Esta és la data prevista per a recuperar tota la xarxa de Metrovalencia

La Generalitat ha avançat quan es preveu recuperar tota la xarxa de metro a València

Guardar

Estació de Metrovalencia
Estació de Metrovalencia

Després del pas de la DANA el passat 29 d'octubre, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) es va veure en l'obligació de suspendre el servei de Metrovalencia a causa dels greus danys produïts en part de les vies ferroviàries, però també a causa de la destrucció del lloc de comandament, situat en l'estació de València Sud, a través del qual es controla la circulació dels trens. Així, i malgrat que a principis del mes de desembre van entrar en funcionament totes les línies de metro, la veritat és que hi ha algunes línies que encara no poden realitzar el trajecte complet. Però, quan es recuperarà tota la xarxa de Metrovalencia?

La Generalitat Valenciana calcula un "horitzó de sis mesos" per a recuperar per complet el servei de Metrovalencia. Això seria pel mes de juny de 2025. No obstant això, de moment no es pot concretar una data exacta. A principis del pròxim any, segons fonts de la Conselleria d'Infraestructures, es recuperarà el tram entre les estacions de Sant Isidre i València Sud, i l'última fase seria l'arribada de les línies 2 i 7 fins a Torrent i de la línia 1 fins a Castelló.

Des de la seua represa el 3 de desembre, la xarxa de metro a València està funcionant amb les freqüències habituals dels dissabtes, amb prop d'un 80% de la flota i sense el servei nocturn dels caps de setmana. El motiu és que un número significatiu dels trens han patit danys i al fet que uns altres encara estan en les zones afectades, així com al fet que Metrovalencia només disposa de moment del taller de Machado.

D'esta manera, com ha explicat el conseller Vicente Martínez Mus, "a mesura que es reparen noves unitats i es recuperen els tallers de València Sud, es podran augmentar les freqüències de pas dels trens". En este sentit, ha assenyalat que es remena que es pot obrir "part dels tallers i vies auxiliars de València Sud a principis de 2025, la qual cosa permetrà que esta estació funcione com a node intermodal de connexió del metro i dels autobusos llançadora que continuaran prestant servei fins a Torrent i Castelló".

Seguidament, en una tercera fase es preveu tornar a posar en funcionament "tota la xarxa", amb l'arribada de les línies 2 i 7 fins a Torrent i de la línia 1 Castelló. "Actualment no es pot donar una data exacta, encara que treballem amb l'horitzó de sis mesos", ha apuntat.

Tot este treball es realitza mitjançant contractació d'emergència. De moment s'han adjudicat 40 contractes amb una inversió de 70,7 milions d'euros.

Finalment, el conseller ha assenyalat que, mentre es recupera la xarxa de Metrovalencia, continuarà eixe servei d'autobusos llançadora. Un pla de mobilitat alternatiu que té un cost aproximat de 16 milions d'euros que assumix Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

"Òbviament, és clar que els autobusos no tenen la capacitat i freqüència dels trens, però són l'única solució transitòria mentre torna a funcionar la xarxa de Metrovalencia. Continuaran prestant servei fins que es restablisca completament el servei", ha garantit el conseller, a més d'agrair a les comunitats autònomes i ciutats que han enviat vehicles i conductors.

Arxivat a:

Destacats