L'operador low-fare de trens d'alta velocitat a Espanya, Ouigo, comença demà a operar a València amb una línia que connectarà directament amb Madrid, des de l'estació València-Joaquim Sorolla. Cinc viatges d'anada i cinc de tornada, cada dia, és l'oferta que aquesta companyia posa a la disposició de la ciutadania a un preu més que assequible.
I és que aquests bitllets de tren d'alta velocitat tindran un preu des de 9 €, podent pagar 9 euros addicionals per a aconseguir un seient XL, accedir al sistema d'entreteniment Wi-Fi i afegir una peça d'equipatge gran. Així mateix, cal destacar que els menors de 14 anys tindran sempre un bitllet per tan sols 5 euros. Els menors de 0 a 3, que viatgen en braços, ho podran fer de manera completament gratuïta.
L'oferta setmanal que planteja Ouigo per a València comptarà amb 35.630 places, que connectarà totes dues ciutats a 300 km/h en 1 hora i 50 minuts. OUIGO operarà amb la seua nova destinació 5 anades i tornades diàries (10 trajectes), ampliant en 14.252 places la seua oferta inicial després de la petició a Adif d'afegir dues freqüències diàries a les tres incloses per a València en el paquet C de l'acord marc de la liberalització ferroviària de viatgers.
El viatge inaugural ha comptat amb la presència de la presidenta de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), María Luisa Domínguez i del secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Xavier Flores. Entre les autoritats regionals han acudit a l'acte de presentació la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Rebeca Torró.
Tal com ha explicat Hélène Valenzuela, directora general de OUIGO España, "hui escrivim una nova pàgina de la història ferroviària espanyola. Posem en marxa la nostra segona línia i portem a una nova ciutat, València, els efectes positius d'aquesta liberalització que afavoreix a tots. Venim a contribuir a la vertebració d'Espanya a través de l'alta velocitat, però també a acostar la història, la cultura i l'economia de València i la seua Comunitat a la resta de les autonomies espanyoles. Volem projectar a través dels nostres trens l'efervescent univers emprenedor valencià a tota Espanya".
Per part seua, la presidenta d'Adif i Adif AV, María Luisa Domínguez, ha afegit que "fa a penes any i mig va arrancar un model de liberalització únic -l'anomenat cas espanyol, reconegut per altres països del nostre entorn- que, per primera vegada a Europa, ha aconseguit la competència de tres operadors en un mateix corredor d'alta velocitat. Un model de liberalització que ens està permetent aprofitar la capacitat de xarxa ferroviària que despleguem, operem i mantenim i, amb això, promoure la circulació de més trens, més serveis i més i millors ofertes per als ciutadans".
Finalment, la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Rebeca Torró, ha assenyalat que "des de hui s'incrementen les connexions i augmenten les opcions disponibles entre València i Madrid, convertint-nos en la ciutat amb més connexions amb la capital".
València es converteix, així, en la cinquena ciutat, després de Madrid, Saragossa, Tarragona i Barcelona, a disposar de tots els beneficis que la liberalització ferroviària ha portat al turisme, a la mobilitat sostenible i a l'economia a Espanya. OUIGO porta a València un descens del 50% en el preu mitjà de l'alta velocitat, amb bitllets a partir de 9 €, gràcies al seu model low-fare i 100% digital. Aquesta baixada generalitzada en el preu ha atret nous perfils a l'alta velocitat, com a famílies, joves, estudiants i autònoms, obrint les portes del tren a totes les butxaques.