El Govern d'Espanya ha intensificat els seus esforços per a millorar la infraestructura ferroviària i promoure una mobilitat més sostenible i accessible en la Comunitat Valenciana. En este context, la secretària general de Transport Terrestre, Marta Serrano Balbuena, va anunciar la setmana passada que Adif-AV preveu licitar a la fi d'any el projecte de la nova Estació Central de València, una obra de gran envergadura que substituirà a l'actual estació d'alta velocitat Joaquín Sorolla.
La futura estació central, que estarà soterrada, comptarà amb una inversió estimada d'uns 1.000 milions d'euros. Esta nova infraestructura és fonamental per a l'explotació del túnel passant i el seu disseny es durà a terme mitjançant un concurs internacional, a l'estil d'altres grans estacions a Espanya com Bilbao Abando – Indalecio Prieto o Madrid Chamartín – Clara Campoamor, dotant a l'espai d'una imatge de primer nivell.
El projecte de la futura estació Central de València marcarà una fita en la transformació ferroviària de la ciutat i posarà fi a la provisionalitat de l'actual estació d'alta velocitat Joaquín Sorolla.
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ha destacat que, actualment, s'està impulsant una transformació ferroviària a València amb diversos projectes que sumen una inversió de més de 2.600 milions d'euros. Estes obres inclouen el canal d'accés, l'estació intermodal de Font de Sant Lluís, el túnel passant i la nova Estació Central.
El projecte de la nova Estació Central, que s'espera licitar a la fi d'any, és una peça clau en esta transformació. Esta nova estació no sols millorarà la capacitat i eficiència del sistema ferroviari, sinó que també servirà com un símbol de modernització i desenvolupament per a València.
Fre al soterrament de les vies de Serrería
Paral·lelament, un dels projectes clau per a millorar la mobilitat urbana a València és el soterrament de les vies de Serrería. No obstant això, este projecte es troba actualment estancat a causa de la falta de terminis i pressupost definits. En una reunió entre el Ministeri de Transports, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València celebrada el dijous, es va discutir la situació actual del soterrament, revelant que no hi ha una data prevista per a la publicació de l'estudi informatiu suspés el novembre de 2021.
El regidor de Grans Projectes de l'Ajuntament de València, Pepe Marí Olano, va expressar la seua decepció davant la falta d'avanços, destacant que "el Govern de Sánchez no té ni terminis, ni pressupost, ni ganes d'impulsar el soterrament de les vies de Serrería". Malgrat la disposició del Consistori a avançar 10 milions d'euros per a accelerar el procés, el Ministeri de Transports no ha acceptat esta proposta, informava Olano.
Alternatives per al soterrament
L'estudi informatiu en el qual es treballa plantejarà tres alternatives d'integració amb diferents longituds de túnel i costos que oscil·len entre 100 i 200 milions d'euros. Des de l'Ajuntament, Olano defén la idoneïtat de l'opció 3, que allargaria el soterrament fins a l'autovia del Saler. Esta alternativa és vista com la més beneficiosa per a la ciutat, ja que permetria acabar el jardí del Túria i prolongar el passeig de l'Albereda fins a la mar.
El Govern central, no obstant això, s'inclina per l'alternativa 1, que, segons el Consistori, mantindria el mur ferroviari que dividix el Grau de Penya Roja i Natzaret de La Punta. Per a Olano, esta opció "implica posar un barret a les vies i mantindre la barrera ferroviària entre barris de la ciutat", a més de crear un gran monticle enmig del jardí del Túria.
La FAAVV demana reunir-se amb les administracions
La Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV) considera que les administracions implicades en el soterrament de les vies amb l'ampliació sud del túnel ferroviari de Serrería "tenen l'obligació de concretar una solució a un problema que porta pendent des de fa diverses dècades".
Per tant, sol·licitarà reunir-se de nou amb l'Ajuntament i amb Delegació de Govern per a rebre informació directa sobre les conclusions de la reunió d'este dijous entre representants municipals i del Ministeri de Transports, així com amb la Generalitat "també com a part implicada en el projecte".
La FAAVV insta de nou a les tres administracions a concretar el conveni de cofinançament que es precisa per a escometre definitivament el soterrament, així com que col·laboren entre elles per a iniciar l'actuació de manera urgent: "Pel bé de la ciutadania en general, tenen l'obligació de concretar una solució a un problema que porta pendent des de fa diverses dècades".
Els esforços del Govern d'Espanya i les autoritats locals per millorar la infraestructura ferroviària i la mobilitat urbana a València són evidents en projectes com la nova Estació Central i el soterrament de les vies de Serradora. Malgrat els desafiaments i retards, estes iniciatives representen passos significatius cap a una ciutat més moderna, connectada i sostenible. Amb una inversió significativa i una visió de futur, València està en camí de convertir-se en un model de mobilitat urbana a Espanya.