La Regidoria d'Ecologia Urbana implanta hui a Ciutat Vella nord el sistema de recollida de residus amb plataforma mòbil per a domicilis particulars i d'arreplega porta a porta per a comerços i restaurants. Es tracta d'un sistema pioner, que elimina els contenidors dels carrers més estrets del districte, facilita la maniobrabilitat dels vehicles de recollida de residus, redueix la contaminació acústica i afavoreix el gaudi del patrimoni històric. Hui mateix s'han retirat els contenidors de la zona afectada. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, afirma que "a partir d'ara comencem la recollida amb aquest nou sistema. El que volem és millorar el patrimoni i el paisatge urbà d'aquesta part del districte de Ciutat Vella".Sergi Campillo ha destacat la "intensíssima campanya d'informació on hem comunicat porta a porta, en cada edifici i en cada comerç de l'àmbit d'actuació, que s'anaven a retirar hui, 14 de setembre, els contenidors de la via pública i que, a partir d'eixe moment, havien d'utilitzar les plataformes mòbils de residus domiciliaris". El vicealcalde recorda al veïnat que les noves plataformes "estaran en 15 punts del nord del districte de Ciutat Vella des de les set de la vesprada fins a les onze de la nit i que seran retirades posteriorment per camions elèctrics que estan especialitzats a entrar en estos carrers tan particulars".El regidor destaca que "els comerços i les activitats econòmiques de l'àmbit afectat no poden emprar estes plataformes i, per això, els hem distribuït contenidors individuals per a recollir porta a porta els seus residus. És a dir, que des de l'Ajuntament de València anirem comerç a comerç tots els dies per a recollir eixos residus".
Com funciona el sistema
El nou sistema de recollida de residus ja ha comportat la retirada de 43 contenidors grisos de la fracció resta, 20 contenidors grocs d'envasos, 14 de paper i cartró i 3 de vidre i la seua substitució per 15 plataformes mòbils. Les noves plataformes recolliran, a més, piles, oli i fem orgànic, que per primera vegada s'implanta parcialment al districte de Ciutat Vella.Les 15 plataformes mòbils estaran disponibles de 19 a 23 hores tots els dies en les ubicacions del carrer de Nàquera, plaça dels Cecs, carrer de Samaniego 5 i 22, plaça de Nules-Comte d'Almodóvar, plaça dels Crespins, carrer dels Trinitaris, plaça de Sant Esteve, carrer de la Concòrdia, carrer de la Mare Vella, plaça de l'Àngel, carrer de la Vall de Crist-els Serrans, plaça de la Santa Creu, plaça de l'Arbre-Sant Tomàs i carrer del Pare d'Òrfens-Damià Forment.Les plataformes romandran en les seues ubicacions en el tram horari comprés entre les 19 i les 23 hores per a la recollida de residus dels domicilis particulars i s'instal·laran i retiraran cada dia amb furgonetes elèctriques que no fan soroll i que resulten fàcilment maniobrables pels carrers més estrets del districte de Ciutat Vella. Per la seua banda, els comerços i restaurants disposaran de recollida porta a porta de totes les seues deixalles, paper, cartró, vidre i fracció resta. En total, el sistema afectarà uns 4000 veïns i veïnes de la zona nord dels barris del Carme, la Seu, la Xerea i també els comerços, botigues i restaurants de l'àrea.Continua la campanya informativa
Durant el mes de setembre, la Regidoria d'Ecologia Urbana mantindrà la campanya comunicativa amb la instal·lació de parades informatives per resoldre els dubtes del veïnat en els primers dies d'implantació del sistema. Les parades estaran ubicades a la plaça del Centenar de la Ploma (el dia 15 de setembre de 10 a 13 hores), la plaça de Crespins (el dia 16 de setembre de 17.30 a 20.30 hores), la plaça de sant Lluís Bertran (el dia 17 de setembre de 10 a 13 hores), la plaça de Beneyto i Coll (el dia 20 de setembre de 17:30 a 20.30 hores) i el carrer de Samaniego (el dia 21 de setembre de 17:30 a 20:30 hores).Ja en els darrers mesos, la Regidoria havia encetat un procés d'informació i diàleg amb les associacions veïnals, empresarials, socials, comissions falleres i venedors i clients del mercat Mossén Sorell i una campanya informativa porta a porta en cada domicili i comerç afectat per esta nova política d'arreplega de residus. A més, s'han instal·lat regularment punts informatius als carrers afectats, s'han repartit atifells per afavorir el reciclatge com poalets o bosses, s'han col·locat adhesius i cartells informatius, s'han instal·lat monòlits al costat de les plataformes i s'han enviat cartes a totes les vivendes i comerços afectats.El nou model de Ciutat Vella nord ja s'aplica en altres ciutats com Palma, on s'ha detectat un increment de la separació de residus, una disminució de la contaminació acústica, una major facilitat en la maniobrabilitat dels vehicles de transport i una millora del paisatge del centre històric de la ciutat. A més, ha incrementat les xifres de reciclatge a un 70%.