Les associacions veïnals denuncien "falta de transparència" en l'informe favorable a l'ampliació del port

Després del sí "amb condicions" del Ministeri de Transició Ecològic, la FAAVV demana que es faça públic l'informe per a presentar al·legacions

Guardar

Dàrsena del Port de València
Dàrsena del Port de València

El Ministeri de Transició Ecològic va emetre el dilluns un informe favorable en el qual donava llum verda a l'ampliació nord del Port de València. Així, la Direcció General de Costes, que depén d'aquesta cartera ministerial, va publicar un document on mostrava la seua conformitat amb aquest megaproyecto. "A la vista de la documentació i informació disponible, s'observa que els efectes de l'actuació en principi, no posaran en risc la consecució del bon estat ambiental", detallava l'informe.

Malgrat això, el vistiplau del Ministeri estava subjecte a una sèrie de "condicions" que no han transcendit. És per aquest motiu que la Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV) —una de les entitats s'ha mostrat sempre en contra de l'ampliació del port— ha demanat al Ministeri de Transició Ecològica que publique l'informe de compatibilitat.

L'associació veïnal ha assenyalat la contrarietat que suposa que el Ministeri de Transició Ecològica haja emés informe de compatibilitat "favorable amb condicions" mentre no es fa públic aqueix informe ni s'expliquen les condicions plantejades a l'Autoritat Portuària de València (APV).

La previsió de l'APV és que, després d'aquest informe favorable de l'Estat, es puga aprovar definitivament aquest projecte d'ampliació dels molls de la zona nord del port el pròxim 16 de desembre. I, després d'aquest procés en el consell d'administració de l'Autoritat, poder remetre el projecte final al Consell de Ministres per a la seua valoració.

Una nova Declaració d'Impacte Ambiental

Encara així, la FAAVV manifesta que "l'ampliació del Port no pot dur-se a terme en aquestes condicions mentre que s'utilitza una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) que és de l'any 2007 i està totalment desfasada".

Port de València
Port de València

Precisament, aquesta DIA es va fer l'any 2007 quan es va plantejar aquesta ampliació del Port de València, però entitats veïnals al·leguen la necessitat de realitzar una nova anàlisi de l'impacte ambiental d'aquesta infraestructra pels canvis que s'han produït en el projecte inicial de l'ampliació.

En concret, la planificació inicial ha patit dues modificacions principals. En primer lloc, a causa del canvi en la configuració dels molls, que ara estaran dedicats totalment a contenidors, s'ha incrementat la quantitat de material de farciment que s'empleará.

Mentre que en el projecte inicial (i el que s'estableix en la DIA de 2007) es preveia usar 19 milions de metres cúbics d'arena per a emplenar els molls, ara aqueixa quantitat ha augmentat fins als 23 milions, quatre milions més.

No solament això, sinó que també s'ha traslladat la terminal de creuers a les drassanes de Boluda i l'emplaçament de les quals, amb un total de 4700 metres quadrats, allotjarà dues torres d'oficines i una zona d'aparcaments.

Reaccions polítiques al "sí" del Ministeri

Les reaccions de la classe política valenciana després delsí" " del Ministeri encapçalat per Teresa Ribera a l'ampliació del Port no van tardar a arribar. Des de l'àmbit municipal, Joan Ribó, alcalde de València, ha mostrat la seua preocupació per que" una obra de tanta importància no tinga tots els elements de seguretat jurídica per a funcionar en un futur". "Crec que l'element fonamental de seguretat jurídica que era la DIA no s'ha fet", ha agregat el primer edil.

joan ribó
Joan Ribó, alcalde de València

Per la seua banda, Ximo Puig ha defensat aquest projecte per a augmentar la capacitat del Port de València; no obstant això, ha precisat que aquest increment ha de fer-se respectant "absolutament tots els criteris ambientals perquè no es produïsca cap tipus d'efecte negatiu".

En el costat contrari es troben els partits de l'oposició. Así, formacions polítiques com el Partit Popular han mostrat la seua satisfacció per aquest informe favorable del Ministeri. La portaveu popular, Maria José Català, ha fet una crida a tots els partits, "especialment a l'esquerra valenciana" perquè recolzen aquesta ampliació, ja que "suposarà més de mil milions d'euros d'inversió i donarà treball a 44.000 persones".

No obstant això, Catalá ha explicat que el seu partit "diu sí" a l'ampliació nord adoptant mesures mediambientals protectores que respecten la sostenibilitat i que preserven les platges del sud de la ciutat, así com el litoral valencià.

 

Destacats