L'Ajuntament de València ha publicat aquesta setmana el bàndol de Falles 2020, un document que naix del consens aconseguit per la taula de Diàleg Faller, la qual ha reunit durant deu mesos a representants del món festiu, veïns, comerciants, consumidors i empresaris. Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva, ha celebrat "el gran acord aconseguit" i ha destacat especialment dues mesures: la prohibició del botellot i la millora de la convivència entre veïns i fallers.
Convivència entre veïns i fallers
El bàndol faller 2020 ha estipulat que les carpes isquen al carrer el dia 12 de març, però recomana que el procés es faça de manera escalonada. Les que estiguen en solars i les que no interferisquen amb el transport públic, poden instal·lar-se els dies 10 i 11 com a excepció.Quant a les festes i revetles, les comissions han prioritzat la seua celebració els caps de setmana, perquè interferisquen el menys possible amb la vida diària dels veïns. Concretament, s'autoritzen les discomòbils en Falles per als dies 7 i 14 març, i després del 16 al 18. Les comissions hauran de decidir si les col·loquen en la franja horària de la vesprada, que serà de 17.00 a 21.00 hores, o en la de la nit, de 22.00 a 04.00, però en un mateix dia no poden triar ambdues.
Els decibels també queden regulats pel bàndol faller, la qual cosa respon a una reivindicació històrica dels veïns: el so no podrà passar dels 90 decibels. I, per a garantir que es complisca, la persona o empresa responsable haurà d'instal·lar un delimitador de so.
Per a les mascletaes, no es podrà accedir a la Plaça de l'Ajuntament amb cap material que impossibilite una possible evacuació d'emergència: bicicletes, patinets elèctrics, carrets de bebé, maletes de rodes o vehicles de persones amb mobilitat reduïda. Aquests últims, per descomptat, comptaran amb un espai reservat al costat de la façana de l'edifici.
Prohibit el botellot en Falles de València
El botellot està prohibit per llei en tota Espanya i al llarg de tot l'any. No obstant això, el bàndol faller ha estimat convenient remarcar de manera molt explícita que la temporada de Falles no és una excepció a aquesta regla.L'any passat, els voltants de la Llotja i del Mercat Central es van convertir en una autèntica "zona de guerra", amb piles de fem i brutícia acumulades per culpa d'aquesta activitat. A més, algunes de les façanes històriques de la ciutat es van convertir en l'urinari oficial de les persones que estaven de festa, la qual cosa va provocar el malestar dels veïns i de la societat valenciana en general.
Per això, la regidoria encapçalada per Fuset ha decidit que, en les Falles de 2020, es prohibirà la consumició d'alcohol fora de les zones que les comissions hagen condicionat per a això, sempre que tinguen permís per a vendre beguda: "el casal, carpa o zona d'activitats autoritzada i degudament indicada són els únics espais en els quals es pot dur a terme el consum de begudes alcohòliques, i els usuaris han de tindre en compte la prohibició de consumir-les fora d'aquests espais" resa el document.
A més, aquestes Falles seran les primeres a comptar amb un Pla Estructurat de Neteja i Gestió de Residus, que permetrà augmentar els serveis de neteja en les zones on se celebren festes. De la mateixa manera, es reforçarà el nombre de contenidors a la disposició de les comissions i l'Ajuntament col·laborarà amb elles en la recollida selectiva de fems. Finalment, les falles comptaran també amb papereres per al reciclatge.
Els urinaris també són un punt clau del bàndol faller, per a evitar que es donen situacions com les de l'any anterior. Per això, s'instal·laran més de tipus químic i tant l'Ajuntament com les comissions faran un esforç per senyalitzar-los millor.
Protecció del patrimoni
El bàndol també inclou esment explícit als edificis patrimonials. Per exemple, la instal·lació de parades o carpes hauran de guardar l'estètica de l'entorn en el qual es col·loquen. De la mateixa manera, aquests enclavaments comptaran amb un reforç especial de neteja i zona d'urinaris.L'any passat, per exemple, les escales i l'entrada principal de la Llotja ja van tindre l'accés restringit. Per a 2020, la mesura es fa extensible a tot el seu perímetre: l'edifici quedarà protegit íntegrament per una tanca que impedirà el pas a l'edifici, i també s'incrementarà la presència policial per a la seua vigilància. A més, l'espai de les revetles es veurà fitat sempre que vagen a celebrar-se prop d'un Bé d'Interés Cultural.
La regidora de Cultura i Patrimoni, Glòria Tello, valora molt positivament aquestes decisions i celebra l'increment de les mesures de protecció sobre els edificis valencians més representatius.