Catalá destaca que València "té l'horta periurbana més important d'Europa"

Guardar

L'alcaldessa de València María José Catalá
L'alcaldessa de València María José Catalá

"València té l'horta periurbana més gran d'Europa". Així ho ha destacat este divendres l'alcaldessa de la capital del Túria, María José Catalá, qui ha demanat "canvis en la normativa estatal perquè la petjada de carboni puga compensar-se també en els aiguamolls".

De fet, València compensarà la petjada de carboni que generen les conferències de la "Cities Climate Week", que se celebren la setmana que ve a la ciutat, amb accions de compensació del CO₂ en l'horta. Així ho ha confirmat l'alcaldessa en l'acte de presentació del sistema de càlcul i certificació del CO₂, un sistema que té el suport de l'Ajuntament de València, el Tribunal de les Aigües i el finançament de Global Omnium i que s'emmarca l'any de la Capitalitat Verda de la ciutat. En l'acte també han participat el president del Tribunal de les Aigües, Francisco Almenar Cubells, i el CEO de Global Omnium, Dionisio García.

L'alcaldessa ha assegurat que "podem i ho farem, calcularem la petjada de carboni de la nostra setmana del clima". Segons l'alcaldessa, "tota eixa activitat tindrà un càlcul de la petjada de carboni i eixe càlcul el farem per mitjà d'una eina fantàstica que ens permetrà fer eixe càlcul i, després, fer la compensació corresponent en la nostra horta. Som la ciutat que té l'horta periurbana més important d'Europa i compensar el CO₂ d'un esdeveniment com este per tal que siga absorbida i compensada en l'horta és una sort i un privilegi".

María José Catalá ha valorat la "València Cities Climate Week", que se celebrarà la setmana que ve a la nostra ciutat. Catalá ha recordat que és "l'acte més important que tindrem en el marc de la Capitalitat Verda Europea, una setmana que concentrarà 900 persones, entre assistents i personal, 200 ciutats europees, que es donaran cita a València, i on es desenvoluparan 70 actes, tallers i conferències".

L'alcaldessa ha sol·licitat "canvis en la normativa estatal per tal que la compensació de la petjada de carboni també es puga fer en els aiguamolls". Segons l'alcaldessa, "saben que la compensació de la petjada de carboni tradicionalment es fa en compensació en reforestació, però nosaltres volem fer un passet més. Volem aconseguir que eixa compensació de la petjada de carboni més que important i necessària es puga fer també en la nostra Albufera. Per tant, comencem en l'horta i també sol·licitarem que eixe canvi de normativa per tal que es puga compensar a futur en l'Albufera".

Projecte HortiGO2

El projecte HortiGO2 s'emmarca en l'any de la Capitalitat Verda i es tracta d'una eina innovadora per a quantificar l'absorció de CO₂ i compensar-la després amb inversions. En este cas, la proposta permet valorar l'absorció de CO₂ i l'impacte hídric a través de l'agricultura sostenible de l'horta. Així, l'horta es convertirà en un model de com l'agricultura pot tindre un paper essencial en la mitigació dels efectes del canvi climàtic i ser una aliada poderosa en la lluita contra l'emergència climàtica.

Amb esta iniciativa, Global Omnium es convertix en un dels patrocinadors verds de la Capitalitat Verda de València. La iniciativa, però, no s'aplicarà només enguany sinó que té voluntat de permanència i de convertir-se en un dels llegats d'este any 2024.

Destacats