L'Oceanogràfic de València va acollir ahir la gala d'inauguració de la segona edició del València 5G Day (V5G-Day), un esdeveniment sobre l'aplicació de tecnologia 5G en la indústria valenciana, que té lloc entre ahir i hui sota el lema '5G com a motor de la digitalització'. La jornada compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana i ha sigut organitzada per l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la Universitat Politècnica de València (UPV).
Ahir, la regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, afirmava durant la gala d'inauguració que "aquest congrés suposa la consolidació de València com un referent internacional en el desenvolupament de la tecnologia del mil·lisegon, que contribuirà a continuar posicionant València com una ciutat capdavantera i líder en diferents tecnologies".
El V5G-Day serveix, segons fonts municipals, perquè durant aquests dies experts i expertes nacionals i internacionals intercanvien coneixements i experiències sobre ciència i tecnologia tant en el món de l'empresa com el de l'administració pública.
Respecte a aquesta qüestió, Bernabé ressalta els projectes que està duent a terme el consistori valencià amb la mirada posada a desenvolupar un nou model econòmic intel·ligent, que posicione la ciutat com un referent en la creació de coneixement, talent i ocupació de qualitat. La regidora destaca el VLC Tech City com "una iniciativa publicoprivada, integradora i oberta, amb projecció nacional i internacional, que busca posicionar el sector tecnològic i innovador valencià com a eix estratègic del nou projecte de ciutat".
Durant el congrés es debatrà sobre el present i futur de la tecnologia mòbil i es parlarà de l'estat del desplegament de la xarxa 5G a Espanya, els reptes d'aquesta indústria al nostre país i a Europa i els avanços de les empreses espanyoles en aquest camp. També es tractaran, entre altres, temes tan importants com la reindustrialització de les empreses, la ciberseguretat i els reptes tecnològics que s'obrin en l'àrea d'especialització de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (TIC).
La tecnologia 5G és la cinquena generació de xarxes mòbils. Aquest tipus de tecnologia farà possible navegar a 10 GBps, una velocitat deu vegades major a la qual es pot viatjar amb qualsevol fibra òptica de les quals estan instal·lades en l'actualitat. Es tracta, per tant, de la cinquena evolució que es produeix des de l'aparició del 1G a la fi dels anys 70. Una xarxa amb la qual només podies cridar, gens d'internet. En els 90 va eixir la 2G, que permetia el roaming (usar el telèfon des de l'estranger) i manar SMS. A principis d'aquest segle naix el 3G, que permet navegar per internet i enviar correus electrònics des del telèfon mòbil, i en el 2013 es comença a instal·lar les primeres xarxes 4G a Espanya.
La xarxa 5G suposa una vertadera revolució del món digital, i especialment de la domòtica i la utilització d'internet en tota mena de camps. Permetrà per exemple conduir un vehicle autònom de manera remota amb total precisió, millorar les videotrucades, o interconnectar diversos dispositius, tot això amb un temps de resposta inapreciable, d'1 mil·lisegon.
A més aquesta nova xarxa suposarà una revolució en la informació a través de l'intercanvi de dades relacionades amb el transport, els edificis intel·ligents, el trànsit urbà, els guals, les calçades o els habitatges, que podran estar interconnectats, i tindrà una aplicació en tots els camps com l'oci i l'entreteniment, o la domòtica.