La regidoria d'Acció Cultural ha fet un balanç dels resultats obtinguts després del procés d'optimització de la xarxa de biblioteques municipals implementades pel Govern de la Nau. Les dades corresponen a l'ús realitzat de la xarxa durant els anys 2016 i 2017. La principal dada a destacar: l'augment de socis i sòcies de la xarxa en quasi un 10%, situant-se al final del 2017 en 79.069 el nombre de persones amb carnet d'usuària. Concretament, l'any passat va augmentar un 9,28% el nombre de carnets d'usuaris de les biblioteques. També s'ha incrementat un 36% les activitats culturals organitzades en aquests espais.
La regidora d'Acció Cultural i Educació, María Oliver, que ha recordat que el servici de biblioteques municipal va ser assenyalat en l'infobarómetre municipal com el millor valorat per la ciutadania, ha felicitat el servici d'Acció Cultural i a totes les tècniques i tècnics de les biblioteques municipals «per la seua excel·lent labor i el seu recent reconeixement públic en l'esmentat sondeig ciutadà».
«Un altre dels elements a destacar és el fort increment de les activitats de la xarxa», ha afegit la regidora. Les activitats organitzades en les biblioteques municipals s'han incrementat en un 36%. Clubs de lectura, compta contes, tallers literaris, recitals de poesia, presentacions de llibres, Conferències i xarrades, així com representacions teatrals i audicions han sigut les principals activitats desenvolupades per les biblioteques municipals.
Per a la regidora d'Educació i Acció Cultural, María Oliver, «aquestes dades mostren que les nostres biblioteques han passat a ser una mica més que contenidors de llibres i s'han convertit en espais dinàmics amb variada oferta cultural». D'entre les activitats organitzades, destaca l'augment d'un 160% dels recitals de poesia (de 10 a 26), així com les activitats de contacontes, que han augmentat un 72,38%, fins a arribar a les 181. També són destacables els augments en activitats de formació (increment del 39,49%) i les de clubs de lectura, que ha augmentat un 20,49% respecte al 2016.
L'any 2017 s'ha modificat la metodologia per a comptabilitzar als assistents a les biblioteques, per la qual cosa la comparació de les dades respecte als anys anteriors resulta impossible. Anteriorment, es comptabilitzava com a usuària del servici a qualsevol persona que entrara en qualsevol recinte de la xarxa de biblioteques municipals, independentment de si realment fera ús de les instal·lacions o no, participara en alguna activitat, o simplement accedira per a usar el bany. En honor d'un major rigor en les dades que, al mateix temps, es traduirà en un millor funcionament del servici, s'han establit criteris correctors per a comptabilitzar solament les usuàries que realitzen un ús real del servici municipal de biblioteques.