"Compartix, gaudix i cuida València. És teua": la nova campanya per a conscienciar als turistes sobre el respecte a la ciutat

L'Ajuntament i la Fundació Visit València busquen sensibilitzar sobre la protecció dels béns patrimonials i potenciar un turisme sostenible

Guardar

Un grup de turistes fan una ruta en bicicleta pel centre de València. Imatge: Visit Valencia
Un grup de turistes fan una ruta en bicicleta pel centre de València. Imatge: Visit Valencia

La ciutat de València s'ha convertit en una de les principals urbs receptores de visitants i ja són milions els turistes, tant nacionals com a internacionals, els qui arriben a la capital valenciana per a gaudir de la seua gastronomia, el seu patrimoni arquitectònic i també els seus paratges naturals com les platges o l'Albufera. Encara que València sempre ha tingut un gran potencial turístic, les distincions que ha rebut en els últims anys com a millor ciutat per a viure o jubilar-se; o, fins i tot, la Capitalitat Verda Europea que enguany ostenta han fet que la xifra de turistes augmente de manera exponencial durant tots els mesos de l'any.

És per això que el sector turístic i l'administració pública han de buscar fórmules per a compaginar els interessos econòmics de ser un gran pol d'atracció de turistes amb la vida d'una gran ciutat en la qual 800.000 persones treballen i resideixen. Precisament, per a aconseguir que el binomi veïns-turistes puga conviure des de l'Ajuntament de València confessen que és necessari un canvi de model turístic a través del que es mantinga este bon posicionament en el panorama turístic internacional, alhora que s'eviten les externalitats negatives que l'arribada massiva de visitants puga comportar.

Una de les accions que s'ha posat en marxa per a aconseguir-ho és una campanya publicitària dirigida a turistes i residents en la qual es recorda la importància de cuidar els béns patrimonials i naturals de la ciutat. Esta s'emmarca en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació de València dins del Pla de Recuperació, Transformació I Resiliència –finançat per la Unió Europea, NextGenerationEU, a través del Ministeri d'Indústria i Turisme i la Generalitat Valenciana–.

En este sentit, adquirixen especial importància les accions encaminades a la sensibilització de turistes i residents com esta, que tenen la finalitat de crear un escenari de convivència i esplai en el qual totes les parts isquen beneficiades. D'ací la importància d'esta iniciativa, centrada en aspectes com la participació activa en la cura de l'entorn, el bon ús de l'ampli ventall de mitjans de mobilitat disponibles o el respecte del benestar dels veïns durant els moments d'oci, entre uns altres.

Sota el lema 'Compartix, gaudix i cuida València. És teua', es pretén fomentar el respecte cap als recursos, el patrimoni de la ciutat i el benestar dels residents, a través d'anuncis en mobiliari urbà, instal·lacions del transporte públic i ubicacions concorregudes com l'aeroport de Manises, l'estació del Nord o la terminal d'AVE Joaquín Sorolla. A més, també es difondrà esta campanya a través de xarxes socials i de mitjans de comunicació de premsa, ràdio i televisió.

En eixa línia, la campanya té com a escenaris protagonistes el Jardí del Túria, la Plaça Redona i la de la Verge, les Torres de Serrans, el Micalet, la Ciutat de les Arts i les Ciències, l'Albufera, l'Estació del Nord, el Mercat Central, l'edifici Veles i Vents i el Passeig Marítim. En les imatges que es difondran a partir d'este dilluns, s'observa la silueta d'estos emplaçaments acompanyada de l'eslògan de la campanya.

Un nou model turístic

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha destacat que València està treballant la sostenibilitat del turisme en tots els seus vessants, especialment la social. "Estem implantant un nou model de gestió més inclusiu, col·laboratiu, hospitalari i sostenible que contribuïsca a reforçar l'impacte positiu del turisme en la ciutat, de manera que conjumine les necessitats de residents i turistes sota un mateix paraigua", ha postil·lat.

Esta serà una de les principals línies d'actuació que va a desenvolupar l'Ajuntament de València sense renunciar al creixement sostenible, ja que la seua proposta està basada en un model que compatibilitze la rendibilitat del sector amb el dia a dia dels ciutadans i la posada en valor del patrimoni natural i cultural. El principal objectiu és aconseguir l'equilibri necessari per a seguir consolidant la imatge de València com una "ciutat per a viure i visitar", en definitiva, "una ciutat que conté una destinació i no al revés", conclou Llobet.

Destacats