València

Com funcionarà la primera Zona de Baixes Emissions de València que s'implantarà a Ciutat Vella?

El govern municipal de Catalá ha anunciat que l'APR de Ciutat Vella es convertirà en una ZBE en compliment de la Llei de canvi Climàtic i les peticions europees

1 minut

Un cotxe circulant per la ciutat de València. Imatge: Xisco Navarro

La ciutat de València ja ha anunciat la que serà la primera Zona de Baixes Emissions de la ciutat que segons ha anunciat el regidor de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Jesús Carbonell, estarà situada en l'Àrea de Prioritat Residencial (APR) de Ciutat Vella. Així, la delimitació d'aquesta com una zona de baixes emissions "amb caràcter provisional" es va aprovar en la Junta de Govern Local (JGL) celebrada divendres passat 15 de desembre i es preveu que entre en vigor abans del 31 de desembre d'enguany, ja que la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica estableix que totes les ciutats de més de 50.000 habitants n'han de tindre en funcionament

L'àrea circumscrita actualment com APR a Ciutat Vella serà la primera ZBE que s'implante en la capital valenciana, encara que no serà l'única. En eixe sentit, l'edil de l'àrea va confirmar que la ZBE s'ampliaria a més carrers i barris de la ciutat que encara estan pendents de definir. No obstant això, el consistori no aplicarà restriccions "tan estrictes" al trànsit —com les quals hi ha en l'APR— en les futures zones de baixes emissions. Unes àrees que es donaran a conéixer en l'ordenança de Baixes Emissions que es troba actualment en elaboració i que haurà d'estar acabada abans del 30 de juny del pròxim 2024.

El principal motiu pel qual s'ha optat per que l'APR siga també una ZBE és "la coincidència d'objectius" entre ambdues aréas, va explicar Carbonell. A més, aquesta decisió adoptada i ja aprovada en el si del govern local "permet el compliment de la llei". "Nosaltres sempre hem dit que volem complir amb les lleis, i així ho farem. Complim amb el que deia la llei que a 31 de desembre havíem de tindre una Zona de Baixes Emissions".

En eixa mateixa línia, el regidor de Mobilitat va argumentar que amb la conversió de l'APR de Ciutat Vella en una Zona de Baixes Emissions, el consistori compleix amb la legislació vigent, per la qual cosa descarta que la Unió Europea puga retirar les ajudes econòmiques atorgades per a posar en marxa aquestes zones per tindre cura del medi ambient.

Quins cotxes podran entrar i quins no a la ZBE de Ciutat Vella?

En eixe sentit, segons estipula la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, només podran circular per la nova ZBE de Ciutat Vella aquells cotxes amb els distintius ambientals que atorga la Direcció General de Trànsit (DGT): l'etiqueta blava '0 emissions', l'etiqueta verda i blau 'ECO', la de color verd 'C' i la groga 'B'. És per això que, d'acord amb la normativa, els cotxes que no tinguen etiqueta ambiental de la DGT (que són aquells que usen gasolina i que van ser matriculats abans de l'any 2000 o els vehicles de diésel amb matriculació prèvia a 2006) no podrien circular ni estacionar pels carrers de la Zona de Baixes Emissions.

Una normativa que s'aplicarà a partir de gener als quals no tinguen concedit el permís per a circular per l'APR. És per això que, tal com va exposar divendres passat en roda de premsa Jesús Carbonell, per a les persones que tenen el permís correspondent i sí poden accedir amb el seu vehicle aquesta modificació de l'APR "no implica gens i no els va a afectar en absolut", va detallar.