Els productes agrícoles de València i comarques tornaran a ser els protagonistes principals el diumenge 26 de gener amb la V edició de "De l'Horta a la plaça", a partir de les 10.00 i fins a les 16.00 hores a la plaça de l'Ajuntament. L'esdeveniment, que en aquests cinc anys ha guanyat molta popularitat a la ciutat, busca posar en contacte els agricultors valencians, els seus productes i els consumidors, per acostar a la ciutadania els projectes agrícoles de proximitat, compromesos amb el desenvolupament sostenible, mitjançant la venda directa.
Al llarg de la jornada es podrà gaudir d'un complet programa de tallers i activitats d'entitats relacionades amb els mercats de proximitat de la ciutat. L'activitat està oberta a tota la ciutadania, valencians i turistes, i també és apta per als més menuts, que podran participar en els tallers infantils. Tot aquell que visite la fira tindrà temps per apropar-se a les exposicions, escoltar les activitats musicals a l'escenari cultural, donar una ullada a les llibreries, tastar les degustacions i, per descomptat, comprar qualsevol dels productes que s'ofereixen.
A més, els projectes relacionats amb els mercats de proximitat que ja existeixen a la ciutat, centrats en la pesca, l'agroecologia i la sobirania alimentària, trobaran un aparador per donar a conéixer el seu treball a tots els curiosos que diumenge s'apropen a la plaça. Per això treballa el Consell Agrari Municipal, amb la finalitat de fomentar, afavorir i dinamitzar els serveis municipals.
"De l'Horta a la plaça" està organitzat per la Regidoria d'Agricultura, Horta i Pobles de l'Ajuntament de València, el Consell Agrari Municipal de València i Proava. En col·laboració amb elles, també treballen la Generalitat Valenciana, l'EMT, Cerai, Mercavalència, el Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, el Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (Caecv), Spg Ecollaures, La Dinamo i diversos mercats de proximitat de barris i pobles de la regió.
La ciutat de València fa anys que ve demostrant el seu compromís amb la sostenibilitat. L'any 2017 va ser declarada ciutat sostenible, al capdavant del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. El tractat se centra en quatre punts: el paper decisiu que les ciutats tenen en la cerca d'aliments sostenibles i en la promoció de dietes saludables; fer compatible el creixement urbà amb la supervivència de xicotets productors d'aliments de l'entorn; transformar la realitat, a través de polítiques alimentàries, en matèria de pobresa, sanitat, transport, comerç, energia i educació; i millorar la qualitat de vida de la ciutadania, ja que la meitat de la població mundial ja viu a les ciutats.