En l'última setmana de 2021 es formalitzava la compra de l'hospital València al Mar al grup Vithas per part de la Generalitat Valenciana. Un espai que passarà a gestionar la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i que es destinarà a serveis sociosanitaris, habilitant-se com un centre de dia.
Per a això, l'àrea que encapçala Mónica Oltra ha escomés una modificació del seu pressupost per a destinar a aquesta compra fons que s'anaven a quedar sense executar per estar previstos per a obres que la Conselleria d'Igualtat no ha finalitzat. Aquest espai, situat en el districte Marítim, passa a ser gestionat per la Generalitat per una quantitat que ronda els 9 milions d'euros, en una operació finançada a càrrec de fons europeus.
En els pressupostos autonòmics d'aquest 2022 queda patent l'aposta del Consell per reforçar la Sanitat i el Benestar Social. La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives disposarà de 2.198,9 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment respecte als pressupostos de 2021 del 14,2%. L'atenció a la Dependència creix en 51,8 milions fins als 430,6 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 13,69% respecte al pressupost de 2021.
Pel que respecta a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, aquesta àrea torna a ser el departament amb major pressupost, amb 7.837,7 milions d'euros (141,7 milions més que en 2021) mantenint així el creixement experimentat durant la pandèmia per a reforçar la sanitat pública. De fet, el pressupost ha tingut un creixement del 15,8% respecte a prepandèmia (1.072 milions) i del 42,7% respecte a l'últim pressupost de l'anterior govern (2.344 milions més).
La mateixa Oltra reconeixia, durant la presentació del Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'any 2022, que l'eix principal del Consell són "les polítiques de protecció i defensa dels nostres serveis públics que milloren la vida de la gent. Per això, la vacuna social, en la qual està inclòs el sistema sanitari públic, l'educació pública i de qualitat i el sistema públic valencià de serveis socials, es veu clarament reforçada en aquests pressupostos".
Va tancar les portes en 2020
Vithas va optar per tancar l'hospital en 2020 per les pèrdues que acumulava des de 2012 de manera ininterrompuda i que en 2019 van ascendir a 1,3 milions d'euros, la qual cosa, segons l'empresa, feia "completament insostenible" la seua continuïtat.
L'hospital València al Mar es troba en un emblemàtic edifici modernista inaugurat en 1903, alçat en el districte Marítim, i declarat patrimoni historicoartístic. El centre s'estén en 7.500 metres quadrats de serveis hospitalaris, atenent, fins al seu tancament, a 11.500 pacients a l'any, gràcies a les seues 12 consultes externes, 41 llits d'hospitalització i 5 quiròfans. Com a serveis diferencials oferia una Unitat de Neurorehabilitació i Dany Cerebral i altres de Salut Mental i Psiquiatria Hospitalària.
Així mateix, el centre ha sigut referent també en Salut Mental amb una unitat hospitalària que orientava els seus esforços al tractament de la simptomatologia aguda i la rehabilitació de pacients adults amb trastorns mentals greus.
Satisfacció per incrementar els serveis públics
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat la decisió de la Generalitat d'adquirir l'hospital València al Mar per a donar-li un ús sociosanitari i s'ha mostrat a favor d'aquesta compra i d'incrementar els serveis públics a la ciutat. "Em sembla estupend tot el que siga que la Generalitat compre temes de salut. Tindre una sanitat pública per a l'Ajuntament és un objectiu fonamental", afirma el primer edil.
Així mateix, Ribó considera "molt interessant" que l'hospital València al Mar puga convertir-se en un espai vinculat als serveis socials, com un centre de dia, per a "augmentar el nombre de places d'aquest tipus". "València té una manca a eixe nivell. Que es treballe en eixa direcció em sembla estupend", ressalta.