La nova Radiotelevisió Valenciana ha viscut una setmana decisiva amb tres cites claus, que han influït en el desenvolupament de l'engegada de l'ens públic.
Començava la setmana amb la finalització del termini del concurs per a presentar les candidatures a ocupar el lloc de direcció de la nova RTVV, en el qual diversos extreballadors s'han postulat per a assumir la responsabilitat.
Un dia després, finalitzava, també, el termini perquè les Corts Valencianes presentaren les seues al·legacions a la proposta de mandat marc de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC).
I finalment, dimecres passat tenia lloc, en la Sala Social de l'Audiència Nacional, el judici sobre l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) aprovat, amb motiu del tancament de RTVV, per part del Govern autonòmic que presidia Alberto Fabra.
El judici, que se celebrava arran d'una demanda presentada pel sindicat CGT després de l'acomiadament de 1.600 treballadors, ja ha quedat vist per a sentència. No obstant això, s'han produït importants desacords entre la Generalitat Valenciana, que ha defensat no solament la constitucionalitat de la llei que va permetre el tancament, en 2013, de RTVV, sinó també ha reivindicat les pèrdues insostenibles de l'ens públic, i els sindicats que, per la seua banda, han ratllat d'acte de rebel·lia el tancament de la televisió valenciana, després de l'anul·lació de l'ERO per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
València Extra ha parlat amb Albert Vicent, President del Comité d'empresa de RTVV, que ens ha donat el seu punt de vista sobre com ha d'evolucionar el nou ens públic.
Quin és el teu punt de vista sobre els desacords en el judici entre la Generalitat Valenciana i els extreballadors?
En estos moments el Consell acaba d'assumir com a propis els postulats que el PP va mantenir al llarg de novembre del 2013, quan va executar el tancament de les emissions de Canal 9 i Ràdio 9. En el judici de l'Audiència Nacional hem vist com els lletrats de la Generalitat reproduïen els mateixos arguments que vam escoltar a José Císcar i Alberto Fabra. Amb esta actuació, els partits que conformen el Consell han convalidat un tancament que van definir com un colp d'estat, un ERO que va estar executat en sintonia amb la reforma laboral i han acabat defensant una llei que van qualificar d'inconstitucionalitat. I a més, han renegat de les seues promeses electorals. Durant molt de temps hem pensat que del Consell es podia esperar una justícia restauradora.
Com penses que s'hauria de canalitzar la nova RTVV?
En primer lloc, apostant per considerar que la CVMC és un servei públic homologable a la resta de serveis que presta la Generalitat. No és un servei de segona. La dreta ha aconseguit que els governs d'esquerra s'acomplexen per apostar per una indústria de la cultura, la informació i l'entreteniment de caràcter públic, que puga ser rendible social i territorialment. Si superem eixos prejudicis, la nova RTVV hauria de ser una empresa puntera en el sector audiovisual a mitjà termini, en relació amb molts dels sectors de la societat de la informació.
Hi ha alguna possibilitat de readmissió dels extreballadors?
No només hi ha possibilitats, és que les dues lleis que impulsen la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i el mateix acord de l'ERO fixen que la recuperació del servei implica comptar amb els extreballadors que facen falta per a rellançar les emissions. Per tant, eixa és una demanda que els sindicats mantenim davant la Generalitat i el Consell Rector. Però, a més a més, és que eixa recuperació de capital humà és normal en qualsevol sector, com per exemple a tota la indústria de l'automoció, on la restitució de personal qualificat és habitual. També en Sanitat i Educació hi ha una valoració de l'experiència que en este cas es qüestiona d'una manera intencionada.
Quina és la teua opinió sobre que alguns excompanys s'hagen postulat per a dirigir el nou ens?
És un concurs obert. És normal que els professionals dels mitjans de comunicació, amb idees i projectes, estiguen desitjant en participar del projecte, malgrat la limitada dotació pressupostària amb què naix.
Finalment, és necessària la tornada de RTVV?
Recuperar les emissions és necessari i urgent per a la societat en el seu conjunt; per als treballadors dels sectors audiovisual i cultural, i per a les empreses que els conformen. És una llàstima que la urgència i la necessitat no s'hagen resolt amb decisions polítiques més encertades, com una aposta pel diàleg amb els treballadors, cosa que hauria permés recuperar les emissions fa un any i hauria estalviat una important partida a la Generalitat.