Cancel·lada la mascletà del dimarts 4 de març per la pluja

L'Ajuntament suspén l'espectacle pirotècnic davant l'alerta taronja per fortes pluges i vent

Guardar

Dos persones amb un paraigua per la pluja i el vent
Dos persones amb un paraigua per la pluja i el vent

Les intenses pluges que estan assotant la Comunitat Valenciana aquesta setmana han obligat a cancel·lar un dels esdeveniments més emblemàtics de les Falles de València. I és que l'Ajuntament del Cap i Casal ha comunicat la suspensió de la mascletà de demà dimarts 4 de març davant la previsió meteorològica, que anuncia fortes ratxes de vent i un avís especial per gran acumulació de precipitacions en algunes zones de l'interior.

Cal recordar que este dilluns, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha incrementat l'alerta a nivell taronja per precipitacions a València i Castelló, on s'estima que es puguen superar els 100 litres per metre quadrat (l/m²) en menys de 12 hores. Fins a les 00.00 del pròxim dimecres, es mantindrà l'avís, almenys groc, en el litoral nord de la província central de l'autonomia.

De fet, les inclemències del temps ja han fet trontollar-se la mascletà d'este dilluns, que fins a última hora s'ha mantingut a costa de l'evolució del cel, encara que finalment s'ha pogut dur a terme. Així l'empresa pirotècnica Alto Palancia ha pogut debutar en les seues primeres Falles sota este nom i fer retrunyir la Plaça de l'Ajuntament a partir de les 14.00 hores.

Lamentablement, la Pirotecnia Dragón no correrà la mateixa sort, perquè el consorci municipal ja ha pres la decisió de cancel·lar l'acte. No obstant això, esta no és l'única mesura que ha aprovat l'Ajuntament de València per a mantindre la seguretat, ja que també ha cessat l'activitat en alguns col·legis de la ciutat. Concretament, s'han suspés a Castellar-Oliveral, el Palmar, el Perellonet, el Saler, Faitanar, Forn d'Alcedo, La Torre i Pinedo, així com als pobles afectats per la DANA del 29 d'octubre.

Quins són els motius per a cancel·lar una mascletà?

Els espectacles pirotècnics han de disparar-se sempre que les circumstàncies de l'entorn ho permeten. Seguint amb esta idea, són els Bombers els que tenen l'última paraula a l'hora de posar en marxa una mascletà, considerant factors com la intensitat de la pluja i la presència de vent.

En cas que el vent siga moderat, podria permetre's el tret terrestre, però els focs aeris podrien veure's limitats o fins i tot cancel·lats. A més, cal tindre en compte l'estat del material pirotècnic, ja que la humitat pot afectar la pólvora i el sistema d'encesa, posant en risc a la seguretat del públic.

A més, les macletàs són esdeveniments multitudinaris que congreguen a molta gent en un mateix espai, al qual accedixen persones de la zona metropolitana. Per tant, augmenten considerablement els desplaçaments, alguna cosa, en condicions meteorològiques adverses, és recomanable evitar.

Recomanacions per a assistents

Es recomana als qui planegen assistir a pròximes mascletàs mantindre's atents a les actualitzacions oficials i considerar les condicions climàtiques abans de desplaçar-se a l'esdeveniment. A més, és aconsellable acudir amb roba impermeable, paraigua i prendre precaucions per a evitar relliscades o problemes derivats del sòl mullat.

En relació a la resta d'espectacles de la setmana vinent, encara no s'han concretat els detalls sobre una possible cancel·lació. No queda una altra, per tant, que esperar a noves informacions i demanar clemència al cel perquè deixe als valencians gaudir d'unes Falles que, una vegada més, es veuen passades per aigua.

Arxivat a:

Destacats