València comença a preparar ja com serà la Batalla de Flors de València 2024, que posarà el fermall d'or a la Gran Fira. Així, l'Ajuntament de València llançarà un concurs d'idees per al disseny de les 30 carrosses participants. Les bases d'este concurs d'idees s'aprovarà el divendres, dia 26 d'abril, en la Junta de Govern Local. L'objectiu és que es prioritze l'originalitat, la creativitat, la qualitat del disseny i la promoció de valors culturals i mediambientals.
La Batalla de Flores, emmarcada tradicionalment en la Gran Fira de València, ha aconseguit tal dimensió patrimonial al llarg del temps, que l'Ajuntament ha proposat fomentar la participació pública en l'elaboració de les carrosses que participaran en la desfilada del diumenge 28 de juliol de 2024, segons ha informat el consistori en un comunicat.
Les persones i entitats interessades a participar en el concurs d'idees i en l'elaboració posterior de les carrosses podran presentar les seues propostes a partir de l'endemà de la publicació de les bases en el tauler d'edictes de l'Ajuntament, que està prevista per al dilluns 29 d'abril.
Podrà presentar-se qualsevol artista que haja realitzat carrosses en exercicis anteriors o aquelles persones que acrediten experiència o acreditació professional en el disseny o la construcció d'estes.
El jurat
El comité de selecció estarà presidit pel regidor delegat de Falles, Santiago Ballester, qui serà assistit per un secretari municipal, mentre que les tres vocalies estaran ocupades per representants degudament qualificats del món artístic i creatiu.
El jurat avaluarà les idees de disseny de les carrosses presentades sobre la base dels criteris i les proporcions següents: originalitat i creativitat en la proposta comptarà un 40%; el disseny d'acord amb l'esdeveniment altre 40%; i la qualitat del disseny en esta mena d'esdeveniments festius constituirà un altre 20%. L'Ajuntament de València contractarà amb els autors seleccionats la confecció de les carrosses i el seu lloguer per a la desfilada de la Batalla de Flors de 2024.
Les 30 carrosses municipals estan dividides en quatre seccions: quatre d'Especial A (amb un preu de 13.267 euros); sis d'Especial B (6.830,74 euros); 10 de secció Ordinària A (3.489,52 euros); i altres deu d'Ordinària B (2.478,37 euros).
Per a 2024, l'Ajuntament ha incrementat la dotació econòmica per cada carrossa en 500 euros, la qual cosa ha suposat un augment de 15.000 euros en el pressupost total respecte a l'any passat. En el cost està inclòs el trasllat dels tractors.
Este esdeveniment festiu va ser introduït l'any 1891 per iniciativa de Pascual Frígola, baró de Cortés de Pallás i president de Lo Rat Penat. La Batalla de Flors va ser la primera de les seues característiques a celebrar-se a Espanya i s'inspira en els combats lúdics similars que s'organitzaven, amb gran esplendor, durant el carnestoltes a Niça, en la costa blava francesa.
Crítiques de Compromís
L'edil de Compromís i exregidor d'este departament, Pere Fuset, ha criticat que "cada dia és més surrealista el repartiment de cromos" en el qual l'alcaldessa de València, María José Català, "ha convertit el que abans era la regidoria de Cultura Festiva", perquè la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, "tampoc serà responsable de la Batalla de Flors de la Gran Fira que de manera incoherent dependrà de la Regidoria de Falles".
"En anteriors episodis d'esta tragicomèdia del PP i VOX descobrim com les celebracions pirotècniques de totes les festes --incloent la Setmana Santa Marinera, Nadal o la Gran Fira-- quedaven en mans del regidor de Falles Santiago Ballester, i ara veiem com absurdament ni tan sols un dels principals actes festius dependran de la responsable de festes".
En eixe sentit, ha plantejat que, "si Catalá desconfia d'ella pels seus continus errors o si ella mateixa no té la més mínima vocació de treballar per la cultura festiva", l'alcaldessa hauria de "llevar-li o renunciar a les competències i deixar d'usar políticament les festes com una moneda de canvi".
D'altra banda, ha celebrat que, "a diferència de les bases de la Falla Municipal" --impugnades per Compromís per la "censura política"--, "sí que es manté al jurat despolititzat per a triar les carrosses de la Batalla de Flors".
"Un procés artístic i contractual que fa encara més evident que la politització de la falla municipal a part d'innecessària podria vulnerar les lleis de contractació, per la qual cosa hem demanat la seua retirada", ha resolt.