Antitaurins es concentren per a demanar una normalitat "lliure de festes cruels"

Guardar

antitaurinos
antitaurinos

El col·lectiu AnimaNaturalis ha celebrat aquest diumenge una concentració a València per a reivindicar una "millor" normalitat "lliure de festes cruels" i per a exigir que les corregudes de bous "no tornen mai".

Durant la protesta, els manifestants --vestits de negre, amb mascaretes i distància interpersonal-- han mostrat cartells en els quals s'indicava que "només 6 de cada 100 taurins va pagar per anar als bous" o que "el 96% de la població espanyola no assisteix als bous" i missatges com a "Stop tauromàquia".

L'associació ha indicat en un comunicat que durant la quarantena "es van cancel·lar la majoria de les fires del país" i ha remarcat que "el sector taurí, que ja subsistia en gran manera gràcies als diners públics, exigeix noves dotacions pressupostàries per a mantindre's a flotació, en un negoci cruel i anacrònic abocat a la fallida".

La coordinadora d'AnimaNaturalis a València, Cristina Ibáñez, ha assenyalat: "No volem que ni un euro públic vaja dirigit a subvencionar el maltractament animal, i per això ens reunim en aquesta acció a favor de la vida, com ja s'ha fet recentment a Pamplona i Madrid amb una àmplia repercussió en mitjans nacionals i estrangers".

El col·lectiu està impulsant una iniciativa en la qual més de 173.000 persones han escrit al Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, perquè no destine ajudes al sector taurí.

Al seu judici, el govern "hauria de prioritzar les ajudes econòmiques en sanitat, famílies vulnerables, R+D i ajudes a empreses que estan passant grans dificultats", ha afegit.

Així, AnimaNaturalis ha precisat que segons l'última enquesta d''Hàbits i pràctiques culturals 2018-2019' del Ministeri de Cultura els espectadors en les places de bous "han descendit un 15% en els últims quatre anys, en els quals l'assistència a espectacles taurins ha baixat en 554.000 persones". "A penes el 8% de la població va presenciar un festeig taurí, amb la singularitat que quasi el 20% dels assistents no van pagar la seua entrada, la qual cosa evidencia l'envergadura de les ajudes", ha agregat.

En aquest sentit, ha expressat que "en contra del que sempre s'ha difós" la tauromàquia "no és el segon espectacle de masses al nostre país, ni tan sols el tercer ni el quart, sinó el dècim, segons dades del Ministeri de Cultura". "Els espanyols preferim el futbol, el cinema, els monuments, els museus, els concerts, les exposicions o les galeries d'art, abans que assistir a una correguda de bous", ha manifestat.

DESPESA "DESMESURADA"

Ibáñez ha criticat que el sector taurí "rep cada any partides pressupostàries de milers d'euros per a finançar activitats taurines des d'ajuntaments, diputacions, autonomies i també des del Govern d'Espanya per a subvencionar a penyes, associacions, escoles i festejos de l'àmbit taurí".

"Pensem que el govern no solament ha d'ignorar aquestes exigències, sinó que haurien de replantejar-se les ajudes periòdiques que es destinen a la tauromàquia des de les diferents administracions i derivar-les on siga més necessari", ha valorat.

Segons l'associació, aquestes partides "poden aconseguir fàcilment els centenars de milers d'euros anuals, fins i tot arribar a quantitats milionàries". A més, ha estimat que "només una trentena d'ajuntaments de Catalunya destinen un milió d'euros de diners públics per a la realització de bous embolats, bous ensogats i tancaments".

Així mateix, han condemnat que la Diputació Provincial de València "destinarà 170.000 euros en ajudes a ramaderies de caps de bestiar de lídia per a enfrontar els efectes de la pandèmia de la Covid-19" i que la Diputació de Badajoz "té previst destinar enguany a l'Escola de Tauromàquia la quantitat de 950.350 euros, i en la de Castelló hi ha una convocatòria de subvencions destinades a col·lectius taurins per a promoure els festejos tradicionals amb una consignació econòmica de 90.000 euros per a aquest 2020".

"La Comunitat Valenciana compta amb el trist rècord de ser l'autonomia amb més celebracions taurines, uns 9.000 festejos en els quals els diners públics abunda i sustenta aquestes pràctiques", ha lamentat.

Finalment, han aclarit que "el gruix de partides pressupostàries i subvencions és incalculable a causa de la falta de transparència, especialment per part dels ajuntaments, que no tenen l'hàbit de fer públics els seus pressupostos de festes desglossats".

"Els recursos de l'administració pública no han d'usar-se per a promocionar i contractar espectacles basats en l'abús i maltractament animal, menys encara en els pròxims mesos, en els quals es necessitarà tot l'esforç i suport públic per a diferents emergències", ha resolt.

Destacats