València va reafirmar en 2024 el seu paper com a epicentre de l'esport internacional en acollir un calendari replet de competicions de primer nivell. La ciutat va ser seu de la fase de grups de la Copa Davis de tenis i del torneig preolímpic de la selecció espanyola masculina de bàsquet, tots dos celebrats en el pavelló de la Font de Sant Lluís. Així mateix, el Poliesportiu Verge del Carmen Beteró va albergar els tornejos preolímpics d'hoquei en les seues categories masculina i femenina, mentre que L'Alqueria del Basket va ser escenari de les Jr. NBA European Finals. Estos esdeveniments no sols van dinamitzar l'agenda esportiva valenciana, sinó que van consolidar la reputació de la capital com una destinació clau en el mapa internacional de l'esport.
La Fundació Esportiva Municipal va col·laborar, de manera directa o indirecta, en l'organització de 159 cites esportives corresponents a 35 disciplines diferents durant tot l'any 2024.
L'afició valenciana va tindre un paper protagonista en diversos dels grans esdeveniments celebrats a la ciutat, sent el suport del públic un factor clau per a l'èxit dels equips espanyols que es jugaven el seu futur en les seues respectives competicions. Així va ocórrer en la Copa Davis i el torneig preolímpic masculí de bàsquet, amb una Fonteta abarrotada animant als jugadors en una comunió que va ser decisiva per a la consecució dels objectius.
Al costat d'estos esdeveniments internacionals, València va acollir altres cites ja consolidades en el seu calendari esportiu, com la Marató València Trinidad Alfonso Zurich, la Copa d'SM la Reina de Vela, el Triatló València, la Travesía nadant del Port o el Circuit Caixa Popular de Carreres. També van arribar per primera vegada competicions de gran projecció, com els FIA Motorsport Games.
La Marató, la Mitja Marató, el Circuit Caixa Popular de Carreras, la Volta a Peu, la 15K Nocturna, la 10K Femenina o la Carrera de la Dona van ser algunes de les 42 proves d'atletisme celebrades a la ciutat durant 2024, consolidant a València com a 'Ciutat del Running'. L'atletisme va ser, de fet, la disciplina amb major nombre d'esdeveniments, atraient corredors de tot el món i generant un important impacte en el turisme esportiu i l'economia local.
El ciclisme, tant en la seua modalitat en ruta com en pista, es va situar com la segona disciplina amb més esdeveniments celebrats a la ciutat, seguit de la vela, amb 10 competicions. A més, es van organitzar huit tornejos de tenis i altres huit d'escacs, juntament amb una desena d'esdeveniments dirigits al públic infantil, com les MiniOlimpiadas o les jornades d'Esports al Barri.
El BBVA Open Internacional de Tenis Femení, celebrat del 8 al 16 de juny en el Club de Tenis València, va reunir a més de 20 jugadores d'elit, atraient gran expectació tant mediàtica com de públic, reflex de l'auge del tenis femení en els últims anys.
12 cites suspeses per dol oficial
València va celebrar durant 2024 tornejos de rugbi, bàsquet, judo, voleibol de platja, hoquei, pilota valenciana, triatló, gimnàstica, softbol, ball i futbol. Així mateix, els esportistes i aficionats al duatló, bàdminton, pesca, halterofília, patinatge, pentatló, natació, dansa, hípica, lluita, futvoley, beisbol, karate, tir amb arc, esgrima, pàdel i voleibol van poder gaudir d'una competició del seu esport a València durant l'any.
Dels 149 esdeveniments finalment disputats, 15 van ser protagonitzats per esportistes i tornejos d'elit. La majoria, no obstant això, (27) van estar dirigits a esportistes de base, una dotzena van correspondre a proves populars i 10 van ser exclusives per a dones.
Els mesos amb major nombre d'esdeveniments van ser maig (21), juny (20) i octubre (19). Abril i desembre van registrar 15 cites cadascun, mentre que novembre, setembre i juliol van comptabilitzar 14.
Quant a les instal·lacions, més enllà dels carrers i barris, el Palau Velòdrom Luis Puig va ser el recinte més utilitzat, amb 14 esdeveniments. Li van seguir l'antic llit del Túria (11), el Real Club Nàutic de València (8), la platja de la Malva-rosa (8), la instal·lació de Beach Vóley (8), la Marina (7), la Ciutat de les Arts i les Ciències (5), Beteró (5), el Pavelló de la Font de Sant Lluís, L'Alqueria del Basket, el Complex Esportiu Cultural Petxina i diversos pavellons municipals.
Cal destacar que la xifra prevista d'esdeveniments esportius era encara major, però una dotzena de cites van haver de ser suspeses a causa de situacions de dol oficial, com el tràgic incendi en un edifici d'habitatges en Campanar al febrer, o les conseqüències de la DANA del 29 d'octubre.