València

Els barris de València es convertixen en videojocs per a frenar la turistificació

L'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual ha llançat una iniciativa que busca descobrir la història dels barris de la ciutat a través del videojoc

1 minut

Cases del barrio del Cabanyal de València

Vols unir-te a la revolució del turisme a València? L'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual (AVAV) llança un desafiament als creadors de videojocs per a descobrir els barris de València a través d'un viatge interactiu que permeta, com a principal objectiu, combatre la turistificació ajudant al fet que els fluxos de turistes es diversifiquen per tota la ciutat, més enllà de la zona centre. Per a això, l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual – única acadèmia en l'estat espanyol que compta amb un grup d'especialitat en videojocs i que atorga un guardó a esta categoria en els premis anuals de l'Audiovisual Valencià – ha llançat esta iniciativa que compta amb el finançament de la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de València i la col·laboració de Las Naves, l'ESAT (Escola Superior d'Art i Tecnologia) i OWN Connect.

Sota el certamen 'Explora València: Un Viatge Interactiu a través dels seus Barris', "volem unir la tecnologia amb propostes lúdiques a través del videojoc per a crear experiències interactives que promoguen una pràctica de turisme més sostenible", explica Irene, directora de l'AVAV a este diari. Així, la idea és crear sinergies entre veïns i visitants posant en valor els barris de València i, sobretot, descobrint, de manera divertida i respectuosa amb l'entorn, els personatges i la història local de cadascun dels barris de la ciutat.

Una iniciativa que servirà per a, després, incentivar al fet que els turistes que arriben a València s'animen a visitar barris tan característics, com el Cabanyal, Patraix, la Malva-rosa o Benimàmet, per exemple. I tot això a través del videojoc. I és que com explica la directora de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual, "els videojocs aconseguixen arribar als més joves, tant visitants com residents, d'una manera més directa i amb un element de connexió emocional amb l'experiència jugable, que no s'aconseguix amb els mitjans de divulgació i difusió tradicionals".

DreamHack, festival de videojocs a València / Foto: DreamHack Spain

Cal no oblidar que la indústria del videojoc no només està en plena expansió, sinó que juga un paper fonamental com a ferramenta transformadora de la societat. D'esta manera, la sinergia entre tecnologia i turisme sostenible és fonamental per a "explorar com disminuir la pressió turística que es genera en les zones més tensades de la ciutat, com pot ser el centre de València, amb experiències interactives que porten l'usuari a explorar i descobrir els barris de la ciutat, donant valor a la seua història i patrimoni", remarquen des de l'AVAV.

I és que València té un gran potencial turístic en els seus barris com així ho demostra, per exemple, el Cabanyal, el barri marítim de València que no sols va inspirar la llum dels quadres de Sorolla, sinó que també és el bressol de la Setmana Santa de la capital del Túria o un exemple del modernisme valencià; O el barri de Patraix, on es pot realitzar un recorregut medieval per l'època de Jaume I, els orígens agraris vinculats a l'horta, els vestigis de la guerra de Successió i les escultures de Ponzanelli o la industrialització progressiva del segle XIX.

L'obra de Joaquín Sorolla "Playa de València" (1902) pertanyent a la Col·lecció Masaveu de la Fundació María Cristina Masaveu Peterson.

Entre els suggeriments per al desenvolupament d'estos videojocs també trobem la Malva-rosa, un altre barri mariner triat per nombrosos escriptors i artistes que val la pena descobrir; o Benimàmet, històricament triat per musulmans o l'alta burgesia a principis del segle XX per a viure, a més de ser bressol d'insignes arquitectes. No obstant això, tots els barris de València – Benimaclet, Sant Marcel·lí, El Carme, Campanar... – estan plens d'història que és necessari conéixer per a entendre l'essència de la ciutat de València. I quina millor manera que fer-ho a través de la tecnologia.

La convocatòria estarà oberta fins al pròxim 25 de juny, i en ella es busca a persones amb talent que desenvolupen i dissenyen videojocs amb ambientació en els barris més desconeguts de la ciutat de València, combinant elements de turisme, cultura, personatges i història local. Els projectes guanyadors es donaran a conéixer el dia 6 de juliol en el marc de l'OWN Connect, la trobada d'innovació digital de València.

Els premis consistiran en una dotació econòmica de 6.000 euros per a desenvolupar el projecte seleccionat; el segon premi consistirà en una mentoria especialitzada per ESAT valorada en 1.200 euros; i un tercer premi en el qual es farà lliurament d'un diploma. Els i les participants poden trobar tota la informació per a la inscripció en el certamen en la següent pàgina web: https://gamingavav.lasnaves.

Innovar per a frenar la turistificació

A més d'este projecte, des de l'Ajuntament de València s'està fent ús de les noves tecnologies per a frenar la turistificació de la ciutat i apostar per un model de turisme "més amable, que convisca amb els veïns i que s'integre bé a la ciutat, tenint en compte que el 70% de l'ocupació de la ciutat depén del sector servicis, molt vinculat al turisme", explicava la regidora d'Innovació i Turisme de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, en una entrevista concedida a este diari.

En este sentit, assenyalava que, fent ús de la innovació, "estem desplegant més de cent sensors en diferents punts turístics de la ciutat que aporten informació sobre els fluxos de moviment dels turistes. La idea és posar estes dades al servici dels turistes, però també dels guies turístics, perquè puguen decidir on anar en funció d'eixos mapes de calor i, d'esta manera, evitar zones congestionades".

Un grup de turistes recorre la plaça de l'Ajuntament de València en bicicleta

A més, a través del programa 'Turisme de barris', "volem posar en valor tots els atributs culturals i històrics que tenen molts barris de la ciutat, com el Cabanyal, la Malva-rosa, Patraix, Orriols, Beniferri... amb l'objectiu que l'impacte econòmic del turisme arribe a tots els racons de la ciutat i no es quede només en el centre de València. Per a això, hem tret una guia amb el Col·legi d'Arquitectes de València en el qual es mostren 650 edificis referenciats per tota la ciutat per a posar-los en valor i donar-los a conéixer al turista".

Unes actuacions que es complementaran amb la iniciativa impulsada per l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual i que seguiran la línia de donar solució a un dels assumptes que preocupa la ciutadania: la turistificació.

Etiquetes: