D'allotjament per als guardes forestals de la Devesa del Saler a centre d'exposició sobre l'evolució històrica d'este entorn natural. Este serà el procés de transformació que viurà la Casa Forestal del Saler, una edificació construïda fa més d'un segle, l'any 1920 en ple paratge natural de la Devesa, i que ara es convertirà en un espai d'ús i gaudi públic per a ser descobert per tota la ciutadania.
Encara que la Casa Forestal ha sigut des de la seua creació fa més de 100 anys de propietat municipal, la seua gestió ha anat canviant al llarg de les més de 10 dècades que porta en peu. Primer va ser concebuda com una reguarda dels guardes forestals que s'encarreguen de protegir un paratge tan ric en biodiversitat com és la Devesa del Saler i també va ser el seu lloc de residència. Després de quedar diverses dècades en desús, la casa va passar a formar part del departament de Protocol de l'Ajuntament de València durant el govern municipal de Rita Barberá i en ella se celebraven diversos actes institucionals.
"Finalment, fa huit anys va passar a ser propietat de Devesa-Albufera i es va haver de decidir què es volia fer amb la casa. Que esta fora per a ús ciutadà va ser una reivindicació veïnal del Saler i es va decidir convertir-la en una casa museu per a explicar l'evolució de la Devesa-Saler en els últims 100 anys", relata a València Extra Rebeca Navarro, coordinadora dels guardes forestals en la Devesa-Saler de l'Ajuntament de València.
Així, la Casa Forestal, a la qual s'accedix des del passeig marítim de la platja del Saler, obrirà pròximament les portes reconvertida en un centre d'interpretació i museístic on a través d'una exposició fotogràfica tant residents en la ciutat i la pedania com a turistes internacionals, podran conéixer la transformació a la qual s'ha sotmés este entorn que des de l'any 1986 està integrat dins de la configuració de l'Albufera, que va ser declarada com a parc natural en eixe any i pel que rep una consideració i protecció especial.
"El museu tindrà una funció divulgativa i educativa per a ensenyar com era i com és ara la Devesa i també es mostraran tots els projectes que s'han dut a terme per part de l'Ajuntament com la regeneració de les dunes del Saler", explica Navarro. Així mateix, l'exhibició fotogràfica farà un recorregut per la història d'esta casa i del paratge que, abans de ser considerat com a parc natural, es preveia urbanitzar íntegrament. "La previsió era que tot el que quedava de la Devesa que encara no estava urbanitzat es convertira en sòl urbanitzable, però la reivindicació veïnal va aconseguir parar això i que es declarara parc natural", afig la coordinadora dels guardes.
Un projecte d'ús amb data d'aprovació
En eixe sentit, perquè la Casa Forestal del Saler es reconvertisca en un museu obert al públic ha de comptar amb un projecte d'ús que la Regidoria de Devesa-Albufera, dirigida per José Gosálbez, ja té finalitzat. Precisament, este projecte —en el qual es definirà la dotació de personal funcionari que requerix, les activitats que es desenvoluparan i també els seus horaris d'obertura al públic— serà aprovat pròximament per la Junta de Govern Local (JGL). "Si no falla res pot ser que al setembre puga començar a funcionar com un centre expositiu", va apuntar l'edil de l'àrea.
"Esta casa és poc coneguda per la ciutadania de València i cal donar-la a conéixer més perquè és un privilegi tindre una construcció així en un entorn natural com este. Açò és dels valencians i ho han de gaudir ells i el que no pot ser és que estiga en desús i es quede tancat al públic", va finalitzar Gosálbez.
Compromís exigia la seua obertura després de la remodelació
Va ser el passat mes d'abril quan des del grup municipal de Compromís, demanaven a l'alcaldessa de València, María José Catalá, la reobertura de la Casa Forestal després de nou mesos tancada des que va finalitzar el projecte de remodelació. Precisament, va ser sota el mandat de l'exvicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, quan la casa va iniciar el seu procés de rehabilitació per a poder començar a ser visitada. Uns treballs de reforma i renovació de l'edifici que van comptar amb una inversió de 549.772 euros i que van permetre millorar la il·luminació, la climatització, la fusteria, els accessos, el porxo, l'aparcament i les zones d'ús públic de l'entorn.
A més, els treballs van abordar també la instal·lació d'il·luminació LED, es va col·locar paviment de formigó i es van eliminar barreres arquitectòniques. Així mateix, es van recuperar elements amb un alt valor patrimonial, com una ceràmica que representa la llegenda de la serp Sancha i el pastor, immortalitzada per Blasco Ibáñez en la seua novel·la "Cañas y barro". "Catalá, bé per desídia o per interessos no declarats, la manté tancada ja nou mesos. És inacceptable", apuntava Campillo.