El pas per a vianants, ciclistes i vehicles entre Sedaví i Picanya ja es troba 100 % operatiu. Així l'ha anunciat la Conselleria de Medi ambient, Infraestructures i Territori després de la apertura de la CV-400 i la culminació de les obres per a la construcció del pas inferior ciclopeatonal que connecta ambdues localitats. D'esta forma, una de les principals artèries per a la mobilitat i connexió de l'Horta Sud amb València torna a la normalitat i augmenta la seua capacitat també d'una manera sostenible.
En este sentit, l'obertura al tràfic de la CV-400 coincidix amb l'engegada del pas subterrani integrat en el Tram 2 de l'Anell Verd Metropolità de València, un ambiciós projecte que, segons la directora general d'Infraestructures i Projectes Urbans, María José Martínez, "està avançant segons el previst". Les obres han comptat amb una inversió de més de 3,6 milions d'euros i han sigut finançades íntegrament pels fons Next Generation de la Unió Europea, dins del marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
L'inici dels treballs de construcció del pas inferior va tindre lloc el passat 17 de juliol. L'obra va consistir en la instal·lació d'un marc de formigó prefabricat sota la carretera, permetent així un encreuament segur per a ciclistes i vianants a diferent nivell del tràfic rodat. Este nou pas subterrani se situa en les proximitats de l'àrea de Sociópolis, prop de la pedania valenciana de la Torre, una ubicació estratègica donada l'alta densitat de tràfic en la zona.
La CV-400 és una via especialment transitada durant l'any, encara que l'afluència de vehicles disminuix notablement en els mesos d'estiu. Aprofitant este descens estacional en el tràfic, les autoritats van decidir dur a terme les obres durant este període, minimitzant a l'impactesí en la circulació diària. Segons María José Martínez, esta decisió ha permés que l'execució de l'obra s'haja realitzat de manera més "eficient i amb menys inconvenients per als usuaris".
L'Anell Verd Metropolità: sostenibilitat i connectivitat
El Tram 2 de l'Anell Verd Metropolità, amb una extensió de 5,6 quilòmetres, és una part crucial d'este corredor verd que circumval·larà la ciutat de València. Este tram en particular connecta les localitats de Sedaví i Picanya, començant en un punt pròxim a la V-31, també coneguda com la Pista de Silla, i enllaçant amb la secció ja operativa de l'Anell Verd.
Des d'allí, el traçat seguix en direcció este-oest, travessant la V-31 mitjançant una nova passarel·la i vorejant el nucli urbà de Sedaví pel seu costat nord, fins a arribar a la CV-400 al voltant del barri de Sociópolis. Una vegada superat este encreuament a través del nou pas inferior, el recorregut continua, travessant les vies del metre i connectant finalment amb el tram de l'Anell Verd ja existent a Picanya.
María José Martínez ha subratllat la importància d'este nou tram en el context de l'estratègia de mobilitat sostenible impulsada per la Generalitat. En este sentit, la directora general d'Infraestructures, explica que l'Anell Verd Metropolità és una peça clau per a fomentar una mobilitat que integra diversos mitjans de transport, ateses les necessitats de la ciutadania al mateix temps que promou la sostenibilitat i la connectivitat. “És un pas més cap a una infraestructura que no sols és segura i eficient, sinó també respectuosa amb el medi ambient”, afirma.
L'Anell Verd Metropolità de València és un projecte emblemàtic que, quan estiga completament finalitzat, sumarà més de 56 quilòmetres destinats a vianants i ciclistes. Este corredor verd no sols connectarà diferents municipis de l'àrea metropolitana de la capital valenciana, sinó que també servirà d'enllaç amb parcs, paratges naturals i platges, integrant-se plenament entorn de l'Horta de València. Amb el seu desenrotllament, s'espera no sols millorar la mobilitat, sinó també oferir als residents i visitants una via segura i agradable per a gaudir dels paisatges naturals i urbans.