La Batalla de Flors de València, una festa amb més de 100 anys d'història

Descobrix tots els detalls de la Batalla de Flors de València que se celebrarà el pròxim 28 de juliol

Guardar

Batalla de Flors de València
Batalla de Flors de València

Una setmana perquè València torne a viure una de les festes més esperades d'este mes de juliol: la Batalla de Flors, declarada Festes d'Interés Turístic Autonòmic per la Generalitat Valenciana. Emmarcada dins de la Gran Fira de València, este esdeveniment que, cada any, se celebra l'últim diumenge del mes de juliol, inundarà el passeig de l'Albereda d'un mantell floral inigualable. Així, descobrix tots els detalls de la Batalla de Flores de València 2024, que se celebrarà el pròxim 28 de juliol.

Importada des de Niça (França) per Pascual Frígola, Baró de Cortes, en 1891, la Batalla de Flors de València sempre ha sigut un dels actes estrela de la Gran Fira. La seua originalitat, el color i la bellesa d'esta festa van captivar al Baró de Cortes mentre estiuejava en esta ciutat francesa, que va proposar la seua adaptació a la ciutat de València, encara que en este cas per al calendari festiu del mes de juliol. La capital del Túria es convertia, així, en la segona ciutat del món i la primera a Espanya a celebrar una Batalla de Flors.

Encara que ha patit poques variacions, esta tradicional festa, amb més de 100 anys d'història, s'ha anat adaptant amb el pas del temps. Primer, es va canviar la data del 31 de juliol a l'últim diumenge de mes; però també s'ha anat modificant els carruatges fins a convertir-se en les sorprenents carrosses florals que desfilen cada any. No obstant això, el que sí que no ha variat en tots estos anys ha sigut la seua ubicació: el passeig de l'Albereda.

Batalla de Flors de València / Foto: batalladeflors.com
Batalla de Flors de València / Foto: batalladeflors.com

En què consistix la Batalla de Flors de València?

Cada últim diumenge de mes – enguany serà el 28 de juliol de 2024 – a les 20.00 hores, arranca la Batalla de Flors de València en el passeig de l'Albereda. Impressionants carrosses, adornades amb flors, desfilen abans de donar principi a una batalla pacífica en la qual més d'un milió de clavells es llancen cobrint l'Albereda amb un mantell de color.

D'esta manera, la Batalla de Flors arranca amb un festeig de la Policia Municipal, seguit de la cavalcada valenciana amb portadors de joies i carros de cavalls decorats amb flors on van muntades parelles amb vestits tradicionals.

A continuació, és el moment de la desfilada de carrosses que, cada any, sorprén pels seus dissenys arriscats i el seu color. Després del lliurament de premis, sona l'avís que dona inici a la gran batalla de flors. Sens dubte, un acte únic que només es pot descriure si l'has viscut alguna vegada.

La Batalla de Flors de València / Foto: Junta Central Fallera
La Batalla de Flors de València / Foto: Junta Central Fallera

Cal recordar que les flors només les podran llançar aquelles persones que hagen aconseguit entrada en algunes de les llotges que l'Ajuntament de València posarà a la venda pròximament. La resta de persones, s'hauran de conformar amb gaudir d'este espectacle.

Així mateix, després de la batalla, la plaça de l'Ajuntament de València posarà el punt final a la Gran Fira amb el tret d'un espectacle pirotècnic (consulta la programació pirotècnica de la Gran Fira de València).

Les vegades que València no va celebrar la Batalla de Flors

La guerra ha sigut la principal causa per a la cancel·lació d'este gran esdeveniment. De fet, la primera vegada va ser en 1898 per la Guerra de Cuba. La segona cancel·lació arribava en 1909 per l'Exposició Nacional; i, finalment, la Guerra Civil va paralitzar també els festejos entre 1936 i 1938.

Siga com siga, la Batalla de Flors de València sempre s'ha considerat no només l'epicentre de la programació de la Gran Fira – antigament coneguda com a Fira de Juliol – sinó que també és una de les celebracions més importants de la ciutat que ja ha creat arrels valencianes.

Destacats