de València ha habilitat una nova zona blava amb 20 places d'aparcament al carrer Filipines – entre Literat Azorín i Buenos Aires en direcció Gibraltar – alliberant places d'aparcament a l'interior del barri per als veïns.

L'objectiu final és estudiar com funciona este nou model de barri per a, en un futur, poder replicar-lo en altres zones de la ciutat amb característiques similars.

Destacats