Els canons d'aigua antiincendis de la Devesa del Saler començaran a funcionar al març de 2024

Les obres d'instal·lació d'aquestes estructures, que refrescaran el terreny per a evitar focs en el parc natural del Saler, començaran el pròxim 6 de novembre

Guardar

Bombers treballant a l'incendi de El Saler
Bombers treballant a l'incendi de El Saler

L'Ajuntament de València ha donat llum verda a l'inici de les obres d'instal·lació del nou sistema de defensa contra incendis forestals que se situarà en la Devesa del Saler. Així, la Junta de Govern Local (JGL) que ha tingut lloc aquest divendres ha aprovat el projecte de les obres per a col·locar els huit canons d'aigua que evitaran incendis en aquest paratge natural protegit.

En eixe sentit, els treballs d'instal·lació començaran el pròxim 6 de novembre i comptaran amb un pressupost de 246.151 euros. El termini d'execució d'aquests treballs és de quatre mesos, per la qual cosa es preveu que entren en funcionament ja el mes de març del pròxim any 2024, coincidint amb l'arribada de la primavera i l'ascens gradual de les temperatures.

La principal funció d'aquests canons serà refrescar i humitejar les diferents zones del bosc protegit de la Devesa del Saler per a evitar que un potencial foc es puga estendre de forma ràpida. D'aquesta manera, aquests canons actuaran de manera autònoma quan es registren altes temperatures que puguen afavorir l'aparició i expansió d'algun focus.

Es tracta d'una actuació que, segons ha detallat Juan Carlos Caballero, portaveu del govern municipal, durant la roda de premsa posterior a la JGL "serà un reforç molt important en les mesures de prevenció i d'actuació contra possibles situacions de risc". Caballero també ha explicat la intenció del consistori de "no escatimar en recursos econòmics" per a protegir aquest espai natural.

Huit canons d'aigua per a evitar la creació de focus i la seua expansió

En principi, el sistema de defensa contra incendis forestals comptarà amb huit canons d'aigua en les seues respectives torres, repartides en tres sectors, encara que no es descarta la futura instal·lació d'una novena. Les torres tindran una altura de 12 i 16 metres, tindran una estructura tubular i seran de color verd per a afavorir la seua integració amb el paisatge de la Devesa.

Les obres d'adequació del sistema SideInfo inclouran la construcció en instal·lació de torres de suport dels canons d'aigua, rases, canonades i conduccions, un depòsit d'aigua metàl·lic i prefabricat, una caseta amb el sistema de bombament, i un grup electrogen insonoritzat. A causa que la zona es troba en el parc natural i posseeix un alt valor ecològic, les canonades aniran soterrades sota els vials existents.

Segons detalla el projecte tècnic, el Sideinfo s'instal·larà en dos trams de l'avinguda de la Gola del Pujol i en un aparcament existent al costat d'ella. Les torres se situaran el més a prop possible de la vorada actual, dins de la Devesa, sense que afecte la seguretat viària de l'avinguda.

Una part de l'aparcament servirà d'emplaçament per al depòsit d'aigua, que tindrà una capacitat de 600 metres cúbics, i la caseta de bombament. Les rases de les canonades que subministraran l'aigua a les torres es faran al llarg de la mateixa avinguda. Aquest tram, que disposarà d'hidrants per als Bombers, es convertirà posteriorment en un carril compartit per a bicicletes i vianants.

Arxivat a:

Destacats