Aquest passat cap de setmana han començat les obres del Centre Cívic Verd, situat en el barri de Benicalap. Aquesta infraestructura, que estarà ultimada en aproximadament sis mesos, és una iniciativa impulsada per l'entitat Arrelaires i premiada en el Concurs d'Iniciatives Verdes Col·laboratives del projecte GrowGreen, que es desenvolupa en el barri de Benicalap amb l'objectiu de provar accions i solucions basades en la naturalesa.
Aquest projecte està impulsat per les Naus, l'Ajuntament de València, així com les entitats Paisaje Transversal, Bipolaire i Leitat. El Centri Cívic Verd està situat a l'interior de l'Espai Verd Benicalap, un solar ja obert al públic on es troben quinze parcel·les d'horts urbans comunitaris i un bosc amb vegetació autòctona, ha informat Les Naus en un comunicat.
El centre ara completa aquest espai que va dirigit a l'ús de les associacions i el veïnat del barri. El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha destacat que es tracta de "crear xarxa i de possibilitar un espai per a fer tallers, diferents activitats que promouen la sostenibilitat".
La "particularitat" d'aquesta infraestructura coberta és la seua manera de construir-se. L'entitat Arrelaires ha concebut un projecte aixecat amb recursos i coneixements de proximitat. Les arquitectes i membres d'Arrelaires Joana Colom i Elena de Oleza han assenyalat que "hem dissenyat el centre cívic amb aquesta filosofia; amb tècniques tradicionals i locals i amb donacions de material de rebuig i de quilòmetre zero gràcies amb un conveni amb el'Emtre que gestiona els ecoparcs de València".
En els treballs que es duran a terme dos caps de setmana en el mes, fins a juny, participaran totes les persones que ho desitgen amb l'ajuda de talleristes. Durant la primera jornada d'aquest passat cap de setmana, les obres s'han centrat en la col·locació de la "solera de calç", on ha participat la cooperativa EConstrucció, qui precisament promou tècniques de construcció locals.
De Oleza i Colom han indicat que aquesta manera de treballar, anomenada 'tornallom', és "molt típica" de l'Horta de València, on "es treballava amb l'intercanvi dels treballs entre els veïns i veïnes".
"La idea és que el veïnat puga participar, amb activitats accessibles i que aquestes siguen integradores per a tots i totes, comptant a més amb la participació de població migrant i amb l'entitat Casa Caridad", ha agregat.