València

La ciutat de València dona la benvinguda al Nadal en agraïment a la solidaritat del poble valencià

El pesebre del Saló de Cristall i l'arbre de l'Ajuntament homenatgen víctimes de la DANA i voluntaris

Ana Aznar

1 minut

Arbre de Nadal de la plaça de l'Ajuntament de València

La solidaritat valenciana demostrada després de la DANA del passat 29 d'octubre s'ha guanyat un buit en les decoracions nadalenques de la ciutat de València. Un dels ornaments més rellevants es tracta del pesebre artístic del Saló de Cristall de l'Ajuntament de València. Enguany, el treball elaborat per l'Associació de Betlemistes compta amb un homenatge a les víctimes del temporal i un reconeixement al treball dels voluntaris que s'han desplaçat fins a les poblacions afectades.

El naixement, la grandària del qual abasta els 40 metres quadrats, alberga més de 350 figures, 200 animals i 450 complements artesanals. El record a les víctimes consistix en una rosa blanca, que actua com símbol de respecte i empatia cap als damnificats. Per part seua, per a representar el voluntariat, s'inclourà la figura d'un voluntari que formarà part del seguici dels Reis Mags d'Orient i anirà acompanyat d'una pala, una granera, botes i la roba tacada de fang.

El pesebre conté enguany altres homenatges, com el que es rendix a l'IV centenari de la fundació de la Festa dels Xiquets del carrer de Sant Vicent. En este cas, uns xiquets, un sacerdot i uns escolans en un carrer pròxim recrearan una escena típica de la València de fa quatre segles.

Finalment, el pesebre també fa l'ullet als oficis tradicionals valencians amb l'aparició d'una bunyolera, que s'unix als ferrers, fusters o als terrissaires que tradicionalment formen part de les escenes nadalenques.

La regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, ha afirmat que "ens trobem davant un Nadal especial en la qual som conscients de la difícil situació que travessen moltes famílies a València. La nostra ciutat s'ompli de pesebres, llums i esperança per a tots. És fonamental que l'esperit festiu ens inspire a fomentar la solidaritat, especialment entre els més xicotets, els qui esperen estes dates amb gran il·lusió. A través del pesebre municipal rendim tribut als milers de voluntaris i les víctimes de la DANA, així com a aquells que, a causa de les circumstàncies, viuran un Nadal diferent, lluny de les seues llars".

El pesebre artístic del Saló de Cristall podrà visitar-se des del 4 de desembre al 3 de gener de 2025. En paral·lel, els que passegen per la plaça de l'Ajuntament podran contemplar també un pesebre municipal de grandària natural, que estarà en el centre de la plaça, enfront de la porta principal del consistori, fins al 6 de gener de 2025.

El pesebre municipal representa un portal, d'estil grecollatí, amb un naixement clàssic on trobem a la Mare de Déu, a San José i al Xiquet Jesús, obra de l'artista faller José Puche. L'escena es completa amb el bou, la mula i l'estrela d'Orient, obra dels artistes Ceballos i Sanabria. En la cavalcada del 5 de gener, els Reis Mags d'Orient representaran l'acte de l'adoració enfront del naixement i oferiran els regals.

També la plaça de la Reina tindrà el seu propi pesebre a partir de les figures donades a la ciutat pel Gremi d'Artistes Fallers i completades per Pilar i María José Luna. Es tracta d'una dotzena de figures, que inclouen també un àngel anunciador i l'adoració dels Reis de l'Orient i els pastors. El pesebre de la plaça de la Reina es pot visitar fins al pròxim 6 de gener.


València encén el Nadal més solidari

El tradicional acte de l'encesa de les llums de Nadal enguany s'ha convertit en un homenatge a les víctimes de la DANA que va assotar la província de València el passat 29 d'octubre, amb símbols com la composició "Veus de València", del professor Rei Ortolá que va ser viralitzada dies després de la tragèdia per a expressar el dolor i la solidaritat del poble valencià i hui ha precedit a l'encesa de l'arbre de Nadal de la plaça de l'Ajuntament, en el qual estan representades totes les poblacions damnificades "perquè la societat recorde cap a on canalitzar la seua solidaritat durant estes festes", tal com ha explicat l'alcaldessa, María José Catalá.

L'acte ha començat a les 19 hores, amb la inauguració del Betlem del Saló de Cristall, a l'interior de l'edifici consistorial. Ha continuat en la plaça l'Ajuntament, que estava a les fosques i en un silenci, que ha sigut trencat per una veu en off que ha recordat que "l'aigua, que ens dona la vida, fa un mes, en forma de barrancada, ens va deixar la sang gelada". "Si bé esta tragèdia no s'ha emportat la il·lusió, la capacitat de reconstrucció, la dignitat i la unitat del poble valencià", ha assegurat la mateixa veu en off que, seguidament, ha presentat l'actuació de Rei Ortolá i del Cor Juan Bautista Comes del Conservatori Municipal José Iturbi.

Després de la interpretació de "Veus de València", les falleres majors, Berta Peiró i Lucía García, amb les seues corts d'honor, han pressionat, la palanca que ha encés l'arbre de 25 metres d'alt, "que enguany simbolitza l''Estrela de la solidaritat' que, a més d'il·luminar i generar il·lusió i esperança, pretén canalitzar la solidaritat de la societat", ha reiterat Catalá.

La il·luminació de l'arbre s'ha simultaniejat amb efectes especials i jocs de llum que han convertit el perímetre de la font ornamental de la plaça en un cel estavellat, com a homenatge, en el dia de la patrona dels pirotècnics, "a este sector que forma part del poble valencià i al qual l'Ajuntament secunda pel seu gran valor patrimonial i pel seu treball que realitzen internacionalitzant la marca de València al voltant del món".

La llum s'ha estés per la plaça amb una volta estavellada mentre s'han escoltat els primers concordes de l'Himne de València, que també ha sigut interpretat pel Cor Juan Bautista Comes, que així mateix ha tancat l'acte amb peces de Händel i nadales d'Alborch.

La "màgia" de la il·luminació també ha estés pels carrers del centre històric, avingudes, grans vies, barris, i pedanies de la ciutat. Així mateix, en la plaça també s'ha recuperat la il·luminació ornamental dels arbres de la plaça, els plataners que envolten la pista de patinatge i el carrusel de l'associació dels comerciants del centre històric i els tarongers que presidixen la façana de la Casa Consistorial, que s'ha banyat de tons càlids destacant així la seua arquitectura i els relleus de Benlliure, i en la qual s'ha afegit un homenatge a un altre valencià universal, Sorolla, que va retratar a la seua ciutat per a l'encàrrec de Nova York de les Visions d'Espanya amb "Les gropes", quadre homenatjat en la rematada central del balcó amb un pomell de taronges envoltades de garlandes vegetals naturals i corones nadalenques vegetals i lluïxes leds als balcons. El pomell de taronges és un homenatge de la ciutat a la figura de Joaquín Sorolla i a també als pobles de l'Horta Sud i la seua agricultura.