Va ser en 1957 quan l'alcalde de València, Tomás Trénor, segon Marqués del Túria, va decidir emprendre les obres del túnel que hui en dia connecta dues de les Grans Vies més cèntriques de la ciutat: la Gran Via de Germanies i la de Ramón y Cajal. La seua construcció era urgent, donat el creixement del tràfic rodat que estava vivint la ciutat a mitjan segle passat.
A més, les vies ferroviàries que arribaven a l'Estació del Nord partien la ciutat en dues parts, i el pas d'un costat a un altre era una vertadera molèstia. Hi havia dues opcions per als veïns: o creuar per una passarel·la elevada que evitava les vies, o donar la volta completa a l'estació. Davant aquesta situació, es va engegar el projecte, que va canviar per complet com lluïa el centre de la capital del Túria.
Construcció del túnel a mitjans del segle XX
No va ser gens senzill. Unes obres que pretenien estar llestes en un any, van acabar allargant-se fins al lustre. També el seu cost es va multiplicar, per quatre concretament. Les goteres eren una constant i fins i tot va arribar a inundar-se per l'aparició d'aigües subterrànies. Els veïns encara recorden el raucar de les granotes en els fangars. Els nombrosos inconvenients van fer estendre el rumor que el túnel era una quimera, impossible, i que s'acabaria cancel·lant. Però no, es va inaugurar el juliol del 1962, ja amb un altre alcalde.
I des d'aqueix moment fins al dia de hui, el túnel roman pràcticament intacte. Dos carrils cap a cada sentit i un pas inferior per a vianants que ha passat de símbol de la modernitat a un reflex de degradació, fruit de l'inexorable pas del temps i de la contaminació del dia a dia. Una passarel·la que feia falta renovar, més de cinquanta anys després de la seua construcció. I el passat 30 d'octubre, el consistori va donar el primer pas.
Els grans canvis en el túnel
Obres en el túnel que uneix les Grans Vies | València ExtraLa Regidoria de Mobilitat Sostenible, encapçalada per Giuseppe Grezzi, va anunciar la posada en marxa de les obres de remodelació del pas inferior per als vianants per a fer-li un llavat de cara considerable. Quasi 280.000 euros estan pressupostats per a aquestes obres, que previsiblement acabaran a la fi d'aquest mateix mes de gener.
Un dels principals canvis que s'escometran serà la implementació de grans finestrals de cara a la calçada, per a aïllar als vianants del soroll i de la pol·lució dels vehicles. La diferència serà abismal. I és que fins ara, travessar la passarel·la suposava haver de suportar el ressò dels motors i la molesta contaminació que desprenien. Però amb aquest canvi, l'aïllament serà total.
Els grans ventanals i la remodelació del sostre en el túnel | València Extra
A més, s'instal·larà un nou sistema de ventilació i il·luminació per a condicionar el pas. D'aquesta forma es pretén, d'una banda, evitar la concentració d'olors indesitjades i, d'una altra, revertir l'aspecte apagat i lúgubre que presentava el pas cap a un amb millor visibilitat.
Un nou paviment i un fals sostre són altres de les remodelacions previstes per a la passarel·la, que també veurà millorada la seua accessibilitat. S'emplaçaran dos ascensors que comunicaran el carrer amb la passarel·la, i es connectarà aquesta amb la parada de metro de Bailén.
Estat actual de la pasarel·la, en obres | València Extra
Així mateix, comptarà amb nou enllumenat d'emergència i senyalització, ara inexistents o amb carències de lluminositat. 2018, per tant, s'estrenarà amb la inauguració del reformat pas per als vianants, més de mig segle després de la seua construcció.
Altres Grans projectes Urbanìstics de València: