Com serà la transformació de València després del soterrament de la platja de vies

Es projectarà un nou corredor verd i desapareixerà el pont de Giorgeta

Guardar

Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'
Parc Central de València / Foto: 'Valencia Parque Central Alta Velocidad 2003 S.A.'

Adif licitava, la setmana passada, les obres del canal d'accés de València. Amb un cost total de 550 milions d'euros – finançats en un 50% per Adif i en un 25% per la Generalitat i l'Ajuntament – el gran projecte ferroviari de la capital del Túria comença a caminar. La idea és que les obres comencen en 2023 amb un termini d'execució de cinc anys. Una actuació que no sols permetrà cosir els districtes de Quatre Carreres i Jesús en soterrar l'actual platja de vies, sinó que suposarà una important transformació urbanística per a València.

En primer lloc, a mesura que es vagen desenvolupant les obres, s'anirà projectant el bulevard Federico García Lorca, un corredor verd de 49.000 m² que anirà des del Pont de Giorgeta – que desapareixerà després de la creació del canal d'accés – fins al Bulevard Sud. Encara que la urbanització d'aquesta zona estarà subjecta a un concurs d'idees, sí que es coneixen alguns detalls, com l'eliminació del trànsit de la zona apostant per uns accessos en bucle utilitzant el carrer Sant Vicent i la carretera de Malilla.

Així mateix, es planteja la incorporació d'un carril bici bidireccional de fins a 3 metres d'ample, i voreres multifuncionals que tindran entre 6 i 12 metres d'ample. Per descomptat, en la nova zona que es crearà al llarg d'aquest corredor, es projectarà la construcció de nous habitatges – unes 5.000, entre les quals es reservaran part per a VPO.

Simulació futur corredor verd Federico García Lorca
Simulació futur corredor verd Federico García Lorca

A més, aprofitant aquesta actuació, es revisarà la reurbanització del carrer Sant Vicent, així com el PAI de Parc Central i Sant Marcel·lí per a adaptar-los als criteris de barris de 15 minuts – amb la consegüent millora d'infraestructures i serveis – però, també, es combinarà amb l'estudi de l'entorn del cementeri, el soterrament de la C3 i els projectes de la Caserna d'Enginyers i el d'Artilleria.

Sens dubte, un projecte urbanístic integral que, en un futur, també connectarà amb el corredor del nou llit del riu Túria, pendent de la seua renaturalització.

Adeu al pont de Giorgeta

D'altra banda, el soterrament de les vies suposarà l'eliminació del pont de Giorgeta en les últimes fases de l'obra, a partir de 2026 o 2027. Així i tot, i tenint en compte que no es pot eliminar el pas motoritzat per complet entre l'avinguda Giorgeta i Peris i Valero, s'ha apostat per la projecció d'una planta viària que, en principi, comptaria amb dos carrils en cada sentit per al trànsit motoritzat, i un carril bici unidireccional en cada sentit.

Finalment, cal destacar que aquesta actuació també comportarà la remodelació de l'estació Joaquín Sorolla amb l'objectiu d'augmentar la seua capacitat per a albergar el creixement de viatgers que s'espera en els pròxims anys.

Així, entre les actuacions més ressenyables es troba l'ampliació de places d'aparcament; la reforma d'andanes i una remodelació de les ja existents per a adequar-se a la nova platja de vies definida en el projecte del canal d'accés; i la remodelació de l'edifici de viatgers amb un nou vestíbul elevat, així com el condicionament de la urbanització de l'entorn.

Arxivat a:

Destacats