La Cavalcada del Convit: una tradició de 1516 que inundarà València de personatges històrics

La Cavalcada del Convit de València 2024 se celebrarà el pròxim diumenge, dia 2 de juny

Guardar

La Moma en la Cavalcada del Convit de València / Foto de Rafa Esteve - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87395097
La Moma en la Cavalcada del Convit de València / Foto de Rafa Esteve - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87395097

València es prepara per a viure un dels actes més esperats del calendari festiu de la ciutat, que s'emmarca en la celebració del Corpus de València 2024. Es tracta de la Cavalcada del Convit, una tradició que es remunta a l'any 1516 i que, un any més, inundarà, diumenge que ve, dia 2 de juny, els carrers del centre de València de personatges històrics carregats de gran simbolisme, com la Moma, el Capellà de les Roques o els 'nanos i gegants'.

Les primeres notícies sobre l'existència de la Cavalcada del Convit de València es remunten a l'any 1516. Esta desfilada va nàixer com una invitació dels Jurats de la Ciutat, a través del Capellà de les Roques, a les autoritats i al poble perquè assistiren a la solemne processó del Corpus. No obstant això, al llarg dels anys, este acte ha anat patint modificacions fins a convertir-se en el que és hui dia. De fet, cal destacar que la Cavalcada del Convit es va suprimir entre els anys 1867 i 1874; 1886 i 1896; i 1695 i 1977. En l'actualitat, la ciutat de València ha recuperat esta desfilada tal com es realitzava a la fi del segle XVIII.

Però, en què consistix la Cavalcada del Convit de València? Doncs bé, es tracta d'una desfilada que recorre els carrers del centre de la ciutat, i que l'inicia el Capellà de les Roques, que convida a la festa, seguit dels 'nanos i gegants', que estan compostos per espanyols, turcs, gitanos i negres, que representen els continents d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, mentre que, en el cas dels nanos, el compondran sis personatges que, tocant unes grans castanyoles i acompanyats del tabal i la dolçaina, animaran als espectadors.

A continuació, serà el torn de la Moma, que representa la Virtut. La Moma sempre l'encarna un home que es vist de dama blanca, coronada de flors, que lluita contra els Momos, que representen els set pecats capitals i que, amb l'ajuda dels seus bastons, intentaran doblegar-la.

Imagen de la Moma de València en el Corpus
Imagen de la Moma de València en el Corpus

Després, arribaran altres representacions com 'La Dansa dels Cavallets o Morets', formada per huit xiquets vestits amb indumentària que recorda als turcs per a representar el seguici dels Reis d'Orient; 'Els Arquets', formada per huit xiquetes vestides de pastoretes; 'La Magrana', composta per ballarins que representen als jueus que, en acabar la dansa, rendixen acatament a l'Eucaristia; o 'Els Pastorets', unida a la representació del Misteri del Rei Herodes amb la Degollà, que reclamen aigua als veïns per a refrescar l'ambient.

D'esta manera, la Cavalcada del Convit de València 2024 se celebrarà el diumenge, dia 2 de juny, a les 12.00 hores. El recorregut serà el següent: s'iniciarà en la plaça de Manises i passarà pel carrer Cavallers, plaça de la Verge, Micalet, plaça de la Reina, Cabillers, Avellanes i, finalment, plaça de l'Almoina.

Després de la finalització d'este acte tan tradicional, la festa del Corpus continuarà amb el tret d'una mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València, a les 14.00 hores. Ja a la vesprada, la Processó del Corpus en la qual participaran personatges bíblics i tradicionals posarà el fermall d'or la celebració d'esta festivitat. En este cas, el recorregut serà el següent: eixirà de la Catedral per la porta dels Apòstols, per a continuar per la plaça de la Verge, els carrers Cavallers, Tossal, Bosseria, Mercat, Maria Cristina i Sant Vicent, Lluís Vives, Mar, Avellanes, Palau, i la plaça de l'Almoina fins a la catedral.

Pots consultar la programació del Corpus València 2024 a través d'este enllaç.

Destacats