Els coneguts com 'Mercats de l'Horta' tornen a eixir als carrers de València i arranquen la temporada amb una nova campanya de comunicació per a difondre aquesta activitat. Sota el nom 'Com del cel a la terra', Per l'Horta —l'associació que impulsa esta iniciativa— ha llançat una acció publicitària dissenyada per l'estudi creatiu Granizado. Es tracta d'una campanya que "reivindica els valors que tenen aquests mercats: "producte de qualitat i de proximitat, consum responsable i venda directa amb una política de preus justos per als llauradors i llauradores valencianes", indiquen des de l'entitat.
Unes imatges que es difondran a través de xarxes socials i en les quals s'observa com si foren els calaixos emprats pels agricultors els quatre mercats que s'instal·len en horari de 9 a 14 hores en els barris de Malilla, Benimaclet i Castellar-l'Oliveral cada dissabte; i el del Pla del Remei que es col·loca cada dimarts. "D'esta manera, es busca connectar emocionalment amb la ciutadania que encara no coneix estos punts de venda i fomentar així hàbits d'alimentació saludables i de consum sostenibles", afigen des de Per l'Horta.
Aix
Testimoniatges d'agricultors sustenten la campanya
Precisament, l'eliminació dels intermediaris és una de les claus perquè els agricultors decidisquen participar en iniciatives com estos mercats. Així ho explica Elías Dacsa, president de l'Associació de Mercats de l'Horta i agricultura de taronja, qui apunta que vendre les taronges a un comerç per 20 cèntims, quan a ell li costava produir-les 40, va ser "el punt d'inflexió" que li va fer començar a participar en estos mercats on ven el quilo de taronges al voltant d'1 euro.
És la tercera edició en la qual Dacsa participa en estos mercats als quals es va apuntar durant la pandèmia. "En aquella època de confinament, em vaig adonar que el més important eren les cures a la gent, l'alimentació i el transport", explica. Dacsa compta amb dues parades, una a Castellar-l'Oliveral els dissabtes i una altra els dimarts en el Pla del Remei, però reconeix que serà el mes vinent quan reprenga la seua activitat en estes dues ubicacions perquè la seua collita de taronges continua madurant en els arbres "per a fer-se grosses i amb sabor". "Esta és la diferència entre els uns i els altres que les agarren ja i les maduren en la cambra", relata l'agricultor.
Per part seua, Vicent Grau, llaurador de Benifaió que cultiva hortalitzes i fruita en la localitat d'Alfarp (l'Horta Nord) destaca que a més de fomentar els hàbits de consum més sostenibles entre la població, este tipus de mercats de venda agrícoles també "afavorix la millora de les condicions laborals d'un sector com l'agrari on la precarietat i la il·legalitat predominen".