Catalá viu el seu 9 d'Octubre més especial

María José Catalá portarà la Reial Senyera per segona vegada en la Processó Cívica, en aquesta ocasió com a alcaldessa

Guardar

Catalá, amb la Reial Senyera
Catalá, amb la Reial Senyera

L'alcaldessa de València, María José Catalá, està a les portes de viure el seu 9 d'Octubre més especial. I és que el d'aquest 2023 serà el seu primer Dia de la Comunitat Valenciana com alcaldessa de València, un fet que, a més, li permetrà repetir com a portadora de la Reial Senyera en la Processó Cívica d'aquest dilluns al migdia.

Catalá ja va ostentar aquest privilegi en 2019, quan estava en l'oposició, seguint l'ordre de torns establit per part del propi Consistori. En aquesta ocasió, la primera edil ha decidit repetir en aquest càrrec -com ho fera Joan Ribó en 2015 quan 'va debutar' com a alcalde-, ja que es tracta d'un nomenament que es tria en junta de govern.

Amb aquesta decisió, a més de tindre l'honor de repetir com a portadora, l'alcaldessa ajorna el possible nomenament per a portar la bandera d'un integrant de Vox, formació que estava exclosa d'aquesta roda de portadors per part de l'anterior govern, una decisió que haguera posat de manifest la unió entre el PP i la formació d'ultradreta, considerada com a "soci preferent".

A més, la Processó Cívica canviarà el seu recorregut i la Reial Senyera tornarà a entrar a la Catedral de València, recuperant l'acte religiós del 'Te Deum' suprimit per l'anterior corporació, en una proposta directa realitzada per part de la mateixa Catalá.

Reial Senyera en la Processó Cívica del 9 d'Octubre
Reial Senyera en la Processó Cívica del 9 d'Octubre

Llum verda de Patrimoni

Precisament, la Direcció General de Patrimoni Cultural ha avalat tant l'entrada de la Reial Senyera en la Catedral i la celebració de la missa de Te Deum com el canvi de recorregut per a la Processó Cívica del 9 d'Octubre. L'alcaldessa María José Català recordava, sobre aquest tema, que, "tradicionalment, el Te Deum ha format part de la processó; respectar les tradicions és bo, i nosaltres estem a favor".

Pel que respecta al nou itinerari de la Processó Cívica, a causa d'unes obres al carrer Sant Vicent, també s'ha donat el vistiplau assegurant que no existeix impediment de caràcter patrimonial per a la seua modificació, ja que es mantenen els elements singulars de l'acte, com són la baixada de la Senyera pel balcó de l'Ajuntament i l'ofrena floral a l'estàtua de Jaume I, a més de continuar recorrent els carrers del centre històric de la ciutat de València.

El recorregut o itinerari tradicional queda modificat, excepcionalment, discorrent per plaça de l'Ajuntament, carrer de les Barques, carrer del Poeta Querol, carrer de la Pau fins a la plaça de la Reina, des d'on es reprendrà el recorregut tradicional fins a la plaça d'Alfons el Magnànim. La Processó Cívica és un acte declarat Bé d'Interés Cultural de Caràcter Immaterial.

Destacats