Caballero: "Hem recuperat el valencianisme positiu que esta ciutat havia perdut"

Juan Carlos Caballero, número 2 del govern de María José Catalá, fa un balanç del seu primer any de gestió municipal

Guardar

El regidor i portaveu de l'executiu local, Juan Carlos Caballero
El regidor i portaveu de l'executiu local, Juan Carlos Caballero

La protecció de l'Albufera; el reforç de cos de bombers; o una política integral de conscienciació animal són algunes de les principals actuacions que el regidor i portaveu de l'Ajuntament de València, Juan Carlos Caballero, ha impulsat durant el seu primer any de gestió al capdavant de les àrees de Bombers i Emergències i Benestar Animal. Una política que anteposa els interessos de la ciutat, allunyada de partidismes, que ha fet que "València comence a brillar com mereix".

Quin balanç fas d'este primer any de gestió?

València s'ha despertat i la ciutat està començant a brillar com mereix. Els valencians ja perceben millores en neteja, poda, seguretat, atracció d'inversions, però també afrontant els nous reptes d'habitatge, turisme o les polítiques de mobilitat i sostenibilitat.

Hem recuperat l'orgull i el valencianisme positiu que esta ciutat havia perdut. Una manera d'entendre la política que anteposa els interessos de la ciutat per damunt de tot, però des de la lleialtat amb la resta de territoris i per descomptat amb Espanya. Un valencianisme que no demana permís ni perdó, però que es reivindica davant el soroll i la polarització que viu la política en el pla nacional.

Què suposa personalment ser el número 2 del govern de María José Catalá?

Una responsabilitat i molta faena que assumisc encantat perquè crec de veritat en el projecte que té l'alcaldessa per a la ciutat.

Com a responsable de l'àrea de Bombers i Emergències, quins mitjans s'han incorporat en este primer any al capdavant per a una millor protecció de l'Albufera?

L'Albufera igual com el parc Natural La Devesa- El Saler té el gran avantatge de comptar amb un parc de bombers en la mateixa zona pel que l'actuació en cas de conat d'incendi és immediata.

A més, pocs mesos després d'entrar en el Govern aconseguírem desbloquejar, després de huit anys paralitzada, la instal·lació dels canons d'aigua en El Saler, que són de gran ajuda a l'hora de previndre un incendi.

Es tracta de huit canons que poden llançar 2.966 litres d'aigua per minut i que se sumen a altres 16 canons portàtils que es poden emplaçar en qualsevol zona del Parc del Saler i que facilita les labors d'extinció dels bombers o en casos d'altes temperatures i onades de calor, com les que hem patit este estiu, que puga refrescar-se la vegetació i evitar la ràpida propagació del foc en cas de produir-se un incendi.

A més durant l'any vinent, s'instal·laran tres canons més que completaran esta primera fase que hem posat en marxa en El Saler, arribant a un total d'11 canons i iniciarem els estudis de les futures fases.

Canons de l'Albufera
Canons de l'Albufera

Hi ha hagut una millor planificació respecte a anys anteriors?

Totalment, perquè a més d'estos instruments de prevenció, també s'han fet treballs de poda per part dels serveis de La Devesa, especialment en zones pròximes a habitatges, ja que suposen un risc afegit si es declara un incendi.

La conscienciació és també molt important. De res servix que destinem recursos si els veïns, els visitants que acudixen a gaudir del paratge natural no prenen consciència de la importància de la seua cura en qüestions tan bàsiques com no obstaculitzar amb els vehicles privats les vies d'emergència, no realitzar foc, etc. Coses de sentit comú però que és necessari recordar de tant en tant.

En este sentit, hem posat en marxa campanyes de conscienciació amb la difusió d'estos consells bàsics i també hem realitzat xarrades formatives als veïns de La Devesa - El Saler perquè sàpien com actuar en cas d'incendi, així com les mesures de prevenció que han d'adoptar en els seus propis habitatges per a evitar que en cas d'incendi puguen veure's afectats.

Hi ha previsió d'ampliar la plantilla i/o la maquinària?

Sí, totes dues coses. Esta mateixa setmana s'han presentat quatre nous vehicles de bombers: una escala de 42 metres, dos BNP (Bomba nodrisses pesades) i una BUP (Bomba Nodrissa Pesada). Estos vehicles patixen un major desgast i este govern està compromés amb dotar dels millors recursos a aquells que cuiden de nosaltres.

Durant este any hem invertit més de 5 milions d'euros en vehicles i l'any vinent invertirem quasi tres milions. El cos municipal de bombers realitza uns 10.000 serveis a l'any i necessiten comptar amb els millors recursos materials i també tindre una plantilla ben dimensionada.

I una altra línia d'actuació també passa per continuar millorant les infraestructures, els parcs. L'any vinent s'adjudicarà la construcció de l'edifici administratiu al Parc Central de Bombers.

En quin punt es troba la construcció de l'edifici emblemàtic del Parc Central?

La junta de govern ha aprovat recentment la revisió del projecte administratiu. L'any vinent està previst que puga adjudicar-se i comencen les obres. Però això és només una xicoteta part del que volem fer al parc Central, com deia per a donar-li el prestigi que mereix i siga de veritat un referent a la ciutat, sense desmeréixer a la resta de parcs en els quals també s'han fet millores.

Cos de bombers de València
Cos de bombers de València

La declaració de l'Albufera com a reserva de la biosfera contribuiria a una major protecció?

Sens dubte, i vull posar en valor que s'ha aconseguit impulsar eixa declaració gràcies a l'aposta personal de l'alcaldessa Mª José Catalá, que com deia abans, ha prioritzat l'interés general de la ciutat per damunt de qualsevol color polític. Els grans acords no entenen de partidismes i a les proves em remet. L'impuls de la declaració de l'Albufera com a reserva de la biosfera ha aconseguit sumar als 13 ajuntaments riberencs del llac, de diferents partits polítics, però tots han entés que el benefici per a València i per als seus respectius municipis era major si sumàvem forces, com així ha sigut.

S'estava treballant en un protocol d'actuació entre Bombers, Policia Local i Serveis Socials per a la prevenció de suïcidis, ja s'ha posat en marxa?

Així és. El protocol detalla els tres eixos principals de la intervenció: la seguretat de tot el personal d'emergència, la mediació per a prioritzar el desistiment voluntari i el posterior acompanyament de la persona fins als serveis sanitaris.

Cal tindre en compte que normalment són els serveis d'emergències o policia local els primers que acudixen a la crida d'auxili que bé realitza la persona amb problemes de salut mental o els familiars. I el més important és deixar els vehicles d'emergència fora de l'abast visual de la persona, evitar la presència de curiosos i calmar la persona mentre es realitza una primera avaluació del risc. Després, el paper de la persona mediadora i serveis socials municipals són claus per a acostar-se a la persona i aconseguir que desistisca de la conducta suïcida.

Quant a l'àrea Benestar Animal, s'ha optat per l'ampliació del refugi de Benimàmet i no per la construcció d'un nou com plantejava l'anterior govern, què ho feia inviable?

Estem treballant a millorar les instal·lacions i ampliar-les perquè el centre puga comptar amb una zona d'esplai per als animals que en l'actualitat no té. L'anterior govern va fer amb este projecte com amb molts altres que hem vist a la ciutat, deixar la idea, però no el projecte.

En quin punt està l'ampliació de l'actual?

Els tràmits administratius són a vegades més lents del que ens agradaria, però confie a poder donar bones notícies en les pròximes setmanes.

Fira animalista de València
Fira animalista de València

S'està treballant a contrarellotge tenint en compte que està a punt d'aconseguir la seua capacitat màxima?

Este estiu les adopcions en el centre municipal s'han incrementat un 22% el que és una gran alegria per a nosaltres i confirma la solidaritat i sensibilitat dels valencians amb el benestar animal i és una cosa que volem aprofitar posant en marxa altres iniciatives que posen a la ciutat en el mapa de les ciutats amigues dels animals.

Quines accions en matèria de conscienciació contra l'abandó animal teniu pensat posar en marxa?

A més de les campanyes que fem per Nadal o abans de l'estiu per a evitar l'abandó dels animals, està la nostra política de difusió a través de les xarxes socials de tots els animals que arriben al centre perquè puguen ser adoptats. També estem organitzant jornades de formació, centrades en concret en els voluntaris de les colònies felines.

Volem impulsar un estudi de manera transversal que faça de València una ciutat 360º quant al benestar animal. Que faça compatible la convivència dels qui no tenen una mascota amb els qui si la tenim. Que explore vies de nous espais, adequats als animals, més enllà dels parcs i jardins habilitats per a ells.

A partir d'eixa radiografia, la llei de benestar animal també incidix molt en eixe aspecte de conscienciació. Cal assumir la responsabilitat de tindre una mascota com a animal de companyia.

Destacats