Aquests són els "refugis climàtics" de València ideals davant les onades de calor

Es tracta d'espais de la ciutat on poder protegir-se davant episodis de temperatures extremes

Guardar

Dona protegint-se del sol amb un ventall en la plaça de la Verge de València durant una onada de calor
Dona protegint-se del sol amb un ventall en la plaça de la Verge de València durant una onada de calor

La ciutat de Barcelona es va convertir pionera aquest estiu amb els denominats "refugis climàtics". No obstant això, no és l'única ciutat que compta amb algun d'ells. La capital del Túria compte en tota la seua extensió amb una sèrie d'espais que són idonis davant episodis d'altes temperatures com els viscuts aquestes últimes setmanes amb les consecutives onades de calor.

A la ciutat de València, existeixen diversos d'aquests refugis climàtics a pesar que no existeix una xarxa com a tal. Els museus, les biblioteques i jardins com el del Túria es converteixen en enclavaments més que necessaris en cas d'episodis de calor extrema.

Per a identificar quins són els "refugis climàtics" de València més pròxims, l'empresa Green Urban Data posa a la disposició de totes aquelles persones interessades un mapa en línia en el qual recull tots aquests punts. Creat en 2018, aquesta iniciativa encara està a l'abast de qui ho desitge a través d'aquest enllaç.

En aquest mapa apareixen tots els espais públics i privats amb zones verdes, zones privades, centres culturals, museus... etc., que estan oberts i als quals és possible escapar-se en cas de molta calor. En total, hi ha uns 90 espais aproximadament, encara que podrien haver-hi més en cas que s'actualitzara la base de dades.

De la informació extreta fins ara, destaca la diferència de 6 °C de temperatura entre zones calentes a les fredes. Com a zones fredes destaquen els parcs i jardins, especialment el Jardí del Túria, Vivers i el Botànic, mentre que les més calentes estan situades en les grans vies, on predomina l'asfalt.

A la ciutat de València, també hi ha 22 fonts municipals amb aigua filtrada i refrigerada, així com piscines municipals obertes, un altre recurs per a refrescar-se, molt importants per a passar l'estiu a la ciutat.

Obertura del Centre d'Atenció a Emergències Climàtiques a València

El passat 12 d'agost, l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Serveis Socials, va activar el Centre d'Atenció a Emergències Climàtiques (CAES) per a fer front a les altes temperatures. Alguna cosa que es fa cada vegada que existeix una alerta roja, amb l'objectiu que les persones sense llar tinguen un espai al qual poder acudir si així ho desitgen.

La regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, recorda que "el consistori inverteix més de dos milions d'euros anuals per a posar a la disposició de les persones sense llar 284 places d'allotjament d'emergència, més altres 329 en l'àmbit de la cooperació i la immigració (demandants d'asil i altres casos). En total, 613 places en diferents recursos d'allotjament, a les quals sumem en dies com hui les que ofereix el CAES en horari diürn".

Isabel Lozano també explica que el CAES enguany és "flexible fins al punt d'admetre mascotes", obri 120 dies a l'any i compta amb un pressupost de 101.000 euros. Aquests dies d'horari diürn, el centre oferirà als seus usuaris dutxa, alimentació, aigua, descans i roba, si fora necessari.

Arxivat a:

Destacats