Avanços en el Pla de Joventut 2019-2023

Guardar

Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin
Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin

El Pla de Joventut 2019-2023, pendent d'aprovar-se al Ple, ha sigut elaborat després de mesos de consultes amb tota classe d'entitats de la societat civil i ciutadania, en un procés de participació denominat «Diàlegs Joves als Barris», que ha estat triat com a millor projecte en Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana d'Espanya.

El nou pla desplegarà 181 accions i adoptarà 77 mesures per aconseguir 40 objectius en 5 eixos: joventut emancipada, compromesa, participativa, activa i barris joves. Entre les mesures plantejades, s'aposta per prevenir la precarització en l'ocupació jove, atorgar recursos per a emancipar-se, fomentar la vocació científica entre les dones o garantir l'existència d'espais i propostes d'oci inclusiu. «Suposa un full de ruta per a la regidoria de Joventut i per a la resta de departaments municipals en matèria d'ocupació, habitatge, voluntariat, pràctica esportiva, oci i temps lliure o participació», tal com ha explicat el regidor de Joventut, Berto Jaramillo.

Segons l'edil, el pla ha estat elaborat sobre la base de 8 principis rectors: apoderament, igualtat, proximitat, responsabilitat pública, inclusió, sostenibilitat, transversalitat i tecnologies de la informació, i amb les aportacions de més de 1.000 persones (centenars de joves, centres educatius, entitats, associacions, professionals del sector o partits amb representació en el consistori que han fet 1.255 aportacions al document).

D'este procés participatiu, anomenat «Diàlegs Joves als Barris» han sorgit, per exemple, una proposta per fomentar el voluntariat (feta per Save the Children), una altra per crear punts d'informació sobre habitatge en espais juvenils (a instàncies del Consell de la Joventut). També s'ha contemplat la realització de tallers en punts de trobada de joves com a places, parcs o el llit del riu (a proposta del Centre Municipal de Joventut de Sant Isidre) i la possibilitat de donar facilitats econòmiques i administratives als emprenedors joves (segons ha suggerit el Centre Municipal de Joventut de Natzaret). En total, més del 90% de les aportacions han estat acceptades i incloses en el Pla de Joventut.

MILLOR PROJECTE D'ESPANYA EN TRANSPARÈNCIA, BON GOVERN I PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Berto Jaramillo ha elogiat l'«excel·lent treball dels funcionaris municipals» en un «procés exemplar». «Diàlegs Joves als Barris demostra la importància de la participació per a dissenyar polítiques en total col·laboració amb la ciutadania. El Pla de Joventut no només ens permetrà treballar per a la joventut, sinó que treballarem amb ella. A més d'escoltar-los, els hem apoderat».

El regidor ha recordat que el procés de participació impulsat per l'Ajuntament de València per a l'elaboració del nou Pla de Joventut ha estat triat com a millor projecte en Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana d'Espanya pels experts del Congrés Nacional d'Innovació i Serveis Públics (CNIS), celebrat a Madrid.

A més, el procés ha estat avaluat per les persones participants, que l'han qualificat «de molt satisfactori», concedint-li 8.6 punts de valoració sobre 10. Totes les aportacions, participants i la resta d'informació relacionada amb Diàlegs Joves als Barris es pot consultar en el seu web.

Arxivat a:

Destacats