Els habitatges del grup Mare de Déu dels Desemparats rebran ajudes per import de 17,4 milions d'euros per al desenvolupament de projectes de rehabilitació i regeneració residencial, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya (2021-2026), finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation, i dins del programa municipal Edificis. L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pel vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Hector Illueca, i junt amb la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Innovació Urbana, Sandra Gómez, i diversos membres de l'equip de govern, ha visitat la zona, en un recorregut en el qual han participat també representants de l'Associació de veïns i veïnes del barri.
L'alcalde, Joan Ribó, ha visitat aquest matí la zona, juntament amb els veïns i veïnes, per a informar sobre aquesta iniciativa i donar a conéixer les pautes per a accedir a les ajudes. El Grup Mare de Déu dels Desemparats (barri de Tres Forques), un conjunt residencial situat en el costat sud de l'avinguda del Cid, va ser promogut en la dècada dels anys cinquanta per OSHA (Obra Sindical de la Llar), fonamentalment per a donar una solució a les persones i famílies afectades per la Riuà del '57. Es tracta d'un conjunt de construccions que actualment presenten greus mancances residencials i un notable deteriorament, per la qual cosa l'Ajuntament de València va presentar el projecte de rehabilitació per a rebre finançament europeu. L'alcalde ha assegurat que es tracta d'un projecte "molt il·lusionant perquè arriba a tot un barri per a fer-lo molt més habitable". "Són cases de fa molts anys, que presenten molts problemes de fusteria, d'aïllament, de falta d'accessibilitat, especialment per a persones amb mobilitat reduïda, d'humitats... que ara podrem resoldre".
La iniciativa permetrà actuar en la rehabilitació de 33 edificis, la qual cosa suposa un total de 366 habitatges. El cost total de l'actuació és de 17,4 milions, dels quals l'Ajuntament aportarà el 33,25% del cost total; la Generalitat, el 3,43%; i el Ministeri, amb l'aportació dels fons europeus, arribarà fins al 62,40% restant. D'aquesta manera, el cost per als particulars només serà del 0,85% del total.
En la visita han participat també el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar; la directora general d'Habitatge, Elena Azcárraga; el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, el regidor d'Emergència Climàtica, Alejandro Ramón; el gerent de Clima i Energia, Carlos Sánchez; el gerent d'AUMSA, Alberto Aznar; i la presidenta de l'Associació de Veïns del barri, Concha Grande, junt amb altres representants de l'associació.
Garantir un habitatge digne
En paraules de la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, "es tracta d'una actuació molt important, perquè ens ajuda a afrontar un dels principals reptes que tenim com a ciutat, que és garantir el dret a un habitatge digne". Gómez ha assenyalat que València és, precisament, "una de les ciutats d'Espanya que té un percentatge més elevat d'habitatge que no compleix amb les condicions mínimes d'habitabilitat, en termes d'eficiència energètica o accessibilitat", i ha recordat que la nostra ciutat "té la seua història lligada a la Riuà que va produir el desenvolupament de nombrosos habitatges com aquests, construïts per a donar una solució provisional a totes les famílies que van perdre les seues llars; però que van acabar convertint-se en la seua llar definitiva".
"Aquesta iniciativa –ha conclòs la vicealcaldessa i regidora- és totalment trencadora en l'àmbit europeu, ja que permet que les ciutats puguem afrontar i donar una resposta a temes d'eficiència energètica i accessibilitat, i garantir el dret a un habitatge accessible, així com incidir en aspectes com la generació d'ocupació i l'aposta per la rehabilitació i per la regeneració urbana".
El conseller Héctor Illueca ha manifestat que "per a combatre les desigualtats, fan falta polítiques que repensen, transformen i proposen ciutats, barris i espais urbans des del criteri de l'equitat". Per això, ha destacat que cadascun dels acords que s'han signat amb 23 consistoris per a impulsar el Pla de Barris "són transcendentals i responen a aquest objectiu".
A més dels habitatges del grup Mare de Déu dels Desemparats, a Tres Forques, l'acord de finançament inclou també els habitatges del Grup Tendetes, al districte de Campanar, que rebrà una inversió de 17 milions d'euros, també per a la millora d'habitatges socials i reurbanització. En conjunt, s'actuarà sobre 75 edificis: 42 de les Tendetes i 33 de Tres Forques (729 habitatges particulars en total).
Les persones residents en aquests blocs es beneficiaran de mesures d'eficiència energètica (aïllament exterior i canvi de fusteries), d'accessibilitat (instal·lació d'ascensor), d'eliminació d'amiant, i de conservació (actuació sobre les patologies d'humitat i sobre l'estructura). Per la seua banda, les actuacions de reurbanització contemplen la substitució del clavegueram i enllumenat, la reordenació de la mobilitat i els aparcaments, i el sanejament de l'arbratge o nou enjardinament amb mobiliari urbà, acordat amb el veïnat, a més de noves pavimentacions i reasfaltats.