València

Avancen les obres del centre cívic del Cabanyal

1 minut

Visita a les obres del centre cívic del Cabanyal

El centre cívic del Cabanyal gaudix ja d'una execució del 80%. Així ho ha confirmat este dijous l'alcaldessa en funcions i regidora delegada d'Hisenda, María José Ferrer San Segundo, després de visitar les obres.

“Gràcies al treball de tots, tècnics, contractistes, direcció facultativa, ja es veu un edifici on es treballa i es revist per dins. Hem vingut per a comprovar l'evolució de les obres i constatem amb alegria que les coses van a bon termini”, ha declarat.

La també primera tinenta d'Alcaldia ha recordat que les obres degueren haver-se conclòs al llarg del mandat anterior, “però quan vam accedir al govern municipal només s'havia executat un 8,7%. Estava completament paralitzada quan arribàrem”. El febrer de 2024, després de les dos primeres pròrrogues concedides per l'Ajuntament de València, el grau d'execució era del 21%, després de 21 mesos d'obra, segons consta en l'informe de la direcció facultativa. Este juliol es va superar el 50% d'execució.

Cal recordar que la construcció del centre municipal va ser adjudicada per la Junta de Govern Local el passat 4 de març de 2022 a l'empresa Proyecon Galícia per un import inicial de 2.143.980,85 €. A més, comptava amb un finançament del 50% pel Fons Europeu de Desenrotllament Regional-Feder, dins del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya 2014-2020 (POPE). El termini màxim de duració de les obres, tal com arreplegaven els plecs tècnics, era inicialment de deu mesos.

“El govern anterior no va complir en terminis i es van perdre eixos fons. L'Ajuntament va haver d'assumir a pulmó eixa pèrdua de finançament. Creiem que val la pena si al final tenim este centre cívic per als veïns del Cabanyal, que és una reivindicació històrica”, ha afegit Ferrer San Segundo.

Durant l'execució de l'obra i a causa dels retards acumulats, l'Ajuntament de València va acordar l'ampliació del termini de construcció del centre cívic en quatre ocasions: 24 de març de 2023, 24 de novembre de 2023, 1 de març de 2024 i 19 de juliol de 2024. L'últim acord de pròrroga ratificat per la Junta de Govern Local ressenya que l'11 de juny de 2024 l'empresa adjudicatària va sol·licitar l'ampliació del termini fins al 30 de setembre de 2024 “al·legant que el projecte modificat encara no ha sigut aprovat i aportant nou pla de treball”.

D'acord amb el que indica l'article 195.1 de la Llei de Contractes del Sector Públic, l'Ajuntament ha optat per la continuació de les obres de construcció del centre cívic “per motius d'interés públic”. A més, “l'intent de minorar en la mesura que siga possible la pèrdua del cofinançament de l'obra justifica la continuïtat del contracte”, segons l'acord de l'òrgan de govern municipal del 30 de juliol de 2024.

Concurs obert d'idees

El projecte bàsic va ser adjudicat l'octubre de 2018 a partir d'un concurs obert d'idees. La memòria arreplega que el centre cívic tindrà un màxim de tres altures, d'acord amb les edificacions del barri. El disseny inicial ret homenatge a aquelles fileres contínues de barraques, amb cobertes de dos vessants, que s'alineaven mirant a la mar i que han definit el traçat actual del barri. La superfície total prevista de l'immoble és de 1.150 metres quadrats.

El centre cívic es conforma a través de set barraques paral·leles de les quals dos seran espais semiexteriors. Aprofitant la disposició natural de les cobertes i la trama urbana nord-sud, els espais es protegiran del sol mitjançant els faldons orientats a sud, mentre que s'obriran de manera generosa a nord per a rebre una agradable llum homogènia que permeta la seua lectura contínua com una gran nau amb coberta en dent de serra. Cadascuna de les barraques albergarà un espai determinat. La creació del futur centre cívic del Cabanyal estava emmarcada igualment en l'Estratègia de Desenrotllament Urbà Sostenible i Integrat del barri Cabanyal-Canyamelar-Cap de França (EDUSIC3 València).

El futur centre cívic del Cabanyal s'alça a escassos metres de l'antic escorxador del barri, reconvertit en un centre cultural amb el nom de ‘L’Escorxador’ i que compta amb un programa d'activitats de caràcter participatiu i veïnal.