Badenas: "Quan es crea un escenari de confiança institucional i social es generen més i millors oportunitats de treball per als valencians"

Parlem amb el regidor d'Ocupació de València, Juanma Badenas, sobre les polítiques que s'estan impulsant per a continuar reduint la desocupació a la ciutat

Guardar

El regidor d'Ocupació, Juanma Badenas
El regidor d'Ocupació, Juanma Badenas

Les dades de la desocupació continuen baixant a la ciutat de València. Les polítiques impulsades per l'Ajuntament de València, a través de València Activa, així com les fires i esdeveniments de millora de l'ocupabilitat estan generant un marc de confiança que es traduïx en una baixada significativa de les dades de la desocupació. No obstant això, encara queda molt per fer. I és que com explica el regidor d'Ocupació de l'Ajuntament de València, Juamna Badenas, "treballem per a aconseguir els nivells de desocupació de 2007 abans de 2027, i les dades ens demostren que anem per bon camí".

València està al capdavant en la generació d'ocupació: no sols ha registrat la millor xifra de desocupació en 16 anys, sinó que en 2023 se situava com la ciutat espanyola que més ocupació havia creat, a què es deuen estes dades? Quins canvis en la promoció de l'ocupació s'han dut a terme per a reduir la desocupació a la ciutat?

València està registrant una bona tendència en descens de desocupació des de gener de 2023, amb les excepcions dels mesos d'estiu i desembre, que sempre sol donar-se algun repunt. Però també hi ha una cosa certa i és que portem quatre mesos seguits batent rècords, acostant-nos als nivells de desocupació de finals de 2008 i això és una gran notícia, perquè ens aproxima a la consecució del nostre objectiu, que és aconseguir els nivells de desocupació de 2007.

L'abril de 2024 hem tornat a aconseguir una nova xifra rècord, la millor dels últims 16 anys, en registrar València 46.288 persones desocupades. Així doncs, en l'últim any, l'atur ha baixat en 2.028 persones, caient, per tant, un 4,2%, i en els dos últims anys ha descendit en 5.492 persones; això és, des de 2022 la desocupació ha caigut un 10,6%.

A més, València, amb el descens del 4,2%, es va situar a l'abril com la segona capital espanyola, per darrere de Saragossa, amb major descens de persones desocupades. Encara que és necessari ressaltar que en els tres primers mesos de l'any València va ser la capital espanyola en la qual més es va reduir la desocupació en termes anuals, sempre en el primer o segon lloc d'este rànquing.

Però és que a més, d'acord amb les últimes dades d'afiliacions a la Seguretat Social, relatives al mes d'abril de 2024, hem conegut que València, amb el creixement del 3,8%, registra de nou la major pujada anual d'afiliacions a la Seguretat Social entre les principals ciutats espanyoles. En concret, les afiliacions en este període han augmentat en 16.452 persones fins a les 448.497 persones afiliades, situant-se com la segona millor dada mensual absoluta des que es té registre.

D'altra banda, a l'abril, València ha registrat 59.854 persones afiliades en règim d'autònoms, una xifra que suposa la millor dada absoluta des que es registren estes dades -gener de 2006-.

I ací també ens trobem davant un nou rècord, un mes més, València és la capital que lidera el rànquing de les ciutats amb major pes d'autònoms sobre el total de les afiliacions. Així, mentre València compta amb un 13,4%, Barcelona compta amb un 10,4%, i Madrid amb un 8,7%.

Des del nou govern estem treballant a generar un nou escenari de confiança institucional i social que està fent que les empreses confien més i realitzen més contractacions.

En quins sectors de la població s'ha reduït més la desocupació?

Segons les últimes dades publicades per Labora, que analitzen el comportament de l'ocupació el mes d'abril, el sector de la població en el qual més s'ha reduït la desocupació són els joves menors de 30 anys (cau més de 50% en 3 anys) si bé és cert que trobem una excepció en la comparativa interanual, on el grup on més es reduïx la desocupació és el d'homes i dones d'entre 30 i 44 anys (cau un 5,9%).

A més, tal com es va publicar la setmana passada, en l'últim any sis de cada deu persones que troben ocupació són dones. Això és, de les 2.028 persones que van abandonar la desocupació, 1.189 són dones (59%) i 839 són homes (41%).

Això és, en el global, en l'últim any la desocupació ha caigut a la ciutat de València un 4,2%, reduint-se en 2.028 persones i situant-se en 46.288 persones desocupades a l'abril.

Des de la Regidoria d'Ocupació i València Activa treballem amb diferents servicis i programes com els nostres centres d'orientació laboral i l'Agència d'Ocupació de València Activa, els plans d'ocupació del consistori, o els tallers d'ocupació.

El regidor d'Ocupació a l'Ajuntament de València, Juanma Badenas
El regidor d'Ocupació a l'Ajuntament de València, Juanma Badenas

Els majors de 55 anys són un dels sectors, juntament amb els joves, que més preocupa a l'hora d'accedir al mercat laboral, quines polítiques d'ocupació s'estan impulsant?

És cert que esta és una edat complicada per a trobar ocupació, per això la implicació de les administracions ha de ser major.

La formació és clau per a la millora de l'ocupabilitat, per això llancem programes formatius dirigits a este col·lectiu, per a millorar el nivell general de competències de les persones demandants d'ocupació d'este grup d'edat, reduir el seu desajustament formatiu i proporcionar-los ferramentes per a potenciar els seus recursos personals, amb cursos de formació adaptats a les seues necessitats i a les demandes del mercat laboral actual.

Ara mateix tenim formacions específiques per a majors de 55 anys que es poden consultar en www.valenciactiva.es i que van des d'iniciació a l'anglés, a ús i maneig de dispositius mòbils o recepció i atenció al client. I també hem llançat un bloc de cursos de comptabilitat per a majors de 45 anys.

Un dels pilars que s'està fomentant és la formació amb tallers per a menors de 30 anys, quin és l'objectiu?

Des de València Activa treballem en col·laboració amb altres entitats per a millorar l'ocupabilitat dels joves.

Comptem amb un servici d'orientació laboral, en col·laboració amb la Regidoria de Joventut, dirigit exclusivament al grup de menors de 30 anys. Els dilluns oferim un servici d'assessorament laboral en Espai Jove del carrer de Campoamor.

Els joves que participen en els tallers aprenen a identificar el seu objectiu i competències, a localitzar les oportunitats d'ocupació i formació, a preparar entrevistes i diferenciar-se en el mercat laboral; així com a conéixer les oportunitats de pràctiques, voluntariat i ocupació a Europa. Ja han rebut assessorament més de 300 joves des que es va començar a donar este servici.

L'any passat, també en col·laboració amb l'Escola d'Organització Industrial, vam llançar el programa 'Desafiament Emprenedoria Juvenil', per a ajudar 20 joves a posar en marxa el seu projecte emprenedor.

Amb la Fira 'València Emplea', hem convertit la plaça de l'Ajuntament en una macrosala d'entrevistes per la qual han passat 40.000 valencians

A més, es duen a terme esdeveniments que sempre compten amb gran èxit de participació com és la Fira 'València Emplea', com ha anat evolucionant?

Enguany hem celebrat la quarta edició de la Fira 'València Emplea'. Este fòrum d'ocupació va començar celebrant-se el desembre de 2021 en el Complex Esportiu-Cultural de la Petxina, amb 26 empreses.

En 2022 es va celebrar per primera vegada en la Plaça de l'Ajuntament, participant solament una trentena d'empreses i en 2023 es repetix en la plaça més emblemàtica de la ciutat, incloent-hi com a novetat la participació de 100 empreses, quasi quadruplicant les xifres de la primera edició. En l'edició de l'any passat es van inscriure 5.436 persones i es van presentar 10.881 candidatures per a les 337 ofertes que van presentar el centenar d'empreses participants.

Ara, en esta quarta edició s'han rebut 8.144 inscripcions i s'han registrat 30.820 candidatures per a les 475 ofertes d'ocupació publicades en la pàgina web de l'esdeveniment. Per tant, en esta edició en comparació a la de l'any passat ha experimentat un increment de quasi el 50% de persones inscrites, un augment del 183% en el cas de les candidatures presentades i un increment de més del 40% en el cas de les ofertes publicades en la pàgina web de l'esdeveniment.

A més, en 2023 es van realitzar 1.452 entrevistes de treball durant la fira, enguany estaven programades 3.924 entrevistes i s'han realitzat finalment més de 4.200 entrevistes, és a dir, s'han realitzat un 189% més d'entrevistes que en l'edició anterior.

Estes xifres demostren que la participació ha augmentat notablement i per això volem agrair als valencians la seua confiança a l'Ajuntament de València i a València Activa per a millorar la seua ocupabilitat.

Certament, estem molt satisfets d'haver convertit un espai tan emblemàtic com la Plaça de l'Ajuntament en una autèntica macrosala d'entrevistes per la qual han passat al voltant de 40.000 valencians, pràcticament el doble que l'any anterior.

Hem vist com la Fira 'València Emplea' és un gran exemple de col·laboració publicoprivada, un exemple de com amb la generació d'un escenari de confiança institucional i social es poden generar més i millors oportunitats per als valencians.

Feria ocupació Valencia
Feria 'Valencia Emplea'

A través de València Activa, s'està posant el focus a ajustar les polítiques d'ocupació a la realitat socioeconòmica de cada barri, de quina manera s'està duent a terme?

València és una ciutat amb una riquesa social, econòmica i cultural tremenda, cada barri és diferent i té unes particularitats i necessitats diferents, per això estem duent a terme una ronda de trobades participatives amb agents econòmics i socials dels districtes de la ciutat per a realitzar un diagnòstic territorial i així poder treballar en unes polítiques d'ocupació més efectives i ajustades a la realitat socioeconòmica de cada districte.

Enguany hem realitzat sessions en Algirós, Poblats Marítims, Extramurs, Ciutat Vella i esta setmana tenim la trobada de Benimaclet.

Amb este treball s'estan analitzant els actius i necessitats socioeconòmiques dels 19 districtes de la ciutat de València, posant el focus en l'elaboració d'una cartografia social i mapa d'activitat comercial i d'actius clau de cada i poder conéixer així l'oferta d'ocupació, formació i emprenedoria dels diferents barris que componen el districte de la mà dels seus protagonistes.

Encara no s'ha realitzat si més no la meitat de les sessions, per tant, és un poc precipitat extraure conclusions, però si és cert que els agents de cada districte consultat agraïxen la creació d'este punt de trobada que els permet posar en comú i conéixer els recursos del districte en matèria d'ocupació, formació i emprenedoria, posar-los en valor i establir noves sinergies que creen més i millors oportunitats per a la ciutadania.

En relació amb això, quin paper juga la xarxa 'Barris per l'Ocupació'?

Amb els nostres centres d'orientació fomentem l'ocupació i el desenvolupament local, prestant un servici de proximitat, totalment gratuït i de qualitat amb el qual proporcionem orientació professional, tan individualitzada, amb el disseny d'itineraris personalitzats, com a grupal, per a afavorir la inserció laboral de les persones desocupades.

Segons les dades de la memòria de 2023 de la Fundació València Activa, Barris per l'Ocupació, la xarxa de centres d'orientació professional de València, ha atés en 2023 a 1.380 persones, de les quals 908 són dones i 472 homes. Respecte als rangs d'edat, 782 de les persones usuàries tenen entre 30 i 55 anys; 357 són majors de 55 anys i 241 són menors de 30 anys.

Així mateix, 'Barris per l'Ocupació' ha derivat a 609 persones a ofertes d'ocupació, la qual cosa ha generat 233 contractacions, és a dir, el 36 % de les persones que van ser derivades a ofertes van aconseguir almenys un contracte de treball.

Anime als valencians que estan en situació de desocupació al fet que contacten amb el nostre equip de grans professionals de l'orientació laboral, que se situa en els nostres Centres d'Ocupació i Formació de Rojas Clemente, Leones, Emilio Baró, Trànsits, Patraix i Fonteta, un equip que l'any passat va aconseguir que, almenys, una de cada tres persones derivades a ofertes aconseguira una ocupació.

Una de cada tres persones que han passat per 'Barris per l'ocupació' han aconseguit ocupació

S'estan treballant en noves estratègies per al foment de l'ocupació?

Sí, volem implicar més agents al Pacte per l'Ocupació, el nou acord que es firme ha de comptar amb la major representativitat. Volem que el nou pacte, programa o estratègia siga el més extensiu possible i que comprenga el major nombre d'agents possibles, inclosos aquells que tinguen a veure tant amb la formació com amb l'ocupació.

És fonamental que els centres formatius com les universitats o centres d'FP siguen tinguts en consideració i escoltats perquè contribuïxen decididament en l'ocupabilitat dels valencians i, per tant, els plans d'estudi han de ser enfocats com han reclamat històricament els consells socials de les universitats, tenint en compte la realitat i necessitats del mercat laboral.

A final de legislatura, quin és l'objectiu marcat que es vol aconseguir?

Tenim un objectiu molt clar: la plena ocupació. Però és veritat que en el mitjà termini tenim un objectiu molt ben definit: aconseguir els nivells de desocupació de 2007 i això és una cosa que volem aconseguir abans de 2027 i les dades que coneixem mes a mes ens indiquen que anem pel bon camí. Mentrestant, continuarem treballant, fent tot el possible des de l'Ajuntament per a incrementar l'ocupabilitat dels valencians.

Destacats