Arranquen les obres del soterrament de les vies del tren de València

Adif i les empreses contractistes han signat l'acta de replanteig de l'inici de les obres del canal d'accés i soterrament de les vies ferroviàries

Guardar

Imatge del terreny del Parc Central i del futur canal d'accés
Imatge del terreny del Parc Central i del futur canal d'accés

Dia històric per a la ciutat de València. Adif i les empreses contractistes – Dragados, Rover Infraestructuras, Rover Rail i Tecsa Empresa Constructora – han signat, aquest dilluns, 6 de febrer, l'acta de replanteig de l'inici d'obres del soterrament de les vies del tren de València. Un formalisme que permet arrancar amb el gran projecte que transformarà la mobilitat i la imatge de la capital del Túria.

A l'acte ha assistit també la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez; el president de la Generalitat, Ximo Puig; l'alcalde de València, Joan Ribó; i la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, que ha assenyalat que "hui és un dels dies més importants de la nostra ciutat de les últimes dècades, ja que suposa l'inici del soterrament de les vies que porten trencant tota la part sud de la ciutat durant més d'un segle". I és que, ha afegit, "amb aquest projecte, per fi podrem unir tota la zona de Malilla amb la Creu Coberta i Sant Vicent. Així, on abans hi havia una platja de vies, una gran cicatriu ferroviària, es transformarà en un gran parc que unisca tots els barris i millore la vida dels veïns i veïnes".

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que "és un pas fonamental que portem esperant des de fa vint anys, des que es va signar el primer conveni de remodelació de la xarxa arterial de la ciutat". En aquest sentit, ha remarcat que "hui és un d'eixos dies en què un està orgullós de ser alcalde perquè les obres són una inversió de prop de 500 milions d'euros entre l'execució de les obres del canal, l'ampliació de l'estació Joaquín Sorolla i la direcció facultativa".

 Visita obres canal accés ferroviari
 Visita obres canal accés ferroviari 

D'aquesta manera, les obres del canal d'accés de València començaran en les pròximes setmanes i tardaran cinc anys, és a dir, finalitzaran en 2028. El cost total serà d'uns 443 milions d'euros dels quals el 50% serà finançat pel Govern d'Espanya, el 25% per la Generalitat Valenciana i l'altre 25% per l'Ajuntament de València. A més, està previst el finançament de 164 milions a càrrec dels fons europeus Next Generation.

Durant l'execució de les obres, ha explicat Ribó, "s'anirà obrint progressivament el mur que divideix els districtes sud de la ciutat des de fa més de 170 anys i que, primer, salvarà la separació entre els districtes de Quatre Carreres i Jesús amb l'obertura del bulevard García Lorca com un corredor verd; després la supressió del pont conegut popularment com l'Escalèxtric i que permetrà la connexió definitiva dels districtes d'Extramurs i l'Eixample i que projectarà la finalització definitiva del Parc Central en un futur que esperem pròxim". Per a l'alcalde, és "una fita fonamental per al pas del corredor mediterrani per la nostra ciutat i suposarà en un futur el final del coll de botella del pas del ferrocarril amb les obres pendents del túnel passant i la futura estació central".

En aquest sentit, ha exigit al govern central "la màxima celeritat en la tramitació dels projectes de túnel passant i de l'estació central de la nostra ciutat, així com la doble plataforma entre València i Castelló. Portem esperant setze mesos des que es va presentar l'estudi informatiu d'alternatives per a la nova plataforma ferroviària València-Castelló, i des del mes d'octubre de 2022 per al túnel passant".

La transformació de València

Gràcies al soterrament de les vies ferroviàries i a la construcció del canal d'accés, es projectarà a València el futur bulevard García Lorca, un corredor verd de 49.000 m² que s'estendrà per tota la zona sud de la ciutat. Encara que la urbanització d'aquesta zona estarà subjecta a un concurs d'idees, sí que es coneixen alguns detalls, com l'eliminació del trànsit de la zona apostant per uns accessos en bucle utilitzant el carrer Sant Vicent i la carretera de Malilla; la incorporació d'un carril bici bidireccional i voreres multifuncionals; o la construcció de nous habitatges – unes 5.000 – dels quals un percentatge es reservaran per a VPO.

Així mateix, València dirà adeu al pont de Giorgeta, donant pas a una avinguda de 35 metres d'amplitud, amb un total de sis carrils – tres per sentit – i carrils bici en tots dos sentits. Està previst que l'eliminació del pont es realitze en les últimes fases de l'obra, és a dir, a partir de 2026.

Finalment, la intervenció contempla tant el soterrament de totes les vies en les estacions de València Nord i Joaquín Sorolla i la prolongació dels túnels del node sud, com la remodelació de l'estació de Joaquín Sorolla perquè siga capaç de suportar l'increment de trens.

Destacats