València

Creix l'ús de la xarxa de carrils bici un 28 per cent i el tràfic motoritzat a València és menor que en 2019

El regidor Giuseppe Grezzi destaca que continua "la transició cap a la ciutat amable que projectem"

1 minut

Usuaris de bicicleta a València

El trànsit de vehicles motoritzats a València s'ha reduït enguany respecte a l'any 2019, considerat pels tècnics de Mobilitat Sostenible "un any estadísticament normal" perquè no va patir les conseqüències de la pandèmia global de la covid-19. De la mateixa manera, l'ús de la xarxa ciclista en València continua en expansió, i respecte a 2019 l'increment és de vora un 28 per cent. "És una bona notícia per a la ciutat de València que la recuperació econòmica s'estiga fent de manera més sostenible, parlant en termes de mobilitat. Les xifres confirmen també la transició cap a la ciutat amable que vam projectar i que, a poc a poc, estem aconseguint", ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

El servici de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València ha realitzat un estudi comparatiu de les dades de trànsit pre pandèmia (2019) i les que s'estan registrant enguany, quan s'ha fet palés la recuperació econòmica de la ciutat. Agafant com a referència el mes d'octubre, s'observa una baixada en la Intensitat Mitjana Diària (IMD) de vehicles motoritzats del 3,44% en les principals vies i accessos a la ciutat. Es tracta d'una estadística en la qual s'han tingut en compte 25 punts de mesura de la IMD, des d'entrades i eixides de la ciutat (Av. Catalunya, Av. Cid, Ausiàs March, etc) passant per grans avingudes (com Blasco Ibáñez, Peset Aleixandre, Giorgeta, etc) i altres carrers representatius (Colón, Pintor Benedito, etc)

La baixada del trànsit motoritzat, encara que discreta, confirma la tendència dels últims anys en València, "una ciutat que ha apostat per un model amable, de recuperació d'espai públic i de pacificació dels seus carrers", ha recordat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi. "És important entendre el context d'estes xifres, ja que 2019 va ser un any de referència perquè va ser l'últim abans de la pandèmia. Ara, dos anys després i quan la recuperació econòmica és més que evident, tenim xifres que confirmen que el trànsit motoritzat no puja, la qual cosa consolida la nostra aposta per un model sostenible", ha considerat el regidor.

La baixada del trànsit motoritzat d'octubre de 2021 respecte a octubre de 2020 va ser, en global, d'un -3,44%, encara que als principals accessos de la ciutat va augmentar tímidament un 0,51 per cent, principalment per l'autovia del Saler i l'accés per Alboraia des de l'avinguda de l'Orxata. Entre els punts de la ciutat on més es va reduir la IMD destaquen Pintor Benedito, Ferran el Catòlic i Cardenal Benlloch.

Notable creixement de l'ús dels carrils bici

Respecte a l'ús dels carrils bici, continua creixent el nombre d'usuaris a tota la ciutat i, tot i l'impacte de la pandèmia, l'augment de desplaçament sostenibles ha sigut notable. Així, si comparem el mes d'octubre de 2019 respecte al de 2021, la xarxa ciclista ha crescut un 27,98 per santa els 25 punts repartits per tota la ciutat en els que s'ha fet la comparació.

Hi ha una relació directa entre la millora de la infraestructura ciclista i l'augment d'usuaris que es desplacen tant en bicicleta com en patinet. Així, els punts que més creixen de la xarxa són en l'avinguda del Port amb el carrer Consol (+ 55%), on es va baixar el carril bici de la vorera i es va construir un nou vial més ample, i també en el carrer Alacant(+52%), també amb nou carril bici on abans no hi havia.
D'altra banda el carril bici del carrer Xàtiva, que pertany a l'Anell Ciclista, s'ha consolidat com el punt amb més desplaçaments de la ciutat i en octubre de 2021 es van registrar més de 8.500 moviments diaris en aquest vial.

El cas del carrer Colón

Un comparatiu de l'ús dels mitjans sostenibles enfront dels vehicles motoritzats confirma que a València a poc a poc la bicicleta, i en menor mesura el patinet, s'està convertint en una opció diària per als desplaçaments dins de la ciutat.

Un exemple de la transformació que ha propiciat la regidoria de Mobilitat Sostenible és el carrer Colón. En octubre, en l'encreuament amb el carrer Félix Pizcueta, es va registrar una Intensitat Mitjana Diària de 10.752 vehicles motoritzats, enfront dels 6.532 que es feren en bicicleta o patinet. És a dir, que del trànsit total que hi ha a la via, el 37% el representen ja els mitjans més sostenibles, xifra que pujaria fins al 40% si no tenim en compte els autobusos de l'EMT que discorren diàriament.