València

Campanar demana un corredor verd que protegisca les alqueries enfront de la proposta del parc aquàtic

La Taula per la Partida insta l'Ajuntament de València a revertir el conveni amb Rain Forest i escometre una rehabilitació urgent de les alqueries del Pouet

1 minut

Simulació del proyecte 'La Façana de l'Horta' en Campanar

Associacions i entitats veïnals de Campanar, integrades en la Taula per la Partida, han tornat a denunciar la inacció de l'empresa Rain Forest sobre el projecte de reconstrucció de les alqueries del Pouet i la cerca de nous usos per a la zona annexa a Bioparc. I és que cal recordar que Rain Forest va signar un conveni amb l'Ajuntament de València, en 2002, pel qual se li cedia el terreny en usdefruit per un període de 50 anys a canvi del manteniment de les alqueries que l'ocupen. No obstant això, 22 anys després, "l'empresa ha desatés eixe compromís adquirit i no ha realitzat cap mena d'intervenció més enllà d'un estudi arqueològic de les alqueries i de consolidació dels edificis a mesura que s'anaven enderrocant, malgrat que estaven en perfectes condicions quan van ser expropiades", alerten des de l'entitat.

Com expliquen des de la Taula per la Partida, "el conjunt d'alqueries del Pouet – integrades per Casa Figuerols, Marcel·la, Capota i l'Alqueria del Rei, esta última Bé de Rellevància Local que data del segle XVI – han patit un greu procés de deterioració i enderrocs a causa del seu abandó per part de Rain Forest i de l'Ajuntament de València". De fet, recorden que, el novembre de 2021, es va produir un enderrocament en l'Alqueria del Rei per la falta de manteniment del clavegueram de l'avinguda Pío Baroja, "sense que l'empresa concessionària intervinguera sobre este tema".

Però, a més, els usos que l'empresa Rain Forest ha proposat, durant estos 22 anys, per als terrenys annexos, com la construcció d'un parc aquàtic, "atempten contra el patrimoni d'horta de la ciutat, i és contrària als valors que una ciutat hauria de respectar en ser declarada Capital Verda Europea". En este punt, cal destacar que l'exvicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ja va mostrar, públicament, el seu rebuig a este projecte que era "inviable en plena emergència climàtica". Per este motiu, Gómez demanava a l'empresa replantejar la idea inicia del parc aquàtic per "un projecte més verd i sostenible".

L'Alqueria del Rei, esfondrada

Diverses entitats del barri han proposat per a estos terrenys annexos al Bioparc la construcció d'un espai per a la memòria del Pouet, aules didàctiques, un lloc de reunió per als agricultors, un banc de recuperació de llavors autòctones, horts per a pràctiques escolars o la creació d'àrees recreatives respectuoses amb l'entorn. No obstant això, totes estes peticions han quedat en l'oblit.

D'esta manera, enfront del recent anunci de Rain Forest de buscar nous usos per a esta zona de la ciutat de València, des de Taula per la Partida insten el consistori valencià a revertir el conveni signat amb l'empresa concessionària; actuar amb urgència en la rehabilitació de les alqueries; i abordar amb els veïns i veïnes de Campanar els usos de les alqueries i dels terrenys del Pouet.

Un corredor verd enfront del parc aquàtic

En 2017, l'empresa gestora va presentar un projecte de construcció d'un parc aquàtic, de 25.000 metres quadrats, inspirat a Àfrica, amb ponts tibetans, tirolines i passarel·les. Un projecte que, a més, incloïa la rehabilitació de l'Alqueria del Rei i la Casa Figuerols per a convertir-les en centres d'interpretació de la naturalesa. Una actuació que va generar un rebuig absolut en Campanar i Benimàmet, ja que no sols suposaria un consum de "500.000 litres d'aigua al dia, sinó que seria un atemptat contra l'horta, ja que posaria en perill els pous de reg que utilitzen els agricultors de les hortes de Campanar – Benimàmet".

Enfront d'este projecte, la Taula per la Partida va proposar 'La Façana de l'Horta', un corredor verd que serviria com a transició amb l'horta de la Partida de Dalt, en el barri de Campanar. Així, la proposta busca crear un nou espai verd al costat dels trams de les avingudes Pío Baroja fins a la Ronda Nord, passant per Mestre Rodrigo, al costat del parc de Capçalera i els terrenys del Bioparc. Una actuació que fomentarien la renaturalització de l'espai i, per descomptat, l'aposta per una actuació més sostenible.

D'esta manera, el projecte planteja, en els terrenys sense ús annexos a Bioparc, la creació d'un paratge natural de pins i un parc amb berenadors, horts urbans, zones de meditació, carril bici, zones de barbacoa, jocs infantils d'aigua i espais esportius. A més, es planteja la rehabilitació de les alqueries situades en la zona com a espais culturals.

Este projecte ha sigut creat per ZUMO Arquitectos i l'han impulsat diverses associacions com Per l'Horta i La Taula per la Partida, de la qual forma part l'Associació de Veïns i Veïnes de Campanar. De moment, caldrà esperar al següent moviment de l'Ajuntament de València per a conéixer si posen en valor les peticions dels veïns i veïnes de Campanar i Benimàmet, que són els principals afectats per la deterioració d'un dels patrimonis arquitectònics i naturals del barri.

Etiquetes: