València avança en la consecució del futur Parc de la Desembocadura que actuarà com a nexe i unió entre dues dels elements urbanístics claus de la ciutat: el Jardí del Turia i la mar Mediterrània. Ho farà a través del pla '(Con)fluir', el projecte guanyador del concurs d'idees que va ser convocat fa quasi dos anys, i el projecte dels quals estarà llest aquest mateix any 2024.
Així ho va anunciar ahir l'alcaldessa, María José Catalá, durant el seu discurs en la cerimònia d'obertura de les jornades de la Capitalitat Verda Europea 2024. "El Jardí del Turia és el major exemple de com una tragèdia es pot convertir en un somni fet realitat. El meu somni com a alcaldessa, i com valenciana, és culminar aquest i connectar-ho definitivament amb el mar", va exposar durant la seua intervenció.
A més, coincidint amb la jornada inaugural de la Capitalitat Verda Europea que aquest 2024 ostenta la capital valenciana, el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, es va reunir ahir amb l'equip responsable del projecte guanyador per a engegar el pla que donarà lloc a la continuació del llit del riu. "Des de hui mateix es posen a treballar ja en la redacció del projecte" que es converteix tal com especifió Giner, durant la trobada en "una aposta decidida per la Capitalitat Verda Europea".
En eixe sentit, el tret d'eixida perquè comence la redacció de projecte es dóna quasi deu mesos després que s'anunciara el plantejament guanyador en el concurs que va convocar el govern del Rialto, qui ostentava el poder llavors. Ara, una vegada se signen els contractes l'equip guanyador disposarà de huit mesos per a la redacció del projecte, de manera que s'espera que a finals d'enguany ja es puga iniciar el procés de licitació de l'obra.
Un gran parc urbà que unisca la ciutat amb el mar
Així, '(Con)fluir', el projecte que va resultar guanyador el passat mes de març, asseurà les bases de com serà la connexió verda entre el llit del riu Turia i els poblats marítims. En total, els treballs de creació d'aquest espai verd es desenvoluparan sobre una superfície de 109.000 metres quadrats (des del pont de Drassanes fins a la zona de Natzaret) i tindran un pressupost de 16,7 milions d'euros, dels quals es preveu que 13,5 milions siguen aportats per l'Autoritat Portuària de València (APV).
El projecte inicial presentat per l'equip vencedor planteja la creació d'un gran bosc urbana amb noves zones verdes que generaran un recorregut des del final del llit del riu fins al mar. Així mateix, aquest pla també comptava amb una zona infantil que recrearà a gran escala el vaixell del naufragi de Gulliver que donarà continuïtat a l'actual parc que porta el mateix nom.
La zona de Natzaret serà una de les claus del projecte d'aquest parc, ja que Giner va remarcar després de la reunió amb els responsables del projecte que aquesta àrea de València patiria un procés de "regeneració" una vegada finalitzaren els treballs. En concret, es preveu unir aquest poblat marítim, el port de Valèncua i la resta de la ciutat que, fins ara, ha estat aïllada del casc urbà de València.