La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Neus Fàbregas Santana, ha presentat hui la IV edició de Pressupostos Participatius Decidim València, amb importants novetats com ara l'increment de recursos, la plasmació de la singularitat dels pobles de València i la millora en els processos de votació. Des de hui es poden pujar els projectes, col·lectius i individuals, a la plataforma web, per tal que la ciutadania puga votar més endavant quins projectes prefereix per a la ciutat.
Tal com ha subratllat Fàbregas Santana, es tracta d'una «eina participativa, que intenta construir les polítiques públiques entre la ciutadania i l'administració». En aquesta IV edició el pressupost ha augmentat a 8 milions d'euros, a repartir entre els 19 districtes urbans: 16 districtes de ciutat i tres districtes de pobles de València. De fet, les millores i novetats més destacades es refereixen precisament als pobles, i és que s'ha establit una distribució pròpia de recursos econòmics per a cada poble, de manera diferenciada.
«El nostre objectiu és anar millorant –ha assegurat la regidora- tant en el procés i plataforma web, com en la taxa de participació, que ha anat incrementant-se, des de l'1 % que es va registrar en la primera edició, fins al 2,6 % de l'edició passada: un 2,6 % de població que ha decidit fer pròpia aquesta eina i participar, proposar, votar i pensar en col·lectiu com volem la ciutat i com volem els districtes», ha afegit Neus Fàbregas. En eixa línia de millores, s'ha constituït una mesa de treball amb representació del teixit social ciutadà, tant sectorial com territorial, que pren part en l'elaboració de les bases reguladores i en les labors de seguiment durant el procés i, més tard, en l'avaluació de les iniciatives.
Una altra de les millores proposades enguany és que s'ha establit un termini major de temps per pensar, analitzar, proposar i després votar. Ja fa dues setmanes que les Juntes de Districte estan treballant i debatent sobre quines propostes de districte volen fer, i hui mateix s'obri la plataforma web per començar a pujar les propostes que s'han decidit col·lectivament, així com les que es vulga plantejar a títol individual.
Des de hui fins al pròxim dia 12 es desenvoluparà la fase de presentació de les propostes. I entre els dies 22 de juny al 5 de juliol serà el moment de recaptar els suports per a cada projecte, necessaris perquè les propostes puguen passar a la fase d'estudi de viabilitat. En aquesta fase s'ha produït una variació respecte a les edicions anteriors, també sobre els pobles de València: en els districtes de València serà necessari un mínim de 30 suports per superar la fase, però en els pobles serà suficient amb 15 suports per a anar a l'estudi de viabilitat.
A més, ha afegit la regidora, els projectes que es col·lectivitzen i es consensuen en les Juntes de Districte passaran directament a la fase d'estudi de viabilitat, sense necessitat de rebre cap suport. Un total de 7 propostes en els districtes i 2 en els pobles podran superar aquesta fase de manera directa.
LA SINGULARITAT DE CADA POBLE I CADA DISTRICTE
La singularitat dels pobles s'ha tingut també en compte a l'hora de distribuir els recursos per a cada districte o poble, al contrari que les edicions anteriors en les quals es consideraven de manera conjunta els Pobles del Sud, del Nord o de l'Oest. La distribució pressupostària atorgada a cada poble ha sigut efectuada des de l'Oficina Municipal d'Estadística en funció de tres criteris: el nivell de renda, el nivell d'inversions i la població de cadascun d'ells.Una vegada conclosa la fase de suports, començarà la fase d'estudi de viabilitat dels projectes presentats, que es realitzarà entre el 6 de juliol i el 14 de setembre. I al final de setembre, entre els dies 15 i 30, es procedirà a realitzar les votacions del procés Decidim VLC 2018-19 per part de la ciutadania.
La IV edició del procés anirà a càrrec del Pressupost Municipal de 2019, per la qual cosa allò que es vote a fi d'any es començarà a tramitar en el pròxim exercici. «L'objectiu que tenim des de la Regidoria és seguir treballant la participació col·lectiva, organitzada i consensuada en les Juntes, per barris i amb les entitats i organitzacions socials que té aquesta ciutat», ha explicat la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal.
Pot participar en el procés tot veí o veïna major de 16 anys empadronat en la ciutat, i enguany, a més de donar suport a projectes concrets de determinat districte, també es podran realitzar suports per categories, «ja que pot haver-hi ciutadans i ciutadanes que preferisquen que es realitze una actuació genèrica concreta, siga en el districte que siga», ha explicat la regidora. A l'hora de fixar els suports, cada persona pot triar projectes de qualsevol districte; però a l'hora de votar, haurà d'optar per un districte o poble concret. A més, una altra novetat és que els suports i els vots es podran canviar fins a l'últim moment. Fàbregas Santana ha conclòs animant la ciutadania a participar per poder decidir quines polítiques públiques es duen a terme en la ciutat.