L'Ajuntament de València invertix 340.000 euros en la recuperació del CEE Rosa Llàcer de Castellar de cara a la seua reobertura al gener. De fet, continuen els treballs de recuperació del centre, greument afectat per la dana, que consistixen en la reparació i neteja de les instal·lacions, que seran millorades per a la tornada a les aules.
Es tracta de l'únic centre educatiu que queda pendent d'obrir les portes després del pas de la dana destructiva a la ciutat de València, i una vegada que es van reprendre les classes setmanes arrere al CEIP Castellar-Oliveral, a l'IES Ravatxol i al col·legi Nuestra Señora del Rosario, tots ells de Castellar, així com el CEIP Pare Manjón, de la Torre, i el CEIP Forn d'Alcedo, els passats dies 11 i 12 de novembre, en concloure les actuacions de neteja, desinfecció, reparació dels danys i reposició del material necessari.
Tal com ha explicat l'alcaldessa, "este és l'únic centre que ens queda per obrir en les tres pedanies afectades per la dana. És un centre amb unes necessitats específiques, i hem volgut dedicar molta cura i sensibilitat a la seua recuperació". Per a això, ha continuat la primera edila, "estem revisant i millorant tota la instal·lació: les calderes, el grup electrogen, el paviment... i fins i tot estem aprofitant per a millorar el centre, que tenia algunes qüestions a millorar".
Compromís amb les persones amb discapacitat
L'Ajuntament ha dedicat, inicialment, un total de 340.000 euros als treballs en este centre, i la previsió és que les obres acaban el pròxim mes de gener. "Sabem que per als alumnes tornar a la seua escola és molt important", ha subratllat l'alcaldessa, qui ha destacat que hui, en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, "des de l'Ajuntament volem subratllar el nostre compromís amb les persones amb discapacitat, a través de la recuperació d'este centre especial".
Catalá ha assegurat que "quan reòbriga, després de les vacacions de Nadal, el centre serà espectacular". "Volem que l'alumnat, quan torne a les classes, veja el centre renovat, canviat, millorat... que hi tornen amb il·lusió, i que el troben de la millor manera", ha assenyalat.
L'actuació per a la reparació i adequació del Rosa Llàcer, que s'estan executant per a poder reobrir el centre com més aviat, disposa d'un pressupost de 295.000 euros a través d'una contractació d'emergència, a la qual s'afig l'import de les noves calderes, prop de 45.000 €, a través d'un altre contracte d'emergència. L'alcaldessa ha comprovat l'estat de les obres, acompanyada per la directora General d'Inclusió Educativa de la Conselleria d'Educació, María del Rosario Escrig; i la cap d'Estudis del col·legi, Diana Barba.
El CEE Rosa Llàcer atén habitualment un total de 75 alumnes amb diversos graus de discapacitat. Després del pas de la dana, l'alumnat va ser distribuït per altres centres especialitzats, per tal de mantindre les seues rutines i l'assistència específica que necessiten, així com per a donar suport a les famílies, també greument afectades per la dana. Els centres d'acolliment que atenen les persones usuàries del centre de Castellar fins a la reobertura són el Centre d'Educació Especial Sebastián Burgos (en Quatre Carreres), el CEE Ruiz Jiménez i el CEIP Les Arenes, als Poblats Marítims.
La intervenció
El projecte de reparació i adequació que s'està executant en el centre abasta un ampli ventall d'accions, per la magnitud dels danys que va ocasionar la riuada. En primer lloc, s'estan reparant els sòls de diferents aules i espais en els quals l'aigua acumulada va ocasionar bufaments en el paviment. Estos treballs podran estar finalitzats la setmana que ve, tal com han avançat els responsables de les obres.
Ja està també quasi acabada la neteja de la xarxa de sanejament interna, després de la neteja de la xarxa general duta a terme pel Servici de Cicle Integral de l'Aigua, de l'Ajuntament. Així mateix, es preveu reposar les calderes del centre, que van quedar inservibles per efecte del tarquim; i s'està reparant també l'ascensor de l'immoble, un element que és absolutament necessari, atés el perfil de l'alumnat, que presenta discapacitats motores de distint caràcter.
La setmana que ve finalitzarà la col·locació de l'enrajolat i la pintura de l'aula de la classe E, al primer pis. I també la setmana vinent conclourà la substitució dels tapajuntes de totes les portes afectades, així com l'escatat i esmaltat de les galzes parts interiors dels marcs de les portes. Actualment, ja s'ha retirat la gespa artificial que hi havia en dos zones del pati, així com les llosetes de cautxú d'una part del pati infantil, per a poder netejar i retirar el fang que s'havia acumulat davall. Tot això es reposarà la setmana vinent.
El Servici de Recollida de Residus ha retirat ja tot el tarquim que s'havia acumulat en la part exterior d'un dels laterals del col·legi, i procedirà a retirar també una altra quantitat menor de fang acumulat en l'altre lateral de la part exterior del mur. De fet, ja s'ha efectuat la neteja i desinfecció del mur perimetral del col·legi, així com de la part inferior de les façanes exteriors i interiors, i s'ha començat ja a repintar el total. Així mateix, es reposaran les malles antiherba de les zones de l'hort escolar i jardineres, després de la retirada de les restes de fang existents. A més a més, es repararan les parts i trams afectats del mur i del clos perimetral del centre. Esta acció inclourà el talat de l'arbre que hi ha al costat de la part de mur més afectada, perquè les arrels han contribuït al mal produït, segons assenyalen els informes tècnics.
L'actuació es completarà amb la reparació del paviment del passadís lateral esquerre exterior del col·legi, en el qual s'ha detectat algun enfonsament, i algunes fissures localitzades en les cornises. I també es recol·locaran les casetes prefabricades amb els palets proporcionats pel centre, en completar la neteja del sòl on estaven situades. Finalment, està prevista la substitució dels protectors de les columnes del pati i dels passamans en mal estat, així com la reposició de la fregidora i la marmita de la cuina, que van quedar avariades.
El CEE Rosa Llàcer
El Centre d'Educació Especial Rosa Llàcer oferix assistència a alumnat dels cicles 1 i 2 d'Educació Primària i de Secundària (de 6 a 16 anys), així com de TVA (Transició a la Vida Adulta), per a joves de 17 a 21 anys. A més, inclou aules per a la prestació del Programa Formatiu de Qualificació Bàsica (PFCB) i del projecte singular d'inclusió Aula Oberta. El centre es va inaugurar al setembre de 2009 per al curs 2009-2010, construït sobre un antic col·legi de Primària de la població. Va prendre el nom, Rosa Llàcer, en record d'una de les mestres que ensenyaven en l'antic centre escolar.
El centre compta amb servicis d'especialistes com a Educadors, Fisioteràpia, Fisioteràpia educativa, Audició i llenguatge, Estimulació multisensorial, Infermeria, Orientació educativa, Educació física i Música. En les instal·lacions es realitzen activitats de formació i estímul com ara l'hort escolar, o els projectes 50/50, Escolarts o Erasmus +.