La C1 i C2 de Rodalia es restablix amb un sistema mixt d'autobús

Totes dues línies de Rodalia realitzaran trams amb tren i la resta de connexions s'hauran de realitzar amb autobús

Guardar

Imatge de Renfe - Rodalia / Foto: JT Curses
Imatge de Renfe - Rodalia / Foto: JT Curses

Entra en funcionament les línies C1 i C2 de Rodalia mitjançant un sistema mixt de tren i autobusos. L'objectiu no és un altre que anar recuperant, de manera progressiva, les connexions ferroviàries que es van paralitzar per la destrucció que va suposar la DANA del passat 29 d'octubre. Així, a les línies C5 i C6 que van començar a funcionar des del passat 2 de novembre, ara continuen les connexions d'altres dues línies noves de Rodalia. Com serà el recorregut de la C1 i C2?

Línia C1

En esta línia, es realitzarà amb tren el tram entre Gandia i Silla, mentre que la connexió entre Silla i València es realitzarà amb autobús. Es tracta d'un autobús que tindrà una freqüència de 10 minuts els dies laborals i que anirà directe a la destinació. El punt d'inici serà en l'estació Joaquín Sorolla i el de retorn en l'Estació del Nord.

Línia C2

En este cas, el tram amb tren es realitzarà entre Moixent i Carcaixent, mentre que per a arribar a València serà necessari agafar l'autobús amb una freqüència d'entre 15 i 30 minuts en dies laborals. S'han establit cinc línies, quatre directes, que arribaran als següents punts: València i Carcaixent, Alzira, Algemesí, Benifaió i una que realitzarà parades intermèdies a Silla.

Finalment, com explicava el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, la C3 és la línia més afectada per les conseqüències de la DANA, ja que "dels seus 90 quilòmetres, 45 d'ells estan devastats. No tenim cap possibilitat de recuperar un sol tram de via, i haurem de reconstruir pràcticament la línia sencera".

Nou canal de WhatsApp

Rodalia València estrena este dimecres un nou canal en WhatsApp que arreplegarà en temps real totes les notícies relatives a l'estat dels trens i de la circulació ferroviària en la xarxa, modificacions horàries, incidències en el servei del nucli o plans alternatius de transport, entre altres. L'objectiu és reforçar la informació als seus viatgers, segons ha informat la companyia en un comunicat.

D'esta manera, la plataforma s'incorpora a la resta de mitjans propis d'informació de Renfe Rodalia València: compte @CercaniasVLC en X, aplicació per a dispositius mòbils, pàgina web, megafonia i cartelleria en trens i estacions. El nou canal de Renfe se situa en l'aplicació de WhatsApp, en la pestanya 'Novetats'.

Per a subscriure's, l'usuari ha de prémer el botó 'Seguir', sense necessitat de donar el seu número de telèfon o cap dada personal. Cada vegada que s'actualitze la informació, un cercle verd indicarà que existixen nous missatges sense llegir.

Destacats