València té com a objectiu ser climàticament neutra en 2030. Un repte "dur" però "necessari" que té esperances per les fites que ja s'han aconseguit i que requereix que institucions públiques, empreses, associacions, universitats i ciutadania treballen en conjunt i avancen en la mateixa direcció. Es tracta d'una de les principals conclusions a les quals s'ha arribat en el Fòrum de Proximitat 'L'Estratègia de València per a ser una ciutat climàticament neutra', el segon desdejuni informatiu entre València Extra i À Punt en col·laboració amb Las Naves, que ha donat les claus per a accelerar el canvi des de casa.
En aquesta segona cita, l'Hotel SH València Palace ha reunit representants dels principals agents del canvi. Joan Ribó, alcalde de València; Elías Amor, responsable de sostenibilitat de Consum; Empar Puchades, impulsora de la Comunitat Energètica Local (CEL) de Castellar-l'Oliveral, la primera a València; i Débora Domingo, vicerectora de sostenibilitat de la Universitat Politècnica de València (UPV), han analitzat les possibilitats, reptes i necessitats perquè la capital del Túria aconseguisca aquest objectiu en 2030 en un debat moderat per Álex Ladrón de Guevara, director de València Extra.
Una "gran oportunitat" en paraules de l'alcalde, que ha reconegut que "s'estan aconseguint grans fites, encara que no el suficients ni prou ràpid": "València ha de ser climàticament neutra en 2030 per tot el que implica: salut i benestar per a les persones, qualitat de vida, un nou model econòmic que generaria més llocs de treball. Necessitem ser un exemple".
Habitatges sostenibles
Elías Amor, responsable de Sostenibilitat de Consum, ha posat en valor que València haja sigut triada per la Comissió Europea com una de les 100 ciutats del món capaces de ser climàticament neutres en 2030, que seran preses com a exemple per a aconseguir la descarbonització en 2050. L'Ajuntament ha posat en marxa per a això el programa Missions, que per a Amor, és tot un exemple d'unió: "El que més m'agrada de la Missió és el valor de treballar junts empreses, associacions, institucions públiques, ciutadania... per a aconseguir objectius comuns internacionals com aquest".
En aquest sentit, la vicerectora de sostenibilitat de la UPV i arquitecta, Débora Domingo, va destacar que és clau impulsar la investigació en les universitats i transmetre eixe coneixement. I com no, apostar per les energies renovables també des de casa i de la mà de les institucions públiques perquè "les xicotetes accions, sumen".
"M'agradaria posar un exemple. Quan vaig construir la meua casa, vaig aprofitar unes subvencions de l'Ajuntament de València per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i van ser molts els veïns i veïnes que s'interessaven per saber com ho havia aconseguit i quina empresa me les anava a instal·lar. Ara, pague una factura de la llum molt baixa i és una xicoteta acció que suma", ha assenyalat.
En aquest sentit, Ribó ha explicat que són diverses les iniciatives que ja s'han posat en marxa des del consistori de cara a 2030, i que es multiplicaran amb Missions. "Un exemple és la rehabilitació de 700 habitatges en els barris de Tres Forques i Campanar o el compromís amb l'eficiència energètica en habitatges de nova construcció, la creació de comunitats energètiques com la de Castellar-l'Oliveral o de zones de baixes emissions, els avanços en mobilitat sostenible, la renaturalització de la ciutat, l'impuls de l'alimentació de proximitat o la mesura de la petjada hídrica i de carboni que genera el turisme".
Així mateix, el primer edil va recordar que també estan en marxa les bonificacions fiscals en l'Impost de Béns immobles (IBI) i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per la instal·lació de plaques fotovoltaiques en les llars. Ajudes a la ciutadania que es complementen a les que ofereix l'IVACE o les provinents de fons europeus.
Per part seua, Empar Puchades, impulsora de la CEL de Castellar-l'Oliveral, ha valorat l'assessorament i informació que ofereix l'Oficina de l'Energia de València, així com els tallers de Las Naves. "Veure la factura tan alta ens convida a fer el canvi. Hem de preguntar-nos, repensar quin ús fem de les coses, quina petjada deixa la nostra forma de vida, el sistema de producció i consum en el medi ambient. Costa encara, però cada vegada hi ha més ajuda per part de les institucions per a aconseguir avançar", ha valorat.
"Des de Consum, portem molt temps treballant en la descarbonització. Hui dia, tenim més de 80 botigues repartides en tots els barris de la ciutat, amb els veïns i veïnes, i si València té l'objectiu de ser climàticament neutra en 2030, una cadena de supermercats com Consum ha d'estar ahí", ha apuntat Amor. "Després d'aconseguir reduir un 84% la petjada de carboni des de 2015, ens comprometem al fet que des de hui i fins a 2032 totes les nostres botigues tinguen un consum d'energia 100% renovable", ha destacat Amor, que ha posat en valor les campanyes de conscienciació sobre consum que impulsa la cadena.
Així, Ribó, Puchades, Domingo i Amor han apel·lat al fet que empreses, administracions públiques, universitats, mitjans de comunicació i ciutadania continuen treballant en conjunt per a un futur millor per a València. "A poc a poc veiem els canvis, anem normalitzant les xicotetes accions i això és un canvi de paradigma del qual la gent ha d'adonar-se. L'economia verda és clau per a la millor qualitat de vida dels valencians i les valencianes", ha celebrat Ribó.