València

La baixada de la Senyera prendrà la metxa del 9 d'Octubre a València

Este emotiu acte iniciarà el recorregut de la Processó Cívica que circularà pels carrers del centre fins a arribar a la Catedral el pròxim dia 9

1 minut

Baixada de la Senyera durant la celebració del 9 d'Octubre en 2023

La ciutat de València descompta els dies per a celebrar un any més el 9 d'Octubre, la festa autonòmica de la Comunitat Valenciana. Aix, a més del programa d'actes organitzat per la Generalitat Valenciana i que va presentar ahir el president Carlos Mazón, el consistori municipal també ha anunciat la programació d'activitats que es realitzaran en la capital valenciana per a commemorar el dia de la Comunitat.

Encara que els esdeveniments que s'han organitzat es duran a terme des d'este dissabte 5 d'octubre, dimecres que ve 9 d'octubre es realitzarà el gruix dels actes. El primer de la jornada festiva serà la baixada de la Senyera, el moment en el qual al so de "La Marxa de la Ciutat" es dona el tret d'eixida a la Processó Cívica que cada any reunix a autoritats polítiques, policials, socials i culturals de la vida de la ciutat per a recórrer els carrers del centre.

L'itinerari previst de la processó —en la qual la regidora de Compromís Papi Robles serà la portadora de la Senyera—, serà el següent: transcorrerà per la plaça de l'Ajuntament, el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina i la Catedral de València, on hi haurà un tedeum. En acabar l'acte religiós, la processó continuarà per la plaça de l'Almoina, el carrer de la Barchilla, la plaça de la Reina, el carrer de la Pau i la plaça d'Alfons el Magnànim fins a arribar a l'estàtua de Jaume I. Finalitzada l'ofrena floral al rei, la Senyera tornarà pel carrer del Pintor Sorolla, carrer de les Barques i, de nou, la plaça de l'Ajuntament.

Una vegada concloga l'acte més emotiu del 9 d'Octubre en el qual la Senyera ix als carrers de València, se celebrarà la gran Entrada de Moros i Cristians a la ciutat que este 2024 complix la seua edició número 20 i ha sigut organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians. Aix, els integrants d'esta desfilada circularan per la Glorieta, carrer de la Pau, Poeta Querol, Barques, plaça de l'Ajuntament i Marqués de Sotelo. Prèviament, a les 16:30 hores, s'haurà celebrat la Baixada de Gloria, en el qual les esquadres recorreran el mateix itinerari però en sentit contrari.

Doble cita pirotècnica pel 9 d'Octubre

A pesar que els Moros i Cristians i la Processó Cívica marcaran la jornada del 9 d'octubre, la pirotècnia, clau en la cultura i idiosincràsia valenciana, també serà clau durant este dia. En eixe sentit, una vegada finalitze la Processó Cívica i l'ofrena floral al Rei Jaume I en el Parterre, l'activitat tornarà a la plaça de l'Ajuntament on es dispararà una mascletà a càrrec de la pirotècnia Turís.

Durant la matinada del 8 al 9 d'octubre, la ciutadania també podrà ser testimoni d'un altre espectacle de pólvora, encara que en aquest cas nocturn. El tret del castell de focs artificials es realitzarà en el pont de Montolivet a les 23:59 hores i estarà a càrrec de la pirotècnia Hermanos Caballer.

Concerts al Palau 

La música també està present en la programació d'actes de commemoració de la festa autonòmica. És per això que el Palau de la Música serà escenari de diversos concerts els dies previs al 9 d'Octubre. El primer d'ells serà este dissabte 5 d'octubre a partir de les 19 hores amb una actuació de l'Orquestra de València a la Sala Iturbi. En esta, s'interpretaran les obres 'Sinfonía número 9 en re menor de Beethoven' i la 'Fantaa para un gentilhombr'e de Joaquín Rodrigo juntament amb el Chor des Basyerischen Rudfunks.

La música tornarà al Palau de la Música el 8 d'octubre amb un concert monogràfic de la Banda Municipal de València sota la batuta del director Cristóbal Soler. A les 19:30 hores i a la Sala Iturbi, els assistents gaudiran de les peces Jardí del Túria, de Pablo Bas, 'La fifre' de Jesús Santandreu, 'Bruixes en l'horta' de Miguel Asensi, 'Al-Buhayra' de Jordi Peiró, 'Homenatge a Joaquín Sorolla' de Bernardo Adam Ferrero i 'De l'Horta a l'Albufera' de Pau Chafer. Participarà també Xavi de Bétera, que interpretarà cant d'estil, i el flautí Paco Varoch.

Un 9 d'Octubre més accessible

Amb l'objectiu de promoure la inclusió i l'accessibilitat de la festa, l'Ajuntament de València ha previst diverses zones fitades perquè les persones que tinguen mobilitat reduïda puguen seguir els actes festius organitzats. És per això que el castell de focs artificials de la vespra del 9 d'Octubre podrà seguir-se des de la plaça d'Europa mentre que la mascletà i l'Entrada de Moros i Cristians pot contemplar-s'en una zona fitada i situada en la plaça de l'Ajuntament a la cantonada amb el carrer de la Sang.

Així mateix, també s'ha creat un codi QR que en escanejar-se oferix sistemes de comunicació alternatius, augmentatius i en llengua de signes tant en castellà com en valencià i de lectura fàcil. El QR conté tota la informació sobre la festa, els seus orígens, les zones fitades per a persones amb mobilitat reduïda i un enllaç directe amb la Policia Local.