València

Així avancen les obres del CEIP 106 de Malilla que obrirà el pròxim curs

La Generalitat Valenciana haurà d'injectar tres milions d'euros més per a finalitzar les obres d'este nou centre escolar

1 minut

Simulació virtual de com serà el futur CEIP 106 Malilla

Els treballs de construcció del CEIP 106 del barri de Malilla seguixen el seu curs per a obrir les portes de cara al pròxim curs acadèmic 2025-2026, encara que l'Ajuntament de València denuncia retards degut "la mala planificació i la falta de pressupost que van deixar els governs de l'esquerra en la Generalitat i l'Ajuntament". Així ho va expressar ahir la regidora de Recursos Humans i Tècnics, Julia Climent, durant la seua visita al terreny on en l'actualitat s'estan executant els treballs d'edificació d'este nou col·legi.

Es tracta d'una nova dotació pública que es troba en el més alt de la llista de prioritats de les associacions veïnals i que millorarà les infraestructures educatives del barri substituint a l'actual centre Fernández dels Rius. Així, el Centre d'Educació d'Infantil i Primària (CEIP) 106, situat entre els carrers Eresma i Illa Formentera, tindrà una superfície de 10.950 metres quadrats, capacitat per a 735 alumnes i comptarà amb tres unitats d'Educació Infantil de primer cicle, 9 d'Educació Infantil de segon cicle i 18 unitats de Primària.

Visita de la regidora Julia Climent a les obres del nou col·legi

Quant a la distribució del projecte, s'ha contemplat que el centre estiga dividit en dos blocs: en el primer d'ells es crearan les aules generals i específiques i els espais administratius; mentre que en el segon s'agruparà el menjador (per a 600 comensals en dos torns), la cuina, el gimnàs i els vestuaris. Entre els dos blocs, hi haurà espais d'oci a l'aire lliure, la pista esportiva i zones enjardinades.

Cronograma de les obres

Va ser al desembre de 2022 quan el llavors govern del Rialto en l'Ajuntament de València —integrat per PSPV i Compromís i amb Lluïsa Notario al capdavant de la Regidoria d'Educació— va licitar les obres que permetrien materialitzar un nou centre educatiu en este barri de la capital valenciana.

Posteriorment, al març de 2023 les obres van ser adjudicades a Víctor Tormo S.L. amb un pressupost total de 11,6 milions d'euros (IVA inclòs) i els treballs es van iniciar el 22 de maig d'aqueix mateix any. A la fi de gener de 2024, ja s'havia "completat l'execució de totes les lloses de fonamentació" i s'estava "avançant en la construcció dels murs de soterrani i forjats sanitaris", destacaven des de l'empresa constructora adjudicatària.

Simulació de com serà el futur CEIP 106 de Malilla

En l'actualitat, en l'edifici de l'aulari ja han conclòs els treballs de forjat del sostre de la planta baixa i s'estan executant els pilars del nivell superior. Per la seua banda,en la zona del gimnàs s'han executat els forjats de plaques alveolars de les cotes 15,60 i 16,70 metres i s'estan executant els pilars del nivell superior.

Climent assegura que el Pla Edificant ha sigut un "fiasco"

Encara que les obres d'esta infraestructura educativa continuen avançant i l'administració municipal preveu complir el termini d'execució establit (18 mesos), Climent va assegurar ahir durant la seua visita a les obres d'este nou col·legi que "la mala planificació i la falta de pressupost que van deixar els governs de l'esquerra en la Generalitat i l'Ajuntament ha provocat que l'obra es ralentira i no estiga finalitzada fins al curs pròxim".

Visita de la regidora Julia Climent a les obres del nou col·legi

"Quan arribarem a l'alcaldia de València ens trobem que l'execució de les obres per a construir i millorar nou centres educatius de la ciutat, incloses en el Pla Edificant, era pràcticament nul·la, i a més amb l'agreujant afegit que la majoria d'estes actuacions estaven infrapresupuestades", va destacar l'edil de l'àrea. Segons confirmen fonts municipals, el nivell d'execució de les obres era de 0 en set de les nou actuacions incloses en l'Edificant de València.

Precisament, des de l'Executiu municipal denuncien que els projectes del Pla Edificant aprovats pels anteriors governs locals i autonòmics es troben "infrafinanciats" pel que l'actual Generalitat Valenciana haurà d'injectar quasi 12 milions d'euros més per a finalitzar les obres previstes en diversos col·legis de la ciutat. En concret, el CEIP 106 de Malilla requerirà de 3,15 milions d'euros addicionals a la quantitat pressupostada inicialment per a poder completar la infraestructura; a més caldrà invertir dos milions més en el CEIP San José de Calasanz, 3,27 milions en el CEIP Sant Àngel de la Guarda i 3,77 milions per a l'IES Patraix.