València

La Catedral de València recupera esta representació 400 anys després

Esta representació històrica tindrà lloc el 13 d'agost en la Seu de la Catedral de València

1 minut

Trasllat Mare de Déu Valencia

La Catedral de València recuperarà la representació del Misteri de l'Asunción de la Mare de Déu després de 400 anys. Esta representació històrica tindrà lloc el pròxim 13 d'agost en la Seu, amb motiu de la celebració de la solemnitat litúrgica de la Verge, que també se celebrarà eixa mateixa setmana. Un acte carregat d'història que ha recuperat la Catedral de la ciutat.

Després d'un temps de preparació i treballs, desenvolupats durant els últims cinc anys, per a, de nou, oferir al públic i feligresos esta magnífica escenificació, a iniciativa del Grup de Mecha, avança l'Arquebisbat.

Així, este misteri, que es representava possiblement en la Catedral de València des de principis del segle XV, el mateix dia de la festivitat, va deixar d'escenificar-se a partir d'una disposició del Sínode de 1631 que prohibia la lectura de textos poètics i representacions dramàtiques en temples.

D'esta manera, un total de 14 actors, que representaran a l'Àngel, a Maria i als 12 apòstols, oferiran esta obra en valencià, que està dividida en sis escenes. Així mateix, la representació comptarà amb acompanyament musical i indumentària d'Enrique Marzal.

En l'equip de treball han participat historiadors, músics, experts en teatre i indumentaristes.

Catedral de València

Cal recordar que no és l'única representació històrica que alberga eixe espai. I és que, cada mes de desembre, la Catedral de València alberga la representació del drama litúrgic 'El cant de la Sibil·la'.

Declarada en 2010 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, 'El cant de la Sibil·la' és una de les representacions més significatives entorn del naixement de Crist que es coneixen. Es tracta d'un drama paralitúrgic de melodia gregoriana que fins al segle XVI s'escenificava la nit de Nadal en diferents catedrals de la península, sobretot en l'Antiga Corona d'Aragó.

En el cas de València, la representació va ser implantada per Jaume I després de la conquesta. Després del Concili de Trento, la seua interpretació va desaparéixer i hui només es manté a Mallorca i l'Alguer, a Sardenya. Entre les versions que es conserven, en la Catedral de València es representa la versió valenciana, segons una consueta anònima de 1527, que està influenciada per la tradició toledana i mallorquina.

Descobrix la històrica passarel·la de 1667 que unix la Basílica amb la Catedral

La famosa passarel·la que unix la Basílica amb la Catedral de València, que va ser construïda en 1667, però va ser restaurada en 2022. La rehabilitació d'este element arquitectònic va consistir en la neteja i sanejament de les bigues de fusta que no es trobaven en el seu òptim estat, així com pintar les parets de la passarel·la i protegir les centenàries vidrieres perquè els visitants no es recolzen en elles. Esta passarel·la "simbolitza la unió entre la basílica i la catedral, perquè a l'origen permetia el pas dels canonges i sacerdots de la catedral cap a la basílica quan volgueren".