València inicia una nova campanya per a impulsar el reciclatge de vidre en locals d'hostaleria, ja que genera el 50 % dels residus d'envasos de vidre d'un sol ús. D'esta manera, a través de contactes per correu i visites presencials, es recordarà als establiments l'obligatorietat de separar estos envasos en línia amb el compliment de l'ordenança municipal.
L'hostaleria genera, aproximadament, el 50% dels envasos de vidre d'un sol ús i, per tant, la col·laboració és clau per a incrementar les xifres de recollida selectiva d'envasos de vidre i la consecució dels objectius de reciclatge. Per això, avançar en la implantació d'hàbits sostenibles en el sector comporta una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic i per la salut de la ciutadania.
Durant les pròximes setmanes, un equip d'educadors ambientals realitzarà enquestes i entrevistes a gran part dels establiments d'hostaleria de la ciutat per conéixer de primera mà quines són les necessitats i poder adequar els recursos existents. Esta acció complementa accions realitzades en anys anteriors amb la finalitat de mantindre un contacte continu amb el sector i tractar de dotar de mitjans tots aquells nous locals que s'hagen obert a la ciutat. A més, s'oferirà informació detallada als locals sobre com reciclar correctament i sobre els avantatges socials, econòmics i mediambientals que té el reciclatge d'envasos de vidre.
A més, en el cas de ser necessari s'instal·laran contenidors especials, dotats amb una boca més ampla, que permeten el reciclatge de grans quantitats de vidre. Igualment, Ecovidrio lliurarà, sense cost per al sector hostaler, poals adaptats amb rodes i sistema de volteig per facilitar el transport i buidatge dels residus de vidre al contenidor de carrer.
Per dur endavant esta iniciativa, es posarà en marxa un treball de camp amb la finalitat de reforçar el coneixement de la normativa actual en matèria de reciclatge d'envasos de vidre.
La circularitat del reciclatge
El regidor de Neteja i Recollida de Residus, Carlos Mundina, ha destacat la importància "d'implicar l'hostaleria en els objectius de la Capitalitat Verda de València". Per a Mundina, "l'hostaleria és un sector important que hem de continuar acostant a l'objectiu del residu zero i molt més encara amb el reciclatge del vidre perquè el vidre es recicla indefinidament, mai perd les seues propietats, és l'exemple perfecte de la circularitat en l'ús dels materials".
Mundina ha recordat que València disposa de més de 2.800 contenidors de vidre distribuïts per tots els barris i districtes. "Tothom té un contenidor de vidre al costat de sa casa, del seu local, del seu negoci. La separació de residus és fàcil, senzilla i comporta uns grans guanys socials, econòmics i mediambientals. Guanya la salut de les persones, guanya l'economia, guanya la ciutat".
A més, des de 2020, més de 300 de locals del centre històric es beneficien d'un servici gratuït de recollida porta a porta dels envasos de vidre. Esta operativa té lloc de dilluns a dissabte en diferents rutes i horaris adaptats a les necessitats dels diferents locals.
El vidre que dipositem als contenidors es recicla al 100% i s'utilitza per a la fabricació de nous envasos, sempre de manera indefinida i sense perdre les propietats originals.
El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenrotllament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic.
Segons les dades de 2023, la ciutadania de València va dipositar als contenidors verds un total de 15.702.720 quilos d'envasos de vidre, una mitjana de 19,4 quilos per habitant.