El depòsit d'FGV que amaga les peces originals de l'antic monument a Sorolla

Un solar d'FGV a Sant Isidre alberga entre 55 i 60 peces del monument de 1933, totes elles originals i en bon estat

Guardar

Figuració virtual de com serà el monument a Joaquín Sorolla desprès de la seua reconstrucció
Figuració virtual de com serà el monument a Joaquín Sorolla desprès de la seua reconstrucció

Joaquín Sorolla tornarà a tindre un monument homenatge en la ciutat de València gràcies a la reconstrucció de l'estructura, obra de Mariano Benlliure, que es va instal·lar en 1933 en la platja del Cabanyal i que va ser destruïda per la riuada que va assolar la capital valenciana l'any 1957. Així, l'Ajuntament de València ja ha iniciat els tràmits per a la recuperació d'esta figura en homenatge al conegut com a pintor de la llum que es reconstruirà usant les mateixes peces que formaven part de l'estructura original del segle XIX.

Este projecte va sorgir l'any 2023 quan la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals va encarregar al Servei d'Investigació Arqueològica Municipal (SIAM) l'elaboració dels estudis previs per a la reconstrucció del monument. A partir d'ací, es va iniciar un procés de búsqueda de les peces que integraven el monument creat per Benlliure i que va donar com a resultat la troballa de restes d'este en el cementeri vell de Paiporta, en el tram VII del Jardí del Túria, en l'antic escorxador de Borbotó i també en el solar que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) posseïx a Sant Isidre.

De fet, en este últim emplaçament és on més peces s'han trobat, entre 55 i 60, que han sigut incorporades al catàleg. L'alcaldessa María José Catalá va visitar ahir, al costat del regidor de Cultura, José Luis Moreno, el depòsit d'FGV on es troben les restes per a conéixer en quin punt es troba el procés de tornar a materialitzar el monument a Sorolla.

"Esta actuació és fruit d'un procés rigorós i respectuós amb l'obra original i suposa complir la voluntat de l'artista i reparar així un deute històric", va assenyalar l'alcaldessa. "Es tracta d'una de les iniciatives culturals més destacades en les quals estem treballant, volem retornar el monument, actualment descontextualizado, al lloc que va inspirar les seues esplèndides escenes de platja", va afegir.

Visita de la alcaldesa María José Catalá a los restos de monumento a Sorolla en San Isidro
Visita de l'alcaldessa María José Catalá a les restes de monument a Sorolla a Sant Isidre

Un objectiu que podrà ser complit gràcies a que el SIAM ha pogut acreditar que, almenys, el 60 % de les peces trobats són autèntiques i estan en bon estat, la qual cosa permet retornar a la vida esta escultura mitjançant l'anastilosis, és a dir, la reconstrucció per mitjà de la reunió de parts o fragments dispersos. D'esta forma, quan finalitzen els treballs d'inventari i catalogació, així com les consultes prèvies amb la resta de serveis i administracions públiques implicades, es redactarà el projecte bàsic, que, una vegada autoritzat, donarà pas a la contractació de la redacció del projecte tècnic de reconstrucció i, posteriorment, a l'execució del mateix.

"En la platja, al costat del mar llatí"

Encara que l'àrea de Cultura del consistori municipal ja ha confirmat la viabilitat de tornar a construir este gran monument més de mig segle després que fóra arrasat, la seua ubicació encara és una incògnita sense resoldre. "En la platja, al costat del mar llatí que tantes obres em va inspirar i on vaig passar els millors dies de la meua vida": estes van ser una de les declaracions que va fer Sorolla anys abans de la seua defunció responent sobre on li agradaria que se situara el bust en bronze, realitzat també per Mariano Benlliure, que coronava este monument.

És per això que des del servei de Patrimoni Històric i Artístic es planteja la platja del Cabanyal com la ubicació preferent per a recol·locar aquesta figura. No obstant això, la decisió no depén únicament de l'administració local, sinó que ha de comptar amb el vistiplau d'altres entitats com els departaments de planejament, medi ambient, paisatge i també la Direcció general de Costes per a poder iniciar el procés de 'ressuscitar' esta peça arquitectònica.

Restos del monumento a Sorolla en San Isidro
Restes del monument a Sorolla a Sant Isidre

Ara, tal com va explicar el passat mes de juny Marta Pastor García, cap del servei, "s'estan fent les gestions i consultes necessàries amb la resta d'administracions públiques per a poder determinar la ubicació exacta en la qual dur a terme la reconstrucció". Entre les possibilitats que es troben sobre la taula està el passeig marítim, en la pròpia arena de la platja o en algun dels carrers del voltant d'este arenal valencià.

Un projecte per a reconstruir la Portada de Goerlich

El depòsit de Sant Isidre propietat d'FGV és també el lloc on es troben restes de l'antiga Portada de Goerligh, un monument coetani al de Sorolla, ja que es va alçar també en 1933 i va estar en peus fins a 1961 i que s'erigia en el centre de l'emblemàtica de la plaça de l'Ajuntament.

Així, este monument ja desaparegut, però que durant tres dècades va ser postal de la ciutat de València, també serà protagonista d'un procés de reconstrucció que l'Ajuntament preveu escometre. De fet, el consistori ja ha encarregat un estudi el resultat del qual ha determinat que és possible la reconstrucció parcial del pòrtic circular del mercat de les flors, un dels elements icònics del monument.

Imagen histórica de la plaza del Ayuntamiento, con la decoración en piedra diseñada por Goerlich
Imatge històrica de la plaça de l'Ajuntament, amb la decoració en pedra dissenyada per Goerlich

En este sentit, tant el nombre de restes trobades com el seu estat de conservació fan factible reconstruir un dels elements més recognoscibles del conjunt arquitectònic, obra de Javier Goerlich. "Estos treballs permeten recuperar una part de la història de València, vinculada a dues dels nostres artistes més importants i a la persona considerada 'artífex de la València moderna'", va apuntar l'alcaldessa durant la visita.

 

Destacats